Araçların Lastik Ömrü Ne Kadardır? Lastikler Ne Zaman Değiştirilmelidir?

21.03.2023
Paylaş:

Araba lastikleri, bir arabanın hemen hemen en hızlı aşınan parçalarıdır, ancak güvenli yolculuk için lastiklerin her zaman iyi durumda olması gerekir. Bu nedenle araç lastiklerinin nasıl aşındığı, neler yapılarak korunabileceği ve ne zaman değişmesi gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Araba lastiklerinin ömrü bir dizi faktöre bağlıdır. Örneğin kat edilen kilometre, kullanıcının sürüş tarzı, doğru lastik basıncı ve hava koşulları lastiğin ömrünü farklı şekillerde etkiler. Araba lastiklerinin ortalama ömrü ise beş ile on yıl arasındadır. 




Araç Lastik Ömrü Nasıl Uzatılır?

Sürüş tarzı, doğru lastik, zemin türü, marka gibi etkenler nedeniyle araç lastiklerinin kullanım ömrü birbirinden farklıdır. Örneğin sürekli yolculuğa çıkıyor ve yük taşıyorsanız lastikleriniz standart ömrüne göre daha çabuk yıpranabilir. Ancak aşağıda belirtilen ipuçları sayesinde aşınmaları önleyebilir ve lastiklerinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz:

● Aracı çok yüksek hızda kullanmak, aşınma sürecini destekler. Bu nedenle sakin ve yavaş kullanmanız tavsiye edilir.

● Çok geç frene basmaktan kaçının. Sık sık frene basmak zorunda kalırsanız, lastiğinizin profili daha hızlı aşınır. Bu yüzden takip mesafenizi korumanız ve zamanında frene basmanız lastiklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlar.

● İyi bir markanın kaliteli lastiklerini tercih edin. Kaliteli lastikler sadece daha dayanıklı değil, aynı zamanda daha güvenlidir.

● Aşınma ve yıpranmayı önlemek, kendinizin ve yolcularınızın güvenliğini artırmak için lastik basıncını düzenli olarak kontrol edin.

● Kışın kış lastikleri, yazın yaz lastikleri tercih ederek her zaman doğru tip lastikler kullanın.

● Araba lastiklerinizi markanın talimatlarına uygun bir şekilde saklayın.


Lastik Ömrü Neden Kısalır?

Araba lastik ömrü, birçok faktöre bağlıdır. Ancak en önemlisi sürüş şeklidir. Sürüş şekli sadece aracın nasıl kullanıldığı değil, aynı zamanda yer ve zamanı da içerir. Örneğin, kış lastikleri, 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yaz lastiklerine göre %20 daha hızlı aşınır. Lastiklerin daha az yıpranması için mevsime uygun lastiklerin kullanılması önemlidir. 


Bir diğer faktör ise lastik basıncıdır. Çok düşük lastik basıncı da araba lastiklerinin daha hızlı aşınmasına neden olur. Azalan yol tutuşu nedeniyle, lastiğin bir yandan sürücünün sürüş davranışına uyum sağlamak ve diğer yandan yol yüzeyinde doğru tutuşu korumak için "daha fazla çaba" harcaması gerekir. Lastik basıncı çok düşük olduğunda motorun aracı itmek için daha fazla iş yapması gerektiğinden, yakıt tüketiminiz de artar. 


Balans ayarı yapılması gerektiği zaman yapılmadığında hem sürüş güvenliğini hem de lastiklerinizi tehlikeye atar. Arabanızın daha yüksek hızlarda sallanmasını önlemek için tekerleklerin tüm çevre boyunca aynı ağırlığa sahip olması önemlidir. Yeni lastikleri takarken, lastiklerinizin balans ayarının yapıldığından emin olun.


Araç Lastiği Kaç Km veya Kaç Yıl Dayanabilir?

Yeni bir arabadaki lastiklerin en az 60.000 km dayanması beklenir, ancak lastik ömrü kaç yıl sorusunun cevabı birçok faktöre bağlıdır. Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir. Araba lastiklerinin çentiği (profili) çok küçülmüşse lastik ömrünün sonuna gelmiş demektir ve değiştirmeniz gerekir. Bununla birlikte araç lastiklerinizin kullanım ömrünün sınırlı olduğunu bilmeniz gerekir.


Aracınızı az ya da çok kullanmanız fark etmeksizin 10 yıl sonra lastikler kullanılamaz hale gelir, çünkü kimyasal bileşik yıllar içinde bozulur. Lastiğin yan tarafındaki DOT kodu, yaşı gösterir. Örneğin 3517 kodu, lastiğin 2017'nin 35. haftasında üretildiğini gösterir, bu nedenle diş derinliğine bağlı olarak bu lastik yıllarca dayanabilir. Doğru bakım, lastiğin ömrünü uzatacaktır. Bu nedenle lastik basıncını, diş aşınmasını ve ayarını düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.




Lastikler Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Araba lastiklerinin yasal aşınma sınırına ilişkin kurallar belirlidir. Bir araba lastiğinin diş derinliği 1,6 milimetrenin altına düştüğünde yasal olarak artık bu lastikleri yolda kullanmanıza izin verilmez. Bu durumda, lastik derhal değiştirilmelidir. Bunun nedeni, lastiğin artık güvenli olmamasıdır. Çünkü profil büyük ölçüde aşındığından lastiğin kaymasına neden olabilir ve bu da tehlikeli durumlara yol açabilir.


Lastiğin Kullanım Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Lastikler, kullanıma ve yaşına ek olarak, yolların kalitesinden, kaldırım taşları ve kasisler gibi yol engellerinden zarar görebilir. Aşırı sıcaklıklar, güçlü güneş ışığı, ozon, yağmur, kar ve buz gibi iklim koşullarının da etkisi vardır. Tüm bunlar lastiğin ömrünü azaltan faktörlerdir. Ancak ne olursa olsun lastiğin ömrü tamamlandığında zaman kaybetmeden değiştirmek gerekir. Araç lastiklerinin düzenli olarak aşınma açısından kontrol edilmesi (veya kontrol ettirilmesi) ve gerekirse zamanında değiştirilmesi önerilir. Bunun için ise lastiğinin profilini ölçebilir ve lastiğin orijinal ölçüsü ile kıyaslayabilirsiniz. Dilerseniz servislerden de yardım alabilirsiniz.