Noter Araç Satış Ücretleri (2024)

15.03.2024
Paylaş:

Araç alımı ya da satışı yapılırken devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Aracın satışı noter işlemleri, belirli prosedürlere uyularak hem alıcı hem satıcının alışverişi güvenli bir şekilde yapabilmesine olanak tanır. Alım satım işleminde bazı evrakların düzenlenmesi ve kontrollerin yapılması gerekir. Bu nedenle araç sahibi olacak kişinin araca ait resmi belgeleri görmesi, aracın trafik kaydının tespit edilmesi ve satış işleminin noter huzurunda yapılması şart. Bu satış işlemleri halk arasında "noter araç satış ücreti" olarak bilinen alıcı tarafından karşılanan ve peşin ödenen ücret ile gerçekleştirilir. Noter araç devir ücreti olarak da tanımlanan ücretler, ikinci el ya da sıfır araç satışlarında da alıcıdan tahsil edilir. Noter araç satış ücreti hakkında merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.


2024 Noter Araç Satış Ücreti Ne Kadar? 

Araç alım satımlarında söz konusu olan noter ücretleri, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği ile belirlenir. Genellikle yeniden değerleme oranında artırılarak ilgili takvim yılı içerisinde geçerli olan noter araç satış ücretleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer.



2024 noter araç satış ücreti, sıfır araçlar ve 2. el araç satış ücreti olarak ayrı ayrı belirlenmiştir. Noter 2. el araç satış ücreti 1.489,36 TL iken sıfır araçlar için noter ücreti 1.138 TL'dir. Geçmiş yıllarda Emniyet Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilebilen plaka değişikliği artık noter üzerinden araç devri esnasında yapılabilir. Eğer devri yapılacak 2. el araç için plaka değişikliği istenirse noter ücreti değişmemekle birlikte, Şoförler Odası’na plaka değiştirme ücreti yatırılması gerekir. Bu tutar plaka basımı masrafı ve yenileme ücreti dahil 390 TL'dir.

Noter araç devir ücreti dışında araç alım satımı yaparken ödenmesi gereken bir diğer ödeme ise noter ihtarname ücreti olarak karşınıza çıkar. Noter ihtarname ücreti 2024 yılı için 155 TL ile 1.000 TL arasında değişir. 155 TL ile 1.000 TL arasındaki noter ihtarname ücreti aracın yaşına göre değişiklik gösterir ve araç ne kadar yeni ise o kadar yüksek çıkar.

Noter Araç Satış İşlemleri Ne Zaman Yapılır? 

Araç alırken ya da satarken, devir işlemleri noter üzerinden gerçekleştirildiği için noter çalışma saatleri en çok merak edilen konulardan biridir. Aracın alım ya da satımı bir engel olmaması halinde haftanın 7 günü araç devir işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz bir noter bulabilirsiniz. Noterlerin tümü hafta içi sabah 09.00 ile 12.30; öğleden sonra ise 13.30 ile 17.30 saatleri arasında işlem yapar. Noterler, bölgelere göre hafta sonları nöbet usulu işlem yapmaya devam ederler. Yani, aracınızın devrini hafta sonları da yapmanız mümkündür. Hafta sonu çalışan nöbetçi noter şubeleri cumartesi ve pazar günleri 10.00 ile 16.00 saatleri arasında hizmet verir.

Noterde gerçekleştirilen araç devir işlemleri için süreler, gidilen noter şubesinin yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Noter şubesinde sıranın size gelmesi durumunda tüm işlemler ortalama 20-30 dakika içerisinde tamamlanabilir.

2024 Noter Araç Vekalet Ücreti Ne Kadar? 

Araç devir işlemlerinde aracı satan ya da alan kişi doğrudan bu işlemi gerçekleştirmek zorunda değildir. Türkiye’de birçok işlemde vekalet verilerek söz konusu aracın alımını ya da satışı gerçekleştirebilir. Hukuki açıdan vekalet işlemi, açıkça tanımlanan belirli bir işlemi ya da işlemleri bir başka kişi ya da kurum adına gerçekleştirebilme yetkisi olarak tanımlanır. Araç alırken veya satarken vekaleti bulunan kişi taraflar adına işlemleri gerçekleştirebilir. Ancak bu durumda alım ve satımı yapacak kişiye araç sahibi ya da aracı alan kişinin vekalet vermesi gerekir. Vekaleti gösteren belge olan “vekaletname” noterlerden ücret karşılığında gerekli bilgi ve belgeler ibraz edilerek alınır.

Noterden araç alımı ve satımı için vekaletnameler her iki işlem için de ayrı ayrı ya da tek bir vekalet olarak düzenlenebiliyor. Bir başka deyişle araç satışı ve araç alışı için vekaletnameler ayrı ayrı olarak hazırlanabiliyor. Ancak dilerseniz aynı kişiye hem araç alış hem de araç satış vekaleti verebilirsiniz. Vekalet ücretleri sadece alım ya da satış işlemi için olduğunda 820 TL, hem alım hem de satış için vekalet ücreti 920 - 950 TL civarı olur.

Noter vasıtası ile araçlar konusunda gerçekleştirilen işlemlerden biri de trafikte çekme işlemidir. Aracınızı trafikten çekmeden önce üzerindeki haciz benzeri engeller olmadığından emin olmalı, sigorta borcu, trafik cezası ve vergi yükümlülüklerinizi tamamlamalısınız. Aracın trafikten çekmek için uygun olması durumundan geçmişte trafik şube müdürlüklükleri vasıtasıyla yapılabilen işlemler artık noterden yapılabilmektedir. Bunun için 2024 noter araç trafikten çekme ücretini ödemeniz yeterlidir. Bu tutar 180 TL civarındadır.



Araç Alım Satım İşleminde Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Sıfır araç alımlarında genellikle devir işlemleri araç aldığınız yetkili bayisi tarafından sizden alınan vekaletle tamamlanır. 2. el araç alım satımlarında ise taraflar kendileri bu işlemi noter vasıtasıyla gerçekleştirebilir. Araç devir işlemlerinde gerek alan gerekse de satan tarafın dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Bunlar:

Öncelikli olarak devre konu olan aracın üzerindeki tüm yasal ve mali engeller kontrol edilmelidir. Aracın üzerinde kredi ya da herhangi borçtan kaynaklı ipotek veya haciz olup olmadığı sorgulanmalıdır. Ödenmemiş trafik cezası, Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu durumlarında da devir gerçekleşmeyeceğinden noter öncesi gerekli kontroller yapılmalı ve borç varsa kapatılmalıdır.
Araç devri yapılırken gerekli bir diğer detay ise güncel muayenelerin yapılmış olmasıdır.
Noterde aracı alan ve satan kişinin ikamet adresleri de talep edilir. Mevcut ikamet edilen adres ile Nüfus Müdürlüğünde kayıtlı adreslerin aynı olması zorunludur.
Tüm kontroller yapıldıktan sonra ruhsat ve kimlik belgeleri ile notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz. İşlemler esnasında noter araç satış bedeli sorar ve kayıtlara alır. Sorun yaşanmaması adına gerçek araç satış bedelini beyan etmeniz önemlidir.
Noterde araç devri noter ücreti de ödendikten sonra işlem tamamlanır. İşlem öncesinde noter görevlisi para transferi, ödeme işlemini alıcıdan ve satıcıdan teyit ederek devrin güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Siz de araç satış, vekalet ve devir işlemleri için ilgili noterliğe başvurarak ödemelerinizi yaptıktan sonra tüm işlemlerinizi güvenle tamamlayabilirsiniz.