Araba Segmentleri Nelerdir?

09.05.2022
Paylaş:

Arabaların tasarımlarından performanslarına, taşıma hacimlerinden sürüş konforuna kadar pek çok noktada belirleyici olan araba segmentleri hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Araba segmentleri, özellikle ilk kez araç satın almayı düşünen kişiler için büyük bir öneme sahiptir. Araba segmentleri sayesinde araç satın almaya karar veren kişiler, satın alacakları araç tipini çok daha yakından tanıyabilir ve ihtiyaçları doğrultusunda bir model belirleyebilirler. Elbette araç segmentleri sayıca fazla olduklarından, bu terimlere aşina olmayan kişiler için biraz zorlayıcı olabilir. 



Araba Segmentleri Nedir ve Neye Göre Belirlenir?


Otomobil segmentleri; ilgili otomobilin boyutu, ağırlığı, hacmi, performansı ve fiyatı gibi kriterleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen bir sınıflandırmadır. Araç segmentleri yoktan var olmuş terimler bütünü değildir. Bu segmentasyon işlemi devletler ve organizasyonlar tarafından gerçekleştirilir. 

Araba segmentleri her ne kadar global ölçekte kullanılıyor olsa da ülkeden ülkeye de değişiklik gösterebilir. Türkiye, Avrupa standartlarına daha yakınken; Türkiye’de B Segmenti bir aracın Amerika’da A segmentine ait olduğunu görüntülemek mümkün olabilir.

Kaç Farklı Araba Segmenti Mevcut?


Günümüzde araç üreticileri, araçlarını toplamda 9 farklı segmentte satışa sunuyor. Bu segmentlerden bazıları en basit özelliklerle birbirinden ayrılırken (Örneğin; araç hacmi, motor gücü ve araç boyutu gibi) bazı segmentler ise malzeme kalitesi ve aracın uygun olduğu arazi koşullarına göre farklılaşabiliyor. 

Türkiye pazarında en çok tercih edilen araba segmentleri; A, B, C ve D segmentleridir. Bu segmente ait araçlar genellikle şehir içi kullanıma uygun ve aşırı lüks olmayan modellerdir. 
Aşağıdaki başlıkları inceleyerek her bir araç segmenti özelinde bilgiler edinebilir ve ayrıca bu segmentlerde yer alan örnek araç modellerini de görüntüleyebilirsiniz. 

A Segmenti Nedir? A Segmenti Araçlar

Boyutları 3.7 metreden daha küçük olan ve halk dilinde şehir otomobili olarak adlandırılan araç modelleri, A segmenti araçlar olarak nitelendirilirler. Bu araçların ağırlıklarının hafif ve boyutlarının küçük olması, onların özellikle şehir içi trafikte avantajlı bir konumda olmalarını sağlar. 
Söz konusu şehir içi trafik olduğunda A segmenti araçlar diğer segmentlere kıyasla belirgin avantajlara sahip olsa da söz konusu lüks, konfor ve uzun yol olduğunda bu segment diğer segmentlerden geride kalabilir. Araçların küçük boyutları sebebiyle diz ve koltuk arasındaki mesafe genellikle kısadır ve bu araçlar kalabalık aileler için tam olarak ideal bir segment değildir. 
Türkiye pazarında popüler olan A segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.



B Segmenti Nedir? B Segmenti Araçlar

A segmenti araçlara kıyasla daha uzun, daha performanslı ve daha geniş olan B segmenti araçların ortalama boyutları 3.7 metre ile 4 metre arasındadır. B segmenti araçlar nispeten ağır ve yüksek performanslıdır.

B segmenti araçlar, Türkiye’de en fazla tercih edilen araç segmentlerinden birisidir. A segmentindeki araçlara kıyasla daha performanslı ve daha büyük boyutlara sahip olması, yeterli bütçeye sahip olan insanlar için bu araç segmentini ideal kılar. Trafikte A segmenti araçlara nazaran daha fazla yer kaplayacaklarından, bazı kullanıcılar için şehir içi trafikte daha iyi bir seçenek olabilir.

B segmenti araçların uzunluk ve genişlikleri de pek çok kullanıcı için yeterli olacaktır. Bu noktada küçük aileler ve sık sık uzun yolculuk yapan kullanıcılar,  A segmentinde olduğu gibi büyük bir dezavantaj ile karşılaşmayacaktır. 

Türkiye pazarında popüler olan B segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.

Marka

Model

Segment

OtoSOR'da Görüntüle

Renault

Clio

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/renault-clio

Audi

A1

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/audi-a1

Citröen

C3

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/citroen-c3

Ford

Fiesta

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/ford-fiesta

Honda

Jazz

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/honda-jazz

Seat

Ibiza

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/seat-ibiza

Peugeot

208

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/peugeot-208

Opel

Corsa

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/opel-corsa

Toyota

Yaris

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/toyota-yaris

Volkswagen

Polo

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/volkswagen-polo

Dacia

Sandero

B

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/dacia-sandero



C Segmenti Nedir? C Segmenti Araçlar


C segmenti araçlar 4.1 ve 4.5 metre arasında bir uzunluğa sahiptir. C segmente ait araçlarda Hatchback, Sedan, Coupe ve SUV gibi pek çok farklı kasa tipine rastlamak mümkündür. Geniş boyutları ve konforları, C segmenti araçları hem bireysel kullanıcılar hem de çok geniş olmayan aileler için ideal kılar. 

C segmenti araçlar, Türkiye’de en çok tercih edilen araç segmentlerinden biridir. Bu araçlar genellikle yüksek performansa ve yüksek konfora sahiptir. D segmenti ya da E segmenti kadar lüks olmasalar da söz konusu performans ve bütçe ölçeği olduğunda pek çok kullanıcı tercihini C segmentine ait araç modellerinden yana yapar. 

Türkiye pazarında popüler olan C segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.

Marka

Model

Segment

OtoSOR'da Görüntüle

Volkswagen

Golf

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/volkswagen-golf

Alfa Romeo

Giulietta

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/alfa-romeo-giulietta

Citröen

C4

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/citroen-c4

Honda

Civic

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/honda-civic

Renault

Megane

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/renault-megane

BMW

2 Serisi

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/bmw-2-serisi

Mercedes

A Serisi

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/mercedes-benz-a

Toyota

Corolla

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/toyota-corolla

BMW

1 Serisi

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/bmw-1-serisi

Audi

A3

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/audi-a3

Kia

Ceed

C

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/kia-ceed


D Segmenti Nedir? D Segmenti Araçlar


C segmentine kıyasla çok daha geniş ve çok daha performanslı olan araçlar, D segmentinde yer alır. D segmenti araçlar, halk dilinde “geniş aile otomobili” olarak da bilinirler. Genellikle 4.5 ve 4.9 metre uzunluğuna olan araçlar, üst düzey bir konfor sahiptir. 
Türkiye’de sıklıkla tercih edilen segment tiplerinden biri de D segmentidir. D segmentine ait araçlar az önce de vurguladığımız üzere geniş boyutları ve konforlarıyla öne çıkarlar. Trafikte kapladıkları alan, içeriğimizde daha önce bahsettiğimiz tüm segmentlere kıyasla çok daha fazladır. 

Bazı kullanıcılar trafikte daha minimal alan kaplayarak daha fazla manevra kabiliyetine sahip olmak isterken; bazı kullanıcılar ise trafikte daha fazla alan kaplayarak daha stabil bir yolculuk deneyimi yaşamak ister. Bu gibi alışkanlıklar göz önünde bulundurulduğunda kullanıcıların segment tercihi yaparken tek kıyaslarının konfor ya da lüks olmadığı açıkça görülebilir. 

D segment araç tercih eden kullanıcılar genellikle konfor ve performans arayışında olurlar. Elbette D segmentine ait araçlar da kullanıcıların bu istekleri bilinerek tasarlanır. Sizlerin arayışı da bu yöndeyse; Türkiye pazarında popüler olan D segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.


Marka

Model

Segment

OtoSOR'da Görüntüle

Volkswagen

Passat

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/volkswagen-passat

Audi

A5

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/audi-a5

BMW

4 Serisi

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/bmw-4-serisi

Ford

Mondeo

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/ford-mondeo

Honda

Accord

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/honda-accord

Opel

Insignia

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/opel-insignia

Mercedes

C Serisi

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/mercedes-benz-c

Audi

A4

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/audi-a4

BMW

3 Serisi

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/bmw-3-serisi

Mazda

6

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/mazda-6

Citroen

C5

D

https://www.otosor.com.tr/araclar/otomobil/citroen-c5



E Segmenti Nedir? E Segmenti Araçlar


E segmenti araçlar, üst sınıf otomobiller olarak da bilinirler. Bu segmente ait araçlarda en çok rastlanan kasa tipleri Station Wagon, Sedan ve Coupe olarak sıralanabilir. E segmenti araçlarda performans oldukça üstündür ancak bu segmentte asıl öne çıkan özellik konfordur. 

E segment araçların sahip olduğu konforu “lüks” olarak nitelendirmek hiç de yanlış olmayacaktır. Özellikle Station Wagon kasa araçların büyük boyutları ve iyi düşünülmüş dizaynları, E segmentin ruhunu temsil eder. 

Türkiye pazarında popüler olan E segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.



F Segmenti Nedir? F Segmenti Araçlar

F segmenti, standart otomobil segmentlerinin zirve noktasıdır. Boyut olarak en uzun, konfor olarak en lüks ve teknolojik olarak en gelişmiş otomobiller F segmentine aittir. F segmentine ait araçların asgari boyutları genellikle 5 metredir. 

Lüks konforları, etkileyici tasarımları ve benzersiz performansları ile öne çıkan F segmentinin bir diğer eşsiz özelliği ise; pek çok otomobil üreticisinin yeni teknolojilerini bu segmente ait araçlarda denemesi & kullanmasıdır. 

Türkiye pazarında popüler olan F segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.




M Segmenti Nedir? M Segmenti Araçlar


M segmenti araçlar, Multi Functional Vehicles olarak adlandırılır. Günümüzde M segmenti araçlar her ne kadar popüler olmasa da halen pek çok markanın bu segmentte temsilci araçları mevcuttur.

Geniş iç hacimleri ve geniş bagaj alanlarıyla birden çok görevi başarıyla üstlenen bu araç tipinin Türkiye’deki en popüler temsilcileri Fiat 500L, Honda Jazz, Kia Venga, Ford B-Max ve Citroen C3 Picasso’dur. 

S Segmenti Nedir? S Segmenti Araçlar


S segmenti araçlar, doğrudan performans odaklı spor araçları temsil eden bir segmentasyondur. S segmenti başlı başına bir sınıflandırma olsa da bu segmentin Spor araçlar ve Süper spor araçlar olmak üzere 2 ayrı alt dalı bulunur.

S segment araçlarda genellikle yalnızca 2 kapı ve 2 koltuk bulunur. Bu segmentteki pek çok araç gelişmiş bir konfora sahip olmasına karşın; bir aracın S segment sayılması için lüks bir konfora sahip olması gerekmez. S segment, konfor ve lüksten ziyade araçların performansına odaklanır. 

S Segmentin Türkiye’deki en popüler temsilcileri Audi TT, Porsche 911, Ford Mustang, Chevrolet Camaro ve Mercedes AMG GT’dir. 

J Segmenti Nedir? J Segmenti Araçlar


J segmenti, diğer araç segmentlerine kıyasla daha genç modelleri içerisinde barındırır. Daha önce yalnızca 4 çeker sistemine sahip olan ve Off-Road araçları nitelemek için kullanılan bu segment; günümüzde SUV’leri de içerisinde barındırır. 

J araç segmentinin en önemli özelliği; bu segmentte yer alan araçların Off-Road kabiliyetine sahip olması ve zorlu arazi koşullarında bu görevi olabildiğince konforlu bir şekilde yerine getirebilmeleridir. 

Elbette paragrafın başında da vurguladığımız üzere günümüzde SUV modelleri de J segmentine dahildir. Bu noktada, öne çıkan özellik yalnızca zorlu arazi koşullarına uygunluk değildir. Pek çok SUV modeli ağır arazi koşulları için değil; ekstra konfor ve hafif arazi koşulları için tasarlanmıştır.

J segment araçların Türkiye’deki en popüler temsilcileri, az önce de vurguladığımız üzere yüksek arazi kabiliyetleriyle ön plana çıkan modeller değil; trafikte ekstra konfor sağlayan ve nispeten daha hafif arazi koşullarına uygun olarak üretilen modellerdir.

Türkiye pazarında popüler olan J segment araç modellerini aşağıdaki tabloda görüntüleyebilir ve ayrıca bu modelleri OtoSOR’da inceleyebilirsiniz.