Arabayla Yurtdışına Nasıl Çıkılır?

05.02.2024
Paylaş:
Arabayla yurt dışına çıkmak, seyahatin daha kolay ve keyifli olmasını sağlayan bir seçenektir. Aileniz veya arkadaşlarınızla farklı ülkeler keşfederken dilediğiniz gibi gezip dolaşmak isteyebilirsiniz. Özellikle kalabalık grupların kendi aracıyla yolculuk yapması hem daha ekonomik hem de daha eğlenceli olabilir. Bu sayede planladığınız ülke ve şehirleri adım adım gezmenin tadını çıkarabilirsiniz. Siz de arabanızla yurt dışına seyahat etmeyi düşünüyorsanız gelin, herkesin merak ettiği arabayla yurt dışına nasıl çıkılır ve gerekli belgeler nelerdir gibi pek çok sorunun cevabına birlikte göz atalım.

Arabayla yurt dışına çıkmak pek çok kişinin tercih ettiği bir yolculuktur. Bunun için aracınızın bakımlarının yapılmış olması önemlidir. Seyahatiniz süresince sorun yaşamamak için gerekli olan tüm kontrolleri tamamlamanız gerekir. Aynı zamanda yurt dışına araba ile çıkmak için bazı belge ve bilgilere ihtiyacınız vardır. Hem araçla hem de sizinle ilgili evrakların hepsini eksiksiz olarak toplayarak ilgili kurumlara iletmelisiniz. Bu sayede yurt dışına çıkmak için hazır hâle gelebilirsiniz.



Arabayla Yurt Dışına Çıkmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Arabayla yurt dışına çıkmak için gerekli pek çok belgeye ihtiyacınız olur. Bunun için farklı kurumlardan belge temin etmeniz gerekir. Yurt dışına arabayla çıkarken gerekli evrakları aşağıda detaylı olarak inceleyebilirsiniz:

Pasaport

Yurt dışına arabayla gitmek isteyenlerin Nüfus ve Vatandaşlık İç İşleri Genel Müdürlüğü’nden pasaport çıkartmak için gerekli işlemleri yapıp ilgili harçları ödemesi gerekir. Bu işlemler sonucu alacağınız pasaportla istediğiniz ülkeye gidebilmek için gereken başvuruları yapabilirsiniz.

Vize

Gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurarak vize işlemleriniz için gereken bilgileri alabilirsiniz. Gerekli ülkeler için vizeler hazır olmalıdır.

Araç Ruhsatı

Yurt dışına arabayla çıkmak istediğinizde en önemli belgelerden biri de araç ruhsatıdır. Bu belgenin mutlaka yanınızda olması gerekir.

Uluslararası Geçerli Ehliyet

Ülkemizde 2016 yılından itibaren yürürlüğe giren çipli ehliyetler, yurt dışında geçerlidir. Kimliğiniz çipli değilse başvurunuzu yapıp en kısa sürede çipli hâle getirmeniz önemlidir.

Seyahat Sigortası 

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin gitmek istedikleri ülkelerin vize şartlarında bulunması hâlinde seyahat sigortası yaptırma zorunluluğu vardır. Bu sigorta türü, seyahat sırasında oluşabilecek sağlık giderlerini karşılamak amacıyla kullanılır. Özellikle Schengen bölgesine gideceklerin Schengen sağlık sigortası yaptırmaları zorunlu tutulur. Aynı zamanda uluslararası sağlık sigortası teminatı ortalama en az 30.000 € olmalıdır.

Yeşil Sigorta 

Yeşil sigorta, yurt dışı seyahatleri sırasında oluşabilecek trafik kazalarında zarar gören 3. tarafların masraflarını karşılamaya yönelik uluslararası motorlu araç sigortası olarak tanımlanır. Bunun için Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu onaylı sigorta acentelerinden birine gidip, belgelerinizi tamamladığınızda süresi iki hafta ya da 1 sene içinde değişiklik gösteren yeşil kart sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Araç Sahibi Araçta Olmayacaksa Vekâletname 

Yurt dışı seyahati sırasında araç sahibi seyahat etmeyecekse noterden vekâlatname alınması gerekir.

Yurt dışı Çıkış Harç Pulu 

Yurt dışı çıkış harç pulu, ilgili banka ve gümrük kapılarından alabileceğiniz bir belgedir.

Türkiye Ehliyeti ile Yurt Dışına Çıkılabilir mi?

Türkiye ehliyeti ile yurt dışına çıkılabilir. 2016 yılından beri verilen ehliyetler çipli bir şekilde basıldığı için uluslararası geçerliliğe sahiptir. 2016 yılı ve sonrasında ehliyetinizi aldıysanız rahatlıkla aracınızı kullanabilirsiniz. Belirtilen yıldan önceki bir tarihte ehliyet aldıysanız arabayla yurt dışına çıkmak için ehliyetinizi çipli olarak yenilemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda seyahat süreniz 6 aydan fazla olacaksa Türkiye’ye yeniden giriş çıkış yapmanız veya bulunduğunuz ülkede yapılan ehliyet sınavlarına girmeniz gerektiğini bilmeniz faydalı olur.



Arabayla Yurt Dışına Çıkarken Sigorta Şartı Aranır mı?

Arabayla yurt dışına çıkmak için sigorta şartı aranmaktadır. Mevcut trafik sigortanız sadece Türkiye’yi kapsadığı için aracınıza uluslararası geçerliliği olan yeşil kart sigortası yaptırmanız gerekir. Avrupa’da pek çok ülke yeşil kart sistemine üye olduğu için bu kartla seyahat etmek avantaj sağlar. Aynı zamanda her ülkenin farklı şartları olması sebebiyle seyahat edeceğiniz ülkenin sigorta konusunda istediği koşulları sağlamanız önemlidir. Bu sayede aracınızla rahat ve sorunsuz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Arabayla Yurt Dışına Çıkmanın Avantajları Nelerdir?

Arabayla yurt dışına çıkmanın pek çok avantajı bulunur. Bunlara göz atacak olursak:
İlk avantaj seyahat planınızı özgürce yapabilmenizdir. Yolculuk sırasında dilediğiniz yerlerde mola verme şansınız olur. Aynı zamanda gittiğiniz ülkelerdeki; şehirleri, kasabaları veya köyleri detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.
Arabayla yurt dışına çıkmak istediğinizde eşyalarınızı depolama sorunu yaşamazsınız. Bagajınızın büyüklüğünü hesaba katarak gereken her şeyi yanınıza alabilirsiniz.
Tarihî veya turistik mekânları zevkinize göre gezerek yerel tatları keşfedebilirsiniz. Yeni yerler görmek için rotanızdan sapma şansınız olur. Zaman kısıtlaması olmadan tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Özel arabanızla yurt dışına çıkarken birkaç kişilik bir grupla seyahat etme avantajınız olur. Geniş ailenizle farklı ülkeler keşfetmek için de bu yolu tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda vize şartı aramayan bir ülkede altı aya kadar kalabilirsiniz. Böylece pek çok yeri gezip görme şansınız olur.
Birden fazla kişiyle seyahat ederken masrafları bölüşerek tatili daha ekonomik bir hâle getirebilirsiniz.
Kendi aracınızla yurt dışına çıktığınızda bir yerlere yetişememe gibi bir sorununuz olmaz. Stressiz ve eğlenceli bir seyahat için en avantajlı seçeneklerden biri özel aracınızla yolculuk etmektir.
Siz de aracınızla yurt dışına çıkacaksanız, gerekli prosedürleri yerine getirdikten sonra rotanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.