En Doğru Araç Ayna Ayarı Nasıl Yapılmalıdır?

08.04.2022
Paylaş:


Otomobil kullanmaya başladığınız zaman çeşitli otoriteler ve uzmanlar tarafından dikkat edilmesi gerektiği vurgulanan ilk noktalardan biri ayna kontrolüdür.  Araçlarda yan ayna ayarı, yaşanabilecek kazaların önlenmesi konusunda son derece önemlidir. Otomobillerin sadece ön camdan bakılarak sürülmesi çok risklidir. 


Yola çıkmadan önce yan dikiz aynalarının mutlaka doğru bir biçimde ayarlanması gerekir. Doğru ayarlamanın yapılması; kör noktalara hâkim olmanızı, sorunsuz şerit değiştirebilmenizi, daha rahat ve geniş açıyla manevra yapabilmenizi ve olası sorunlara karşı hamle yapabilmenizi sağlar. Maksimum görüşü sağlamak için de bazı detaylar vardır. Yan aynalar nasıl ayarlanmalı sorusunun yanıtı bu detaylarda gizlidir.



Maksimum Görüş için Ayna Ayarı Nasıl Yapılır? 


Maksimum görüş alanı için aynanın 90 derece ayarlanması gerekir. Araç kullanırken, kör noktanın kalmaması gerekir. Bu sebeple aracınızın sol tarafında yer alan aynanın alt köşesinde, arabanın ön kapı kolunu görecek şekilde ayarlamanız gerekir. 


Araba ayna ayarı optimum seviyede fayda sağlaması gereken bir husustur. Bunun yanı sıra arabanızı hiç görmeyecek şekilde bir açı ayarlanmalıdır. Dikiz aynası, arka camı dört köşe olarak görecek şekilde ayarlanmalıdır. Bu sayede hem seyir halinde arkadan gelen araçlar hem de park ederken aracın arkasını net bir şekilde görebilirsiniz. Dikiz aynasının maksimum görüş sağlaması için aynanın temizliği kadar arka camın temizliği de son derece önemlidir.


Ayna Ayarı Neden Önemli? 


Araçlarda ayna ayarının en önemli boyutu güvenliktir. Seyir halinde, hem kendinizin hem trafikteki diğer insanların hem de çevrenin güvenliğini sağlamak için ayna ayarlarının doğru şekilde yapılması gerekir.


Trafikte seyir halindeyken arkadan gelen araçları görmek çok büyük bir avantaj sağlar. Özellikle şerit değişikliği yapacağınız sırada arkadan gelen araçları görmeniz gerekir. Bu sebeple araçta bulunan aynaların kullanılması önemlidir. Aynı zamanda daha rahat manevra yapabilmeniz için de arka tarafı iyi görebilmeniz gerekir. Önünüze çıkabilecek olası bir sorun halinde manevra yapabilmeniz için arka tarafı da daima kontrol etmeniz gerekir. Güvenliğin yanı sıra aracınızı park edeceğiniz zaman da aynaların doğru açılarla ayarlanmış olması rahat bir park açısından avantaj sağlar.


Yan Ayna Ayarı Nasıl Yapılır? 


Sağ ve solda bulunan yan aynaların, en geniş alanı görecek ve kör nokta bırakmayacak şekilde ayarlanması gerekir. Aracı görecek şekilde yapılan ayna ayarı kör noktaları artıracaktır.


Yan ayna ayarı yapmak için öncelikle koltuk ayarınızı yapmalısınız. Normal oturma pozisyonu alarak başınızı hafifçe çevirdiğinizde aracınızın aynada görünmüyor olması gerekir. Sağ tarafta yer alan ayna, sürüş anında baktığınızda aracı görmeyecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. 90 derecelik bir açıyla ayarlanmış yan aynalar, 240 derecelik açıyı görebilmenizi sağlar.


Dikiz Aynası Nasıl Ayarlanır? 


Orta dikiz aynasının ayarlama işleminde, aracın arka camı ve trafik net ve geniş bir şekilde görülmelidir. 


Dikiz aynası nasıl ayarlanır sorusunun cevabında bazı önemli detaylar vardır. Bu detaylardan biri arka camın görüş alanını kısıtlayacak tüm eşya ve aksesuarlardan kaçınmak gerektiğidir. Dikiz aynası elle rahatlıkla ayarlanabilmektedir. Bu ayna arka camı tam olarak görmelidir. Bu sayede arkadan gelen araçları görmeniz de mümkün hale gelecektir. Araç kullanmaya başlamadan önce koltuğunuza ve oturma pozisyonunuza göre dikiz aynasının 90 derece açıyla ayarlanması gerekir.