BMW X Serisinin Tarihi: Dünden Bugüne BMW X

23.08.2023
Paylaş:
BMW X serisi SUV segmentinde X5 modelinin üretilmesiyle piyasada yerini aldı. X serisinin ilk üyesi denilebilecek BMW X5’in piyasaya sunulmasının üzerinden yaklaşık 25 yıl geçti. 1999 yılında üretilen araç aynı segmentteki diğer markalarla önemli bir rekabet oluşturdu. 25 yıl içerisinde X ailesinin yeni üyeleri X1, X2, X3, X4, X6 ve X7 ile seri gün geçtikçe genişledi. BMW X serisi ile önemli bir yükseliş ve satış elde etti. Haydi gelin, geçmişten günümüze BMW X serisi ile ilgili tüm merak ettiklerinize bir göz atalım.


BMW X Serisi Ne Zaman Satışa Sunuldu?

BMW 1990’lı yıllarda SUV model araç üretme kararı aldı. Bunun üzerine 1999 yılında Alman markanın ürettiği X serisinin ilk modeli BMW X5 satışa sunuldu. İlk nesil X5 oldukça ilgi gördüğü için yıllar içerisinde serinin devamı sayılan yeni modeller de aileye eklendi. BMW X tarihi böylece 1999 yılında başlamış oldu.
BMW 1994 yılından önce spor araba modelleri ile öne çıkıyordu. 1994 yılında Land Rover’ın BMW tarafından satın alınması X serisinin ortaya çıkışını hızlandırdı. BMW Land Rover’ı ilk satın aldığında istediği satış oranına ulaşamadı. 1990’lı yıllarda Land Rover’ın düşük tirajı nedeniyle Alman markası altı yüksek araç üretimi yapmaya karar verdi. Dolayısıyla ilk SUV modeli için X5 üretilerek Detroit Otomobil Fuar’ında piyasaya sunuldu. E53 kasası ile BMW X5’in ilk nesli olarak üretilen araç X ibaresini taşıyan ilk modeldi aynı zamanda.
İlk nesil X5 önemli yeniliklerle üretilmişti. BMW’nin sportif araç teknolojisi ile gücü birleştirmesi X5 serisi için dönüm noktası oldu. İlk nesil X5 gücün %62 oranında arka tekerleklere verilmesi özelliğine sahipti. Bunun yanı sıra, BMW’nin sportif araç teknolojisi de X5’in gücünü artıran bir etkendi. Modelin ilk nesli 2000 yılında Amerika’da 25.000 fazla satıldı. Serinin tutması ve yoğun rağbet görmesi üzerine zamanla aile genişleyerek yeni modeller eklendi. X5’ten sonra BMW’nin SUV modelleri üzerindeki başarısı X1, X2, X3, X4, X6 ve X7 araçlarının üretilmesine neden oldu. BMW X serisi hala en çok tercih edilen araçlar arasında.


BMW X Serisi Nerede Üretiliyor? 

BMW Alman menşeili markadır. Dolayısıyla, araçların ortaya çıkışı ve üretiminde çoğunlukla Almanya’da gerçekleştiriliyor. Ancak, aracın tirajının yüksek olması gibi nedenlerle farklı ülkelerde de BMW X serisi üretilerek satışa sunuluyor. Bunun yanı sıra, aracın yedek parçaları da farklı coğrafyalarda üretilerek ana fabrikada montajlanıyor. Almanya Werk Regensburg Fabrikası’nda serinin üretimi yapılıyor. Fabrika Almanya’nın Bavyera bölgesinde yer alıyor.
X serisi Hollanda, Çin, Kanada, Amerika gibi ülkelerde de üretilerek piyasaya sunuluyor. Çin’de Tiexi fabrikasında da serinin üretimi yapılıyor. Fabrika Çin’de Shenyang bölgesinde yer alıyor. Ayrıca, Hindistan’da Tamil Nadu, Chennai, Meksika Toluca, Tayland Rayong, Almanya Leipzig, Rusya Kaliningrad gibi farklı ülkelerdeki şehirlerde de BMW X serisine ait modellerin üretimi gerçekleştiriliyor.


BMW X Serisinin Öne Çıkan Özellikleri

BMW X serisi, sportif tasarımı ve güçlü performansı ile öne çıkar. BMW X serisini farklı arazi koşullarında kullanmak mümkündür. Kompakt SUV modelleri, lüksü ve gücü bir araya getiriyor. Alman markanın X serisi, kullanıcılarına sürüş dinamiği ve çevikliği birlikte sunuyor.
Lüks, sportif ve şık görünümünün yanı sıra X serisi güçlü performansı ile de öne çıkıyor. Ayrıca, yakıt açısından verimli motorları, BMW xDrive dört çeker sistemi serinin önemli özellikleri arasında yer alıyor. Akıllı dört çeker sistemi ve yarı otonom sürüş teknolojisi seriyi öne çıkaran detaylar arasında. BMW X3 gibi özel üretimler ise arazi aracı olmanın yanı sıra yarış tutkunlarına hitap ediyor. X serisinin bazı modelleri ise hibrit yapıya sahip. Dolayısıyla yeni elektrikli araç teknolojisi ile uyum sağlayan bu modeller sahibine fonksiyonel kullanım imkanı sağlıyor.
X serisi sadece performansı ile değil görünümü ve tasarımı ile de dikkat çekiyor. Araçların dış ve iç tasarımındaki uyum ön planda. Ortam aydınlatması, sportif koltuk tasarımı, ayarlanabilir arka koltuk yapısı, şık kabartmalar, sürücüye dönük kokpit özellikleri ile BMW X serisinde her parçanın detaylı tasarlandığını gösteriyor.
BMW X serisi düşük yakıt tüketimi ile de cazip bir seçim. Twin Power Turbo ve Efficient Dynamics gibi teknolojiler ile güçlü performansına rağmen motor, düşük yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Arazi araçlarına göre dizel veya benzin farkı olmadan düşük yakıt tüketimine elverişli X serisi bu özelliği ile araç kullanımına bağlı karbon emisyonlarını da azaltıyor.


BMW X Serisi Modelleri Hangileridir?

X serisinde; BMW X5, BMW X1, BMW X2, BMW X3, BMW X4, BMW X6 ve BMW X7 modelleri yer alıyor. Her model farklı tarihlerde ve özelliklerde marka tarafından üretilerek araç piyasasındaki yerini aldı. Peki bu modellerin en temel özellikleri neler?


BMW X5 

BMW X5, X Serinin ilk modelidir. 1999 yılında üretilerek Detroit Otomobil Fuarı’nda piyasaya sunuldu. Kısa sürede yüksek rağbet gören araç BMW X ailesinin genişlemesinin önünü açtı. Alman markanın ilk SUV modeli olarak öne çıktı.



BMW X1 

BMW X1, BMW tarafından 2009 yılında üretilerek piyasaya sunuldu. 3 nesil olarak üretilen modellere sahip X1 tüm arazi koşullarında kullanılabilir özelliktedir. Üçüncü nesil X1 2022 yılında üretildi. Benzinli ve elektrikli yakıt tüketimi ile hibrit özelliği ile üretilen araç sade tasarımı, güçlü performansı ile dikkat çekiyor.




BMW X2 

2018 yılında üretilerek piyasaya sunulan BMW X2 ileri teknolojik özellikleri ve dikkat çeken tasarımı ile öne çıkıyor. Araç steptronic şanzıman ile birleştirilen turbo motoru sayesinde yüksek itiş gücüne sahip. Tipik sürüş dinamikleri ile her zemine uygun bir model.




BMW X3 

BMW X3’ün ilk nesli 2003 yılında 60. Uluslararası Otomobil Fuar’ında piyasaya sunuldu. İkinci ve üçüncü nesil olarak üretilen modellere de sahip olan BMW X3’ün son sürümü 2017 yılında üretildi. 3. nesil BMW X3 kazandığı yeniliklerle öne çıkıyor. Büyük yapısına rağmen ağırlığı düşük ve çevik bir araç olarak dikkat çekiyor.




BMW X4 

BMW X4 2014 yılında piyasaya sunuldu. X4, Twinpower turbo motoru ile yüksek performansı ile öne çıkıyor. 190 beygir güç çıkışına sahip araç 100 km’de 4,9 litre yakıt tüketiyor. Turbo dizel motoru ise 400 Nm tork değerine sahip.




BMW X6 

BMW X6, 2008 yılının ikinci çeyreğinde üretilerek piyasada yerini aldı. X6’nın tüm modelleri yeni ileri otomatik şanzımanla öne çıkıyor. Araç geniş iç tasarımı, lüks tasarımı, modele özgü sportif özellikleri ile beklentileri karşılıyor.




BMW X7 

X7 BMW’nin SUV araç modellerinde yüksek standartları ile öne çıkıyor. Araç minimalist stili ve tasarımı ile çevik ve hafif görümüne sahip. Dört çeker sistemi, 8 ileri otomatik şanzımanı, sürüş konforu, önde çift salıncaklı süspansiyonu ve arkada beş bağlantılı aks özellikleri ile beklentilerin üzerinde olduğunu gösteriyor.
İkinci el BMW araçlarına göz atarak siz de hayalinizdeki BMW X modeline OtoSOR güvencesiyle sahip olabilirsiniz.