Otomatik Vites Üzerindeki Harfler ve Anlamları

20.01.2022
Paylaş:


Araç kullanmayı öğrenmek isteyen kullanıcıların kafasını en çok karıştıran konulardan birisi de vites konusudur. Henüz yeni araç kullanmayı öğrenen kullanıcıları, araç vitesini efektif kullanmak konusunda çok fazla sorun yaşar. Bu sorunlar özellikle manuel vites kullanımında ortaya çıkar çünkü bu viteslerin kullanımı, otomatik viteslere kıyasla daha zordur. Bunun sonucunda özellikle araç kullanmayı yeni öğrenen kullanıcılar, manuel vitesler yerine otomatik vitesleri tercih etmeye ya da araştırmaya başlarlar. Bizler de kullanıcıların bu sorularını yanıtlamak amacıyla Otomatik vites nedir başlıklı bir içerik hazırladık. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek otomatik viteslerin çalışma sistemiyle ilgili tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.


Otomatik Vites Nedir?


Vites geçişlerinin sürücü müdahalesi olmaksızın sağlandığı vites sistemine, otomatik vites denir. Otomatik vites sisteminde genellikle 5 ile 7 vites bulunur. Bunlardan bazıları sayı ile belirtilirken, bazıları fonksiyonu belirten harflere sahiptir.


Araç vitesi, otomobillerin hızını ve çekişini düzenlemeyi sağlayan bir mekanizmadır. Araç vitesinin ana elementleri, dişlilerdir. Otomatik vites, vites geçişlerinin tamamıyla otomatik olarak gerçekleştiği ve sürücünün hiçbir müdahalede bulunmaması gereken bir sistemdir.


Öyle ki, otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri çoğu zaman sürücüler tarafından hissedilemez. Manuel vites sisteminin aksine, otomatik vites sisteminde debriyaj pedalı bulunmaz. Bunun sebebi, otomatik vites sitemlerinde debriyaj pedalının görevini tork konvertörünün üstlenmesidir.


Otomatik Vitesli Araç Nasıl Kullanılır?


Otomatik vitesli araçların çalışma mantığını ve vitesin temel işlevlerini anladıktan sonra, otomatik vitesli araçların kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Öyle ki, manuel vitesli araç kullanan kişiler dahi otomatik vitese kolaylıkla alışabilir.


Otomatik vitesli araç kullanımının detaylarını öğrenmek için, bu konu özelinde hazırlamış olduğumuz Otomatik vitesli araba nasıl kullanılır isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Otomatik Vites Harf Anlamları Nedir?


Otomatik vites kolunda yer alan harfler ve rakamlar, kullandığınız araç modeline göre değişiklik gösterebilir. Ancak her araçta mutlaka kullanılan harfler de mevcuttur. Otomatik vites kolu üzerinde genellikle P, D, R, N, M ve S harfleri ile birlikte 1, 2 ve 3 gibi rakamlar bulunur.


Aşağıdaki başlıkları inceleyerek, otomatik vites kolu üzerinde yer alan her bir harf ve rakamın anlamını öğrenebilirsiniz.


Otomatik Viteste P Ne Demek?


Otomatik viteste P, “Park Ayarı” anlamına gelen dişli ayarıdır. Vitesi P harfine aldığınızda, şanzıman dişlileri kitlenir ve aracınızın tekerleklerinin ileri ya da geri dönüşü engellenir. Otomatik viteste P, aracınızı park etmek ya da sabitlemek istediğinizde kullanmanız gereken bir ayardır.


Otomatik Viteste R Ne Demek?


Otomatik viteste R “Reverse”, yani geri vites anlamına gelir. Vites ayarını R harfine getirdiğinizde aracınızı geriye doğru hareket ettirmeniz mümkün olur.


Otomatik Viteste N Ne Demek?


Otomatik viteste N harfi “Neutral”, yani nötr anlamına gelir. Manuel viteslerde boşa alma işlemine benzer bir işleve sahiptir. Aracın motoru çalışmadığı durumlarda vites ayarı N harfine getirilebilir. Ayrıca bazı sürücüler trafik ışıklarında ya da çok uzun trafiklerde beklerken de vitesteki N ayarını kullanırlar.


Otomatik Viteste D Ne Demek?


Otomatik Viteste D harfi “Drive”, yani sürüş modu anlamına gelir. Aracınızı ileri yönde hareket ettirmek istediğinizde kullanmanız gereken ayar, D ayarıdır.


Gaz pedalına basarak aracınızı hızlandırmak istediğinizde motor devri yükselecek ve otomatik şanzımanınız sayesinde vites kademeli olarak daha yüksek dişlilere geçiş yapacaktır.


Otomatik Viteste 1, 2 ve 3 Nedir?


Otomatik viteste 1, 2 ve 3 rakamları, sabit vites işlevi görürler. Her ne kadar isimleri sabit vites olsa da çalışma mekanizmaları manuel viteslerden farklıdır. Aracınız 1. vitesteyken, yalnızca bu vitesin performansına sahip olacaktır. Aracınız 2. vitesteyken, hızınıza göre vites ayarını 1. ya da 2. vitese uygun olarak ayarlayacaktır. Aynı şekilde aracınız 3. Vitesteyken ise hem 1 hem 2 hem de 3. vitesin özelliklerinden faydalanabileceksiniz.


Otomatik Viteste M Ne Demek?


Otomatik viteste M harfi, manuel vites değiştirme modunu ifade eder. Bu modda vites geçişleri manuel olarak gerçekleştirilir. Manuel vites değiştirme özelliği, vites kulakçığına sahip tüm araç modellerinde mevcuttur.


Otomatik Viteste Artı (+) ve Eksi (-) Nedir?


Manuel vites geçişini destekleyen otomatik vites sistemlerinde vites artırmaya olanak sağlayan Artı (+) düğmesi ve vites düşürmeye olanak sağlayan Eksi (-) düğmesi bulunur.


Bu düğmeleri kullanarak manuel vites geçişi yapmadan önce vitesinizi M (Manuel) ayarına almanız gerekir.


Otomatik Viteste S Ne Demek?


Otomatik viteste S harfi “Spor”, yani performanslı bir sürüş modu anlamına gelir. Otomatik vites S harfindeyken, hızınıza bağlı olarak gerçekleşen vites değiştirme süreci normale kıyasla uzar ve aracınız daha yüksek performans gösterir. Devir aralığı arttığından, aracınızın hızı da artar.


Otomatik vitesli araçların çalışma sistemleri ve vites üzerindeki harflerin işlevleri öğrenildiğinde, bir kullanıcı bu vites sistemine kolaylıkla adapte olabilir. Özellikle şehir içi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde büyük bir konfor sağlayan otomatik araçları deneyimlemek istiyorsanız, OtoSOR’un ikinci el araba ilanlarını inceleyerek kendinize uygun bir otomatik vitesli araç modeli keşfedebilirsiniz.