Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?

11.07.2023
Paylaş:
Trafikte karşınıza çıkan plaka renkleri birbirinden farklı olduğunda aklınızda soru işaretleri oluşabilir. Hemen arkanızda seyreden aracın farklı plakaya sahip olması sizi tedirgin edebilir. Belki de yol vermeniz gereken bir araçtır. Bu nedenle aklınızdaki soru işaretlerini giderip ihtiyacınız olan bilgiyi size sunmak için plaka renkleri ve anlamları hakkında detaylı bir yazı derledik.


Plaka Renkleri Nelerdir? 

Plakaların trafikte ayırt edici olması için siyah, mavi, yeşil, sarı, beyaz, kırmızı renkler ve kombinasyonları kullanılır. Plakanın tasarımı belli bir grup için kullanıldığından ticari, gayri resmi ve resmi plaka renkleri ve dizaynı ile ayırt edilebilir. Ülkelere göre farklı renkler ve kombinasyonlar, amblem ve bayraklar, harf formatları değişir. Birçok ülkede Türkiye’de olan renkler kullanılsa da atandığı grup değişebilir. Türkiye’de standart olarak araç plakaları beyaz zemin üzerine siyah font ile yazılır.

Siyah Plaka 

Resmi hizmete tahsis edilmiş olan ambulans, bakanlık araçları, itfaiye gibi araçlarda siyah plaka kullanılır. Siyah zemin üzerine beyaz font ile hazırlanan plakalar kamu kurum ve kuruluşları bünyesine aittir. Ayırt edici bir detay olarak meslek odaları ve federasyonları gibi kamuya bağlı kuruluşlarda da kullanılabilir.

Mavi Plaka

Plaka renkleri anlamları arasında en çok merak edilenlerden biri olan mavi plaka Emniyet Genel Müdürlüğü`ne tahsis edilir. Resmi polis araçları il kodu, A – AA - AAA harfleri ve sayılarla oluşturulan mavi zemin üzerine beyaz font plaka kullanır. Plakanın rengi Emniyet Müdürlüğü’ne bağlılığı en sonda yer alan sayılar bağlı olunan şubeyi gösterir.

Yeşil Plaka

Yabancı ülkelerin Türkiye’de görevlendirdiği diplomatik temsilcileri yeşil plaka kullanır. Büyükelçilik ya da Konsoloslukta çalışan görevlilerin resmi araçlarının plakası yeşil zemin üzerine beyaz font ile yazılır. CC, CG, CD ve CM harfleriyle aracın içinde bulunan görevlinin makamı belirtilir.

Sarı Plaka 

Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmeyen aracın trafiğe çıkabilmesi için kullanılır. Geçici plaka olarak da bilinen ve sarı zemin üzerine siyah font ile hazırlanan plakaların sol üst köşesinde beyaz bir şerit olur. Duruma göre 1 hafta ve 30 gün gibi kısa süreler ya da 1 yıl gibi uzun bir süre için kullanılabilir. Otomobil üreticilerinin test ve araştırmalar için kullandığı araçlar, ithalat araçlarında da görülür.

Sarı – Kırmızı Plaka 

Üst düzey devlet görevlileri kullandığı için protokol plakası olarak da bilinen sarı – kırmızı plaka özeldir. Kırmızı zemin üzerine altın sarısı font ile hazırlanan plaka TBMM ve Anayasa Mahkemesi başkanları, vali ve bakanlar, genelkurmay başkanı ile cumhurbaşkanı aracında kullanılır. Yabancı devlet başkanları ve uluslararası organizasyonların temsilcilerini de bu plakayla görebilirsiniz. TR yazısı ve bayrak kullanılan plakalarda cumhurbaşkanına özel olarak amblem de bulunur.

Kırmızı – Beyaz Plaka 

Üst düzey kamu görevlileri tarafından kullanılan makam araçlarında kırmızı zemin üzerine beyaz font ile yazılan plakalar bulunur. Aracın emniyet müdürü, kaymakam ve rektör gibi kamu kurumlarında üst düzeydeki kişilere tahsis edildiğini gösterir.

Özel Plaka Renkleri 

Şahıs, şirket adı yazılı plakalar İlçe Emniyet Müdürü tarafından onaylandığında küçük farklar ile düzenlenebilir. Bu düzenlemenin hukuki boyut taşıması için resmi başvuru yapılması ve diğer plaka türleri ile karıştırılacak nitelikte olmaması gerekir.

Engelli Plakası 

Bir aracın ruhsatı bedensel engelli kişiler adına kayıtlı ise trafikte ayırt edici olması için engelli plakası kullanılır. Mavi zemin üzerine beyaz renkli olarak tekerlekli sandalye figürü olması dışında standart beyaz plakalar ile aynı özelliklere sahiptir.



Ülke Plaka Renkleri

Avrupa Birliği üye ülkelerine belli bir plaka formatı tavsiye etse de dünya genelinde her ülkede kullanılan plaka rengi, formatı, karakter ve sayıları çeşitlidir. Ülkeler kendi plaka kod ve özelliklerini belirleyen yetkilidir.Trafikte seyir halindeyken makam aracı zannettiğiniz bir plaka aslında yabancı bir ülkeden gelen turistin olabilir. Bu nedenle ülke plaka renkleri hakkında fikir edinmeniz de yararlı olur.
Mısır plakaları: Arapça karakterlerle hazırlanarak kullanıcıya göre renklendirilir. Kırmızı ve beyaz harfli mavi zemin plakalar polis araçlarına aittir. Şahsi kullanım için beyaz zemin üzerine siyah karakterler kullanılır.


Afganistan plakaları: Siyah zemin üzerine beyaz font ile Arapça harf ve sayılar kullanılarak hazırlanır. Plakanın sol bölümü ülkenin amblemine ayrılır.


Kanada plakaları: Askeri olanlar beyaz zemin üzerine koyu yeşil harfli, kraliyet plakası kırmızı zemin üzerine altın harfli, standart plakalar veriliş yerine göre değişmekle birlikte beyaz zemin üzerine kırmızı yazılıdır.


Çin plakalar: Özel araçlarda mavi zemin üzerine beyaz font olarak hazırlanır. Tarım ve sivil havacılık araçlarında beyaz zemin üzerine yeşil renk, kamyon ve otobüsler gibi büyük araçlar ile motosikletlerde sarı zeminlidir. Polis araçları beyaz üzerine siyah yazılı olur ve kırmızı renkli Çince “polis” yazısı kullanılır.


Birleşik Krallık plakaları: Ön ve arka diye ayrılır. Ön plakada beyaz zemin üzerine siyah karakter, arka plakada sarı zemin üzerine siyah karakter kullanılır. Araçların trafikte seyrederken maruz kaldığı ışıklara göre en iyi okunabilirlik hedeflenir.


Almanya plakaları: Şahsi kullanımda beyaz zemin üzerine siyah font ile yazılır. Sağ tarafında sarı bant olan tescil edilmemiş geçici araç plakasının kullanım süresi sadece beş gündür.


Amerika plakaları: Verilen eyalete göre birçok farklı özellikte olabilir. Plaka kodlarında karışıklık olmaması için hepsinin üzerinde aracın kayıtlı olduğu eyaletin adı yazılıdır. Örneğin Kaliforniya plakasında eyalet yazısı kırmızı, kodlar koyu mavi ve zemin beyazdır. Oregon plakaları ise volkanik göl, köknar gibi eyalet sembollerini içerir.