Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? (2024)

07.06.2023
Paylaş:
Ehliyetiniz olsa da trafik kontrolleri sırasında yanınızda olmaması nedeniyle ceza alabilirsiniz. Bu nedenle ehliyeti kaybettiğiniz zaman hızlı bir şekilde kayıp ehliyet çıkartma başvurusu yapmanız gerekir. Ehliyetinizi kaybettikten sonra neler yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız rehber niteliğindeki yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.

Ehliyet Nasıl Yeniden Çıkartılır?

Ehliyetinizi yeniden çıkartmak için kaybettiğinizi fark ettiğiniz gün başvurunuzu yapmalısınız. Yeniden Ehliyet çıkartmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.



Nüfus ve Vatandaşlık İşlerine Başvuru Yapın

Ehliyet başvurusu yapmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden başvuru yapabilirsiniz. “Sürücü Belgesi Randevu Al” kısmından başvuruyu başlatarak 5 adımda sizden istenen bilgileri girmelisiniz. En son randevuyu tamamlarken başvuru yapacağınız il ve ilçedeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri seçilmelidir. Telefonla randevu almak için de ALO 199 hattını arayarak kimliğinizi doğrulayıp randevu alabilirsiniz. Randevu günü geldiği zaman sizden istenen belgeleri kuruma teslim etmelisiniz.

Resmi Evrak ve Belgeleri Toplayın

Yeniden ehliyet çıkarabilmek için nüfus cüzdanı, sağlık raporu, fotoğraf ve ödeme makbuzu gibi belgeleri toplayarak kuruma teslim etmeniz beklenir. Ehliyet çıkarttırma belgeleri arasında eksiklik ya da hata olması halinde randevunuz olsa da ehliyet yenileme başvurusu yapamazsınız. Başvuruyu tamamladığınız anda sisteme otomatik olarak ehliyetiniz kayıp olarak işlenir ve eskisi geçerliliğini yitirir. Bu nedenle eskiden olduğu gibi gazeteye ilan vermenize gerek yoktur.

Kayıp Ehliyet Bedellerini Yatırın

Randevu sırasında belgelere ek olarak istenen harç ücretlerinin dekontu yanınızda olmalıdır. Sağlık raporu için ödenen ücret değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ücreti ödemelisiniz. 2024 yılında kayıp ve çalıntı ehliyet yenileme ücreti 2016 sonrası alınan yeni tip sürücü belgesi için toplam 1.220 Türk Lirasıdır. Değerli kağıt bedeli olarak 990 TL, vakıf payı olarak 230 TL ödenir. 2016 öncesi alınan eski tip ehliyetler için vakıf hizmet bedeli 2 TL, değerli kağıt bedeli 13 TL olmak üzere toplam 15 TL ödeme yapılır. Ücreti anlaşmalı bankalara yatırabilir ya da internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Geçici Sürücü Belgesi Alın

Ehliyetiniz için kayıp başvurusunu tamamladıktan sonra ilk yapmanız gereken geçici sürücü ehliyeti almaktır. Kağıt olarak çıktısı verilen belge eskiden karakoldan alınırdı. 2024 yılında e-Devlet üzerinden belgeyi kendiniz yazdırabilirsiniz. Ancak belgenin 15 gün geçerli olduğunu ve daha sonra kullanılamadığını unutmayın. Trafikte kontrol noktasına takıldığınız zaman polislere belgenizi ehliyet yerine gösterebilirsiniz.

Yeni Ehliyetinizi Teslim Alın

Başvurunuz tamamlandıktan sonra en geç 2 hafta içinde yeni sürücü belgesi posta yoluyla adresinize gönderilir. Genellikle ehliyetin size ulaşması 7-10 günlük bir süre içinde gerçekleşir. O tarihte evde olmayacaksanız bir yakınınıza bunun için vekalet verebilirsiniz. Aksi takdirde teslimat siz teslim alana kadar gerçekleşmez.

Ehliyet Çıkartmak için Hangi Belgeler Gerekiyor?

Ehliyet çıkartma belgeleri olmadan işlemlerinizi tamamlamak mümkün değildir. Bu nedenle randevu günü geldiğinde aşağıda yer alan tüm evrakları eksiksiz şekilde yanınıza almalısınız.

Nüfus Cüzdanı

Yeni kimlik kartı ya da eski nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi başvuru sırasında yanınızda olmalıdır. Sadece fotokopi götürmek sorun yaşamanıza neden olur. İşlemleri hızlandırmak için nüfus cüzdanı fotokopisini çektirip yanınıza alabilirsiniz.

Sürücü Olur Raporu (Sağlık Raporu)

Ehliyetle ilgili yapılan tüm resmi işlemler sırasında sürücülüğe uygun olduğunuzu gösteren sağlık raporu istenir. Aile sağlığı merkezleri, özel hastaneler, devlet hastaneleri, özel poliklinik ve muayenehane aracılığıyla rapor alabilirsiniz. Özel kurumlarda sağlık raporu için ödenen bedeller farklılık gösterebilir. Ehliyet sınıfına göre sağlık raporu almanız gereken kurum değişebilir. Özel tertibatlı araçlar için gerekli sağlık raporu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilir. Sağlık raporu alırken eğer bilmiyorsanız kan grubu kartı da almalısınız.

Biyometrik Fotoğraf

1 Ocak 2016 yılından itibaren ehliyet için biyometrik fotoğraf kullanım şartı getirilmiştir. Bu nedenle kayıp başvurusu yaparken son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet 5x6 cm boyutunda biyometrik fotoğrafınız olmalıdır. Bunun için fotoğrafçıya gidecekseniz ehliyet için olduğunu belirterek Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun çekim yaptırabilirsiniz.

Makbuzlar

Değerli kağıt bedeli makbuzu anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ya da Maliye Bakanlığı veznelerine yatırılır. Vakıf payı ödemesini ise Türk Polis Teşkilatı ile anlaşmalı bankalara yatırılır. Yatırdığınız ücretlerin makbuzunu yanınızda götürmelisiniz.

Ehliyet Kaybetmenin Cezası Nedir?

Kayıp ehliyet cezası olarak yürürlükte bir yaptırım bulunmaz. Ehliyetin çalınması ya da kaybolması durumunda kişiye özel bir ceza uygulanmaz. Fakat ehliyetini kaybettiğini bildirmeyen ve gerekli belgeleri yanında taşımayan kişilere trafik kontrolü sırasında ceza yazılabilir. Ehliyeti yanına almadan araç kullanma cezası ile kaybetme cezası aynı değildir.
Ehliyet yenileme işlemleri sırasında ödenen evrak bedelleri ve sürücü belgesi ehliyet tipine göre değişir. Eski ve yeni tip ehliyetler için ödenen bedeller birbirinden farklıdır. Sizden istenen bedel ehliyetinizi kaybettiğiniz için ceza değil, yenileme ücretidir. Yeni ve eski tip ehliyet yenileme için farklı ücretler ödenir.

Ehliyet Olmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Nedir?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2024 yılında 12.977 Türk Lirasıdır. Aracı kullanan kişinin ehliyeti yoksa ve araç sahibi farklı bir kişi ise ehliyetsiz şekilde araç kullandırma cezası mal sahibine kesilir. Ehliyetiniz varsa fakat yanınızda değilse uygulanan ceza tutarı 1.506 Türk Lirası olur. Ehliyetsiz araba kullanmanın yanı sıra uygun ehliyetin olmaması da cezai işlem gerektirir. Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullanmanın cezası 2024 yılında 6.439 Türk Lirasıdır.
Rutin olarak yapılan kontroller sırasında ehliyetsiz araç kullanırken yakalandığınız zaman adınıza cezai işlem uygulanır. Trafik cezaları her yıl değiştiği için ehliyetsiz araba kullanma cezası daha sonraki yıllarda yükselebilir. Caydırıcı olması için planlanan ceza tutarı her yıl enflasyon ve farklı gerekçelerle yükseltilir. Bu nedenle ehliyetsiz araba kullanmaya devam ettiğiniz sürece alacağınız ceza artar.