Motor enjeksiyonları, tüm modern otomobil motorlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Yanma sürecinin gerçekleşmesi için motora yakıt vermek üzere tasarlanırlar. Motor enjeksiyonu, motora istenenden fazla veya az yakıt sağlarsa güç, aşırı ısınma gibi birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yani motor enjeksiyonları da her sistem gibi arızalanabilir ve belli sorunların oluşmasına yol açabilir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek enjeksiyon arızası nedir ve neden olur gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Enjeksiyon arızası, en basit ifade şekliyle aracın maksimum verimde çalışabilmesi için gerekli olan hava/yakıt karışımına ulaşamaması olarak ifade edilebilir.
Motorun güç üretmesine yardımcı olmak için üç hayati unsur gerekir: Hava, kıvılcım ve yakıt. Bu unsurlardan herhangi biri mevcut değilse, motorunuz çalışmakta zorlanır. Enjeksiyon, yakıtı motora iletir. Enjeksiyon arızası da, bileşenlerin herhangi birinde ortaya çıkan sorunlar şeklinde belirtilebilir.
Yakıt enjeksiyon sistemi, elektronik kontrol altında çalıştırılan çok sayıda parçadan oluşur. Gaz pedalı, motora hava gönderen bir gaz kelebeği açarak motor kontrol ünitesini daha fazla yakıt kullanılabilir hale getirmek için tetikler. Enjektörler, karışımı yakıt giriş valflerine püskürtür ve yakıt, burada basınç altında bulunan silindirlerin içinde tutuşur. Çeşitli sensörler, motor kontrol ünitesini besleyerek, arabanızın motorunun yakıt karışımını optimum seviyede tutan birçok küçük ayarı denetlemesine olanak tanır. Bu sensörler, kütle hava akışı sensörü, gaz kelebeği konum sensörü, voltaj sensörü, manifold mutlak basınç sensörü, soğutucu sıcaklık sensörü ve çoklu oksijen sensörlerini içerir. Bu bileşenlerin herhangi birinde ortaya çıkan sorun, arabada enjeksiyon arızası nedir sorusunun geniş kapsamlı cevabını verir.
Benzin, yanma odasına girerken geçen hava ile karışması için ince bir sis halinde püskürtülecek şekilde tasarlanır. Günümüzde birçok araçta çok noktalı yakıt enjeksiyonu vardır, bu da her silindirin kendi yakıt enjektörü tarafından beslendiği anlamına gelir. Aracınızın sorunsuz ve verimli çalışması için motorun doğru yakıt ve hava karışımıyla beslenmesi gerekir.
Yakıt enjektörlerinin aşırı ısı ve basınç koşullarında çalışması amaçlanır. Optimum performans gösterecek şekilde üretilirler. Ancak elbette arızalanabilirler. Enjektörün elektrikli kısımları özellikle eskimeye, ısıya ve nemden kaynaklanan hasara karşı hassastır. Motor enjeksiyon arıza nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
• Tıkalı Yakıt Enjektörleri: Tıkalı yakıt enjektörünü belirlemek kolay olmayabilir. Çünkü sebep olduğu belirtiler kötü bir bujiye veya ateşleme bobinine benzeyebilir. Sorun tıkanmış bir yakıt enjektörü ise, bunun nedeni büyük olasılıkla eski yakıtın motordan akması ve enjektörün içinde tortu kalmasına neden olmasıdır. Tıkalı enjektörler, yakıt akışını ve püskürtme düzenini etkiler. Aracınızı uzun süre bakım yapmadan boşta bırakırsanız yakıt enjektörleri tıkanabilir.
• Kirli Yakıt Enjektörleri: Yakıt hala enjektörlerden geçebiliyorsa ancak uygun miktarda değilse, enjektörler kirli olabilir. Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
• Sızdıran Yakıt Enjektörleri: Yakıt enjektörleri dışarıdan görünür bir şekilde sızdırıyorsa aracınızı sürmemelisiniz. Sızdıran bir enjektör olduğunda marka ve modele bağlı olarak genellikle kaputun altında gaz kokusu alabilir ve bir sızıntı tespit edebilirsiniz. Dışarıdan sızdıran enjektörler yangın riski taşır ve tamamen değiştirilmesi gerekir.
• Enjektör Sargı Sorunları: Yakıt enjektörlerinin düzenli kullanımı aşınmaya ve yıpranmaya neden olabilir. Soğutma sorunları nedeniyle enjektörün bobin sargıları aşırı ısınabilir. Sargılar manyetik performansını kaybettiğinde, açılma ve kırılmalar oluşabilir.
• Enjeksiyonun Açılamaması veya Kapatılamaması: Enjeksiyon açılamazsa benzin verme işlemi gerçekleşmez. Enjektörün kapanamaması ise, benzin sızıntısına neden olabilir. Bu iki durumda motor enjeksiyon arızasına neden olur.
Arabada enjeksiyon sistemi arızası olduğuna veya enjeksiyonun arızalanacağına dair birkaç işaret vardır. Aşağıda belirtilen işaretler kendi başlarına ortaya çıkabilir veya diğer semptomlarla birleşebilir. Bu belirtiler, enjeksiyon arızası nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olur.
• Tekleme: Kontağı çevirdiğinizde yeterli yakıt beslemesi yoksa motorunuz tekleme yapabilir. Bu, tıkanmış, kirli veya açılmayan bir enjektörünüz olduğu anlamına gelebilir. Enjektör sorunu, yakıt ve motora giren hava arasındaki hassas dengeyi karıştırdığında bu tür teklemeler yaratabilir.
• Motorda Eşit Olmayan Güç: Motor enjeksiyon arızası motor devrini yüksek ve düşük yapacak tutarsız bir yakıt beslemesine neden olabilir.
• Kötü Yakıt Ekonomisi: Yakıt enjektörleri, açıkken ince bir sis oluşturacak şekilde tasarlanır. Bu, yanma sürecini çok daha verimli hale getirir. Ancak bir yakıt enjektörü tıkandığında, yakıt yavaş bir damla gibi dışarı çıkar. Enjektör kapanmadığında veya sızıntı yapmaya başladığında ise, sis yerine benzin damlaları dağıttığı için aracınızın yakıt tüketiminin kötüleştiğini fark edebilirsiniz.
• Yakıt Kokusu veya Duman Oluşması: Benzer şekilde, enjektör kapanmazsa veya sızdırıyorsa, güçlü bir benzin kokusu fark edebilirsiniz. Duman, arızalı enjeksiyonun en yaygın sorunlarından biridir. Dizel veya herhangi bir içten yanmalı motorun duman üretmesi normal olsa da, artan dumana dikkat etmeniz önemlidir.
• Rölantide Motorun Tutarsızlaşması: Rölantideyken dengesiz bir motor fark ederseniz, sorun enjeksiyon arızası olabilir. Trafikte dururken aracınız titreyebilir veya motor durabilir. Bir yokuş esnasında yakıt bitiyormuş gibi hissettiren motor gürültüsü ortaya çıkabilir.
• Aracın Çalışmaması: Enjeksiyon arızası, hava ve yakıt kombinasyonun oluşmasına izin vermeyebilir. Bu da, motorun çalışması için ihtiyaç duyduğu yanmanın üretimine engel olabilir. Bu durum nadir görülse de oluşabilir.
Enjeksiyon arızası nasıl giderilir sorusunun en iyi cevabı, doğru kalitede yakıt almak olabilir. Tüm dizeller eşit değildir ve daha ucuz bir yakıt istasyonuna giderek biraz tasarruf etmeye çalışmak gelecekte size daha fazla masraf yaratabilir. Çalışma koşulları, enjeksiyon arızasına yol açabilecek başka bir faktördür.
Yoğunlaşma çoğu insanın çok geç olana kadar ciddiye almadığı bir konudur. Yakıt deposundaki mazot ısındıkça burada oluşan boşluk nem oluşturarak enjektörlere doğru ilerler ve sorun yaratır. Filtrenizi boşaltmak bu konuda yardımcı olabilir.
Enjektörler, yakıt deposundan kirleticileri toplarlar. Püskürtme iğnelerinde karbon birikmesi oluşturarak kısmi tıkanmalar yapabilirler. Performanslarını, hızını ve çalışmalarını etkileyen elektromanyetik arızalara ve yakıt pompası dağıtım sorunlarına sahip olabilirler. Peki, enjektör arızası nasıl giderilir? Elbette, zamanında teşhis ve çözümle. Bunun için aracınızın periyodik bakımı, sorunları ciddi ve maliyetli hale gelmeden önce ele almak için yakıt enjektörlerinin uygun şekilde temizlenmesini içermelidir. Yakıt enjektörü temizliği aşamaları:
• Gaz kelebeği gövdesindeki karbon birikintilerinin giderilmesi
• Yapışmayı önlemek ve uygun bir sızdırmazlık sağlamak için valflerden karbonun temizlenmesi
• Kirlerin motora girmesini önlemek için yakıt filtresinin değiştirilmesi, bu her araç için gerekli bir adım değildir.
• Doğru yakıt katkı maddesinin kullanılması şeklinde sıralanabilir. Doğru madde, yakıtınızı daha verimli hale getirmek için sistem içindeki nemi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca yakıt sistemi içindeki enjektörlerin ve diğer bileşenlerin bakımına da destek sağlar.
Aracınızda enjeksiyon arızalarını önleyerek aracın, motorunuzun en iyi şekilde çalışmasına ve güç üretmesine yardımcı olabilirsiniz.
Enjeksiyon arızaları çok uzun süre kendi haline bırakılırsa büyük onarım gerektiren ciddi motor hasarlarına neden olabilir. Motor performansını ve gücünü düşürerek motora zarar verebilir.