Otomobil Hikayeleri: Ford'un Tarihi

12.03.2024
Paylaş:

Otomobil şirketlerinin ve markalarının tarihleri, araba kullanmayı seven pek çok insan için merak konusudur. Özellikle 20. yüzyılın ilk dönemlerinde ortaya çıkan birçok otomobil markası, yüz yılı aşan tarihleri ile günümüzde küresel otomotiv sektörünün devi haline gelirken bu markaların yolculukları da merak konusu olmuştur. Türkiye’de üretim veya satış yapan pek çok küresel otomobil markası da bu bağlamda ön plana çıkmıştır.


Ülkemizde uzun yıllardır üretim yapan ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan otomobil markası olan Ford markası da hikâyesi en çok merak edilenler arasında. Ford’un kuruluşu, küresel bir markaya dönüşümü ve Türkiye pazarına dahil oluşu gibi pek çok kırılma noktası markayı ülkemizde ve dünyada bugünkü seviyesine ulaştırırken otomobil meraklıları için incelenmeye değer büyük bir hikayeyi de gözler önüne sermiştir.. Siz de Ford Motor Company’nin ortaya çıkışının ve aynı markanın ülkemizde Ford Otosan olarak hizmete başlamasının tarihini merak ediyorsanız gelin Ford markası nasıl doğdu ve büyüdü daha yakından inceleyelim.




Ford Motor Company Kuruluşu 

Ford, halihazırda otomobil endüstrisinin en önemli lokomotiflerinden biri olmakla birlikte kurulduğu günden beri yenilikçi ve cesur adımları ile otomotiv sektörüne damga vurmuştur. 20. yüzyılın hemen başında, 1903 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eyaletindeki Detroit kentinde kurulan Ford Motor Company, Henry Ford’un liderlik özellikleri ve endüstriyel bilgisi ile kısa sürede küresel bir markaya dönüşmüştür.


Otomobil dünyasında çığır açan çalışmalar ve yeniliklerle hem sektörün diğer paydaşlarını hem de otomobil kullanıcılarını her zaman etkileyen Ford, yalnızca yeni bir otomobil markası olarak değil büyüyen bir endüstrinin öncüsü olarak doğmuştur.


Ford’un kuruluş amacı yalnızca otomobil üretimi ve ticareti yapmak değil aynı zamanda araçların çok sayıda ve erişilebilir hale gelmesini sağlamak olurken bu bağlamda otomotivin lüks olmaktan çıkıp toplumun her kesimine yayılan bir ürün olması temel hedef olarak belirlenmiştir. Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkardığı yüksek üretim gücü ve erişilebilirlik modeli ile örtüşen bir mühendislik girişimi olan Ford, 1908 yılında piyasaya sürülen Model T aracıyla otomotiv dünyasında ses getirmiştir.


1913 yılına gelindiğinde şasi üretim süresini 12,5 saat seviyelerinden 2 saat 40 dakika seviyesine kadar düşürmüş olan Ford, üretim kapasitesi anlamında kısa sürede epey güçlü bir hale gelmiştir. Yüksek üretim gücü ile birlikte çalışanlarına sunduğu yüksek standartlar ile marka gücünü artıran Ford, göze aldığı yüksek maliyetin karşılığını alarak ABD’deki pazarın yaklaşık yüzde 50’sine hakim olmaya başlamıştır.


Ford Markasının Küresel Otomotiv Pazarındaki Önemi 

Ford’un kısa sürede elde ettiği başarı, otomotiv sektörünün dinamiklerini, beklentilerini ve değer yargılarını da şekillendirmiştir. Bu anlamda bir standart referans noktası haline gelen Ford, Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük itibar görmeye başlarken Henry Ford’un inovatif yaklaşımları Ford’un gelişimini ve üretim gücünü artırarak küresel pazarda belirleyici bir konuma ulaştırmıştır.


Kurulduğu günden beri Ford markası olarak çok sayıda otomobil üretilmiştir ve dünya otomotiv piyasasında trendleri belirlemiştir. Halihazırda 6 kıtada yaklaşık 200 pazarda aktif olan Ford markası, yüz binin üzerinde çalışana ve 100 milyarlarca dolar ciroya sahiptir. 12 kişinin 28 bin dolar yatırım ile kurduğu Ford’un günümüzde küresel pazarda geldiği nokta, farklı ülkelerde de Ford otomobillerine duyulan ilginin kanıtı niteliğinde. Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi zorlu süreçlere rağmen Ford kısa sürede büyüyerek Kanada, Meksika, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Güney Afrika ve Arjantin gibi ülkelere fabrikalar kurmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye de Ford ile çalışmak isteyen ülkelerden biri olarak pazarında Ford markasına önemli bir rol vermiştir.


Ford’un Türkiye’ye Gelişi ve Ford Otosan’ın Kuruluşu 

1959 yılında Koç Holding’in kurucusu ve o dönemdeki yönetim kurulu başkanı Vehbi Koç tarafından kurulan Ford Otosan, İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Acıbadem semtinde hizmete başlamıştır. Ford Motor Company ile işbirliği içinde olan bir Türk otomotiv şirketi olan Ford Otosan, Ford markasına ait otomobillerin Türkiye’deki üretimini üstlenmiştir ve Ford markası Türkiye’de yaygın hale gelmeye başlamıştır.


Ford, Türkiye pazarına girdikten sonra yıllar içinde pek çok modeli ile otomobil tutkunlarının ilgisini çekmiştir. Özellikle Taunus, Transit, Connect, Escort ve Courier model Ford araçları, farklı model ve sürümleriyle Türkiye otomobil pazarında her zaman zirveye oynamıştır.


Kurulduğu günden beri Türkiye’deki otomotiv sektöründe öncü rol oynayarak Ford’un küresel kimliği ile bütünleşik olarak hareket eden Ford Otosan, Türkiye’deki ilk üretimlerini Ford Consul ve Ford Thames kamyonlar ile 1960 yılında gerçekleştirmiştir. Daha sonra çeşitli modellerde minibüs ve kamyon modelleri ile ülkemizde üretimlerini sürdüren Ford, 1967 yılında üretimine başlanan Transit modeli ile büyük ses getirdi. Ford Transit, yıllar içinde geçirdiği dönüşümler ve yenilikler ile birlikte günümüze kadar varlığını ve popülaritesini sürdürmeyi başardı. 1970’li yıllar itibariyle hem küreselleşme etkisinin hem de üretim gücünün artışı ile model çeşitliliğini arttıran Ford, ilk Türk spor otomobili Anadol STC-16’nın üretimini de üstlenerek ülkemizdeki otomobil sektörüne bir kez daha damga vurdu. 1970’li yılların sonunda Türkiye’de imal ve satış hakları genişledi ve Ford markasının yerli üretim motorlarla üretilmesi için anlaşmaya varıldı.




Ford için son derece verimli geçen 70’li yılların ardından marka Türkiye’deki kuruluşu ile de küresel bir dev haline gelirken, ülkemizde yalnızca otomotiv sektörünün değil anlamda en büyük ihracatçılardan biri haline geldi. 2000’li yıllarda 1 milyonuncu aracını üretmeyi başaran Ford Otosan, günümüzde yıllık olarak 700 binin üzerinde araç üretim kapasitesi ile dikkat çeker.


Gelmiş Geçmiş En Unutulmaz Ford Araçları 

Ford markasının ürettiği ve piyasaya sunduğu pek çok model, otomobil tutkunları arasında ilgi odağı haline gelmiş ve adından söz ettirmiştir. Ford tarihi boyunca gelmiş geçmiş en çok sevilen modeller şunlardır:


Model T (1908): Ford’un Amerika pazarında ilk önemli atılımı olan Model T, markanın tarihinde özel bir yere sahiptir. Model T, otomotiv endüstrisinde büyük bir dönüşüme imza atarken Ford’un büyüyen üretim gücü ile kısa sürede çok  sayıda insana ulaşmıştır.


Mustang (1964): Yalnızca Ford markasının değil, otomotiv tarihinin kült araçları arasında yer alan Mustang, sportif tasarımı ve yüksek performansı ile marka tarihindeki en ihtişamlı modellerden biridir.


Focus (1998): Standart bir binek otomobil olarak tasarlanan Ford Focus, 1998 yılından günümüze kadar en çok satılan ve ilgi gören otomobillerden biri olmuştur. Focus, ekonomik kullanım deneyimi ve yakıt tasarrufu ile şehir içi kompakt araçlar arasında popüler hale gelmiştir.


Transit (1953): Ford markasının İngiltere ve Türkiye’de ürettiği Transit, ticari araç pazarında büyük ses getirmiş modellerden biridir. Günümüze kadar varlığını sürdüren ve yedi nesil değiştirerek her seferinde büyük ilgi gören Transit, markanın en önemli üretimlerinden biri.


Ka (1996): Otomotiv dünyasının şahsına münhasır modelleri arasında yer alan Ford Ka, küçük sınıfta yer alan bir şehir içi otomobili olarak 90’lı ve 2000’li yıllarda büyük ilgi görmüştür. Ford Ka, düşük maliyeti ve yakıt tasarrufu ile Ford’un sevilen araçları arasındadır.


Siz de araç sahibi olmak ve bu bağlamda sektöründe öncü, güvenilir bir markayı tercih etmek istiyorsanız Ford’un yeni nesil sıfır araçlarını veya ikinci el modellerini tercih edebilirsiniz.