Arabayla Karadeniz Turu Rehberi

30.01.2023
Paylaş:

Dört bir yanı doğal güzelliklerle dolu olan Türkiye, yedi bölgesinin her birinde ayrı birer cennet vadediyor. Hem yerli ziyaretçiler hem de yabancı turistler, Türkiye’nin özellikle denize kıyısı olan veya doğal güzellikleriyle ön plana çıkan rotalarını severek geziyor. Türkiye’de araba ile huzurlu ve eğlenceli bir yolculuğa çıkmak için çok sayıda rota bulunur. 


Ülkemizin mavi ve yeşili bir araya getiren eşsiz bölgesi Karadeniz'de arabayla tur gerçekleştirmek için en ideal rotalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Eğer arabayla dolu dolu bir Karadeniz turu gerçekleştirmek isterseniz önceden bilmeniz gereken birtakım detaylar var. Bu detaylar hakkında araştırma yaparak ve bilgi sahibi olarak yolculuğunuzu daha kaliteli ve keyifli bir deneyim haline getirebilirsiniz. Sizin için, arabayla Karadeniz turu nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını çok yönlü ve ayrıntılı bir biçimde derledik.




Arabayla Karadeniz Turu Hakkında Genel Bilgiler

Karadeniz boyunca denize paralel olarak uzanan yollar, Trakya’nın kuzeydoğusundan Türkiye ile Gürcistan sınırına kadar uzanır. Ancak, Karadeniz’in kendine has doğal güzellikleri, iklimi ve kültürü, bu güzergâhta bulunan Zonguldak ile Artvin arasındaki coğrafyada nispeten daha zengindir. Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz olarak iki ayrı bölge olarak da tanımlanan bu coğrafyada, Batı Karadeniz’i Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop gibi illerimiz oluştururken Samsun ve doğusundaki Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin ise Doğu Karadeniz olarak tanımlanır.


Karadeniz Turu Planı Nasıl Yapılır?

Arabayla Karadeniz turu rotası planlamadan önce ilginizi çeken hususları göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Plan yaparken hangi yolları kullanacağınız, hangi duraklarda mola vereceğiniz veya konaklayacağınız, ihtiyaçlarınızı nasıl ve nereden temin edeceğiniz gibi pek çok ayrıntıyı düşünmelisiniz. Bununla birlikte Karadeniz’in kendine has bir coğrafyası ve iklimi olduğu için yola çıktığınız mevsime özgü ihtiyaçları da önceden temin etmeli ve tedarikli olmalısınız. Özellikle hava durumu, konaklama olanakları ve en uygun yeme içme mekânları konusunda internetten bir ön araştırma yapmanız ve halihazırdaki şartların gerektirdiği şekilde hareket etmek için fikir sahibi olmanız bir hayli kolaydır. Bu ayrıntılar doğrultusunda yola çıkarsanız seyahatiniz oldukça keyifli hale gelecektir.


Karadeniz’e Hangi Mevsimde Gidilir?

Karadeniz bölgesine giderken mevsim koşullarını göz önünde bulundurmak önemlidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yoğun yağış etkisinde olan Karadeniz’in iklimi, soğuk ve yağışlı havaları sevmeyenler için zorlayıcı olabilir. Eğer daha ılıman veya sıcak bir iklim arzu ediyorsanız Karadeniz’e bahar ve yaz aylarında gitmenizde yarar var. Sıcak mevsimlerin arabayla Karadeniz turu için daha uygun olduğunu belirtmek mümkündür. Eğer Karadeniz’in yeşil alanlarına ve doğal güzelliklerine doymak istiyorsanız kış mevsiminin ardından bahar aylarında, özellikle Nisan ve Mayıs döneminde yola çıkmanızda yarar var.


Karadeniz Turunda Nerede Kalınır?

Arabayla Karadeniz turu yapanlar için en önemli konulardan biri konaklamadır. Karadeniz bölgesi turistik bir bölge olduğu için yolculuğunuz sırasında duraklayabileceğiniz ve konaklayabileceğiniz pek çok otel, pansiyon veya kamp alanı mevcuttur. Yola çıktığınız mevsime ve ilgi alanınıza göre Karadeniz’in doğal güzelliklerini taşıyan pek çok bölgede çadır tatili yapabilirsiniz. Eğer konaklama konusunda spontane bir karar vermek istemiyorsanız konaklama için durmayı düşündüğünüz bölgelerdeki otelleri, pansiyonları ve kamp alanlarını önceden araştırmalısınız. İnternet üzerinden yapacağınız karşılaştırmalı aramalarla alternatiflerinizi fiyat ve kalite bakımından kıyaslayabilir, işletmeler hakkındaki yorumları okuyabilirsiniz. Eğer yolculuk sırasında konaklamayı dert etmek istemiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmanızda yarar var.


Karadeniz Turunda Ne Yenir?

Karadeniz’in mutfağı bir hayli özgündür. Her ilinde ve hatta ilçesinde kendine özgü mutfakları barındıran Karadeniz coğrafyasında çok zengin bir yeme içme alternatifine sahip olabilirsiniz. Karadeniz mutfağında ön plana çıkan lezzetler:


Kuymak

Hamsi pilavı

Karalahana sarması

Fasulye kavurması

Karadeniz usulü palamut buğulama

Lahana Çorbası

Hinkal

Hamsiköy sütlacı

Laz Böreği

Laz helvası

Mısır ekmeği

Hoşkıran otu kavurması

Peynirli pide

Siron

Palamut dolması

Tomara

Pazılı kaygana

Pepeçura

Sarambula

Kukuca


Karadeniz’de deniz ürünleri, ev yemekleri, hamur işi ürünleri ve tatlılar arasında çok sayıda kendine has lezzet vardır. Böylelikle damak tadınıza uygun yeme içme seçenekleri bulabileceğiniz konusunda kuşku yok.


Karadeniz’den Ne Alınır? Alışveriş Tavsiyeleri

Karadeniz yolculuğu sırasında hatıra veya kullanım amaçlı olarak alışveriş yapmak isterseniz her şehirde farklı alternatiflerle karşılaşabilirsiniz. Karadeniz’in en meşhur lezzetlerinden olan çay, bu rotada yapılan alışverişler arasında en yaygın olanı. Özellikle Rize’nin Çayeli ilçesinde yöreye ait çay ürünlerini alabileceğiniz çok sayıda butik dükkân bulunur. Karadeniz rotasında seyrederken yalnızca hepimizin bildiği siyah çay ürünlerini değil, farklı türdeki çay türlerini de bulabilirsiniz.


Karadeniz’de gıda olarak bal ve kuru fasulye de sıklıkla tercih edilen alışveriş ürünleri arasında. Rize’nin Ayder bölgesindeki Anzer balı ve kestane balı, özellikle Doğu Karadeniz’in en meşhur ve sağlıklı lezzetleri arasında ön plana çıkıyor. Yine Çayeli’nden alabileceğiniz kuru fasulye ise evinizde hazırlayıp afiyetle tüketmeniz için son derece ideal. Bunların yanı sıra fındık, fıstık, kolot peyniri ve beton helva çeşitleri Karadeniz’in meşhur lezzetleri arasında


Karadeniz’de hediyelik eşya olarak maket, magnet, bez bebek ve yöresel tekstil ürünleri ön plana çıkıyor. Kullanım amaçlı olarak ise Trabzon Sürmene’de bir hayli meşhur olan Sürmene bıçaklarından satın alabilirsiniz.


Karadeniz Turunda Gezilebilecek Yerler

Tarihi değerleri ve doğal güzellikleri iç içe barındıran Karadeniz coğrafyası, ziyaretçileri için pek çok gezilecek yere sahip. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesi, tarihi ve turistik dokuları ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin her mevsim ilgisini çekiyor. İşte Karadeniz yolculuğunuz sırasında mutlaka gezmeniz gereken yerler:


Sümela Manastırı: Karadeniz’in en önemli tarihi miraslarından biri olan Sümela Manastırı, Trabzon’da yer alıyor. Dördüncü yüzyıldan beri varlığını koruyan Sümela Manastırı, halihazırda geniş çaplı bir restorasyonda olduğu için iç kısmı gezilemiyor fakat manastırın dışarıdan görünümü ve konumu, Trabzon’da bir kültürel mirası ziyaret etmek isteyenler için bir hayli ilgi çekici.




Karadeniz’in eşsiz yaylaları: Bahar ve yaz aylarında Karadeniz’i adeta bir cennete dönüştüren yaylalar, temiz hava ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Karadeniz rotasını sürdürürken Ayder Yaylası, Trovit Yaylası, Elevit Yaylası, Samistal Yaylası ve Pokut Yaylası gibi şiirlere, şarkılara ilham kaynağı olmuş yaylaları ziyaret edip huzurlu vakit geçirebilirsiniz.


Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkı: Artvin Şavşat’ta yer alan park, tam bir doğa harikası olarak Karadeniz’in cennetvari alanlarından biri. Tertemiz havayı muhteşem orman ve göl manzarasıyla buluşturan Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkı, Doğu Karadeniz rotasının en sevilen duraklarından biri olarak dikkat çekiyor.


Zilkale: Rize Çamlıhemşin’de bulunan Zilkale, ağaçlarla serili heybetli dağların arasında yer alan bir kültürel miras niteliği taşıyor. Uçsuz bucaksız bir doğa manzarasını 360 derece görmenize olanak tanıyan Zilkale, Karadeniz’de temiz hava ve sükunet arayan bütün ziyaretçiler için son derece ideal.


Karaca Mağarası: Gümüşhane’deki Karaca Mağarası, eşsiz ve gizemli görünümü ile bölgenin en ilgi çekici noktalarından biri. Zengin tarihiyle ve sıra dışı yapısıyla dikkat çeken Karaca Mağarası, Karadeniz’e gidip de eşi benzeri görülmemiş bir atmosferle karşılaşmak isteyenler için uygun duraklardan biri.