Cam Suyu Nedir? Cam Suyu Nasıl Değiştirilir?

21.05.2023
Paylaş:
Araç sahipleri için yolculuğa dair en önemli gereksinimlerden birisi sürüş konforunun sağlanmasıdır. Daha konforlu bir sürüş deneyimine sahip olmak ve aracınızın performansını artırmak için çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. Aracınızın bakımlarını düzenli bir şekilde yaptırıp, donanımsal özelliklerini kişisel zevkinize ve konforunuza göre geliştirebilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen bazen küçük gözüken detaylar sürüş konforunuzu büyük ölçüde etkileyebilir. Konfor açısından ustalıkla tasarlanmış bir araçta buğulu camların ardından yolu görmeniz mümkün değildir. Sileceklerin düzgün çalışması, camların temizliği ve net bir görüş sağlanabilmesi için cam suyu kullanımına dikkat etmelisiniz. İşte, sürüş esnasında kesintisiz konfora sahip olmak için cam suyu hakkında bilmeniz gerekenler!



Cam Suyu Nedir? 

Yolculuk sırasında ön ve arka camların temizlenebilmesi için püskürtülen su, cam suyudur. Özel formüller ile geliştirilen cam suyu, farklı hava koşullarında sileceklerinizin kusursuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ön ve arka camlarda biriken toz ve kirleri, cam yüzeyine yapışmış lekeleri çıkartmak için cam suyu kullanmanız gerekir. Cam suyu olmadan silecekleri çalıştırdığınızda hem cam yüzeyi hem de silecekleriniz zarar görebilir. Camlarda biriken toz ve kirler, kuru bir silecekle silindiğinde camı çizebilir. İnatçı lekeler cam yüzeyine yayılarak camlarınızın daha da kirli gözükmesine neden olabilir. Bu yüzden, yola çıkmadan önce aracınızda cam suyunuzun olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Hava koşullarına bağlı olarak farklı formüller içeren cam suyu çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Cam Suyu Çeşitleri 

Sileceklerden tam verim almak ve aracınızın ön/ arka cam temizliğini yapmak için farklı özelliklere sahip cam suyu çeşitlerini kullanabilirsiniz. İşte, sürüş konforunuzu artıracak cam suyu çeşitleri:

Antifirizli cam suyu: Donma sıcaklığı normal sudan çok daha düşük olan ve özel formülü sayesinde kış aylarında camlarınızı derinlemesine temizleyebilen cam suyu türüdür. Soğuk havalarda antifirizli cam suyu kullanarak boruların içinde suyun donmasını engelleyebilir, camlarınızın temizliğini garanti altına alarak dört mevsim daha konforlu bir sürüş deneyimine sahip olabilirsiniz.
Böcek karşıtı cam suyu: Sürüş esnasında camın önünde biriken sinekleri, polenleri ve böcekleri uzaklaştırmak için böcek karşıtı cam suyunu kullanabilirsiniz. Bu ürünler özel yapısı gereğince diğer cam suları ile kıyaslandığında daha az miktarda antifiriz içerebilir. Bu nedenle soğuk havalarda ve kış aylarında kullanıma uygun değildir.
Mavi cam suyu: Herkes tarafından bilinen, standart cam suyudur. Antifiriz içeriği az olmasına karşın temizleyici kimyasal oranı yüksektir. Bu sayede camlarınızda iz bırakmayan, kalıcı bir temizlik için mavi cam suyunu tercih edebilirsiniz.
Dört mevsim cam suyu: Diğer cam sularının özelliklerinin harmanlandığı özel bir formüle sahiptir. Antifiriz içerikli ürünler kadar olmasa da belli bir sıcaklığa kadar donmaya karşı direnç gösterir. Böcekleri uzaklaştırıcı etkisi bulunur. Ayrıca yolculuk sırasında cam yüzeyinde oluşabilecek leke ve kirlerin profesyonelce temizlenmesine katkıda bulunur. Dört mevsim, her araçta kullanabileceğiniz bir üründür.



Cam Suyu Ne İşe Yarar?  

Cam suyu araçların ön ve arka cam temizliğinde kullanılır. Saf su yerine özel olarak hazırlanan cam suyu kullanmanın ise çeşitli avantajları bulunur. Özetlemek gerekirse cam suyunun sağladığı yararlar şunlardır:
● Olumsuz hava şartları karşısında net bir görüşe sahip olmanızı sağlar. Zorlu hava şartlarında kullanmanız gereken cam suyu yağmur kaydırıcı özelliğe sahip olmalıdır.
● Normal su, özellikle kış aylarında 0 dereceye yaklaştıkça donma eğilimi gösterir. Soğuk havalar için özel olarak üretilen antifirizli cam suyu seçenekleri ise yaklaşık -30 dereceye kadar donmadan kalabilir. Bu özellik borularda kireçlenme ve patlama gibi risklerin önüne geçmenize yardımcı olur. Özellikle kış aylarında yola çıkacaksanız, yolculuk esnasında tehlikeli durumlarla karşılaşmamak için antifirizli cam suyu kullanmanızda yarar vardır.
● Cam suyu içerdiği farklı kimyasallar nedeniyle normal sudan ayrılır. Farklı hava koşullarında bazı bakteri türleri için normal su, ideal yaşam alanı olarak bilinir. Cam suyu olarak piyasaya sürülen ürünlerde bulunan kimyasallar bu bakterilerin oluşumuna engel olur. Böylece aracınızdaki borular bakteri ve küf oluşumlarına karşı korunur.
● Cam suyunun özel formülü tozları ve kirleri yumuşatarak silmenize olanak sağlar. Sertleşmiş lekeler ve yapışmış tozlar cam suyu tarafından yumuşatılıp silecek yardımıyla kolayca temizlenebilir.
● Bazı ürünler böcek temizleyici cam suyu adıyla satışa sunulur. Bu ürünlerin içeriğinde böceklerin cama gelmesini engelleyen bileşenler bulunur. Polen, böcek ve sinek gibi unsurların yoğun olarak araç camlarına geldiği bahar aylarında böcek temizleyici cam sularını kullanabilirsiniz.

Cam Suyu Nasıl Değiştirilir?

Aracınız ön ve arka cama su püskürtemiyor, silecekleriniz tam verimli çalışmıyorsa cam suyunu değiştirmenizin vakti gelmiş olabilir. Ayrıca mevsim geçişlerinde de farklı özelliklere sahip cam sularını kullanmak için böyle bir değişim yapmak isteyebilirsiniz. Havalar soğuduğunda antifirizli, bahar aylarında böcek karşıtı cam suyuna geçiş yapmak için cam suyu nasıl konur bilmeniz gerekir. Arabada cam suyu değiştirmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

● Silecek kolu ile su püskürterek eski cam suyunu tamamen boşaltın.
● Cam suyu değiştirme işlemine başlamadan önce el frenini kontrol edin ve motoru kapattığınızdan emin olun.
● Kaputu dikkatli bir şekilde açın.
● Mavi kapaklı cam suyu deposunu bulun.
● Cam suyunu doldurmadan önce ürünün ambalajında yazan kullanma talimatlarını mutlaka okuyun. 
● Kapağını açtığınız bu depoya huni yardımıyla yeni aldığınız cam suyunu doldurabilirsiniz.
● Bu talimatlara göre cam suyu değişimini tamamladıktan sonra mavi kapağı ve kaputu kapatın.
● Silecek kolu ile birkaç püskürtme yaparak önceki sudan kalan son sıvıyı boşaltın.
● Yeni cam suyunuz kullanıma hazır!

Otomobillerde cam temizliği için normal su yerine cam suyu kullanmak sadece camları etkileyen bir durum değildir. Kaputun altında yer alan boruları ve mekanik aksamları korumak ve aracın kullanım ömrünü uzatmak için cam suyu kullanmaya özen göstermeniz gerekir. İkinci el araç alırken aracın kullanım geçmişine ilişkin bu durumu göz önünde bulundurarak araç seçimi yapmaya özen gösterebilirsiniz.