Tramer Kaydı Nedir? Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

05.02.2023
Paylaş:

İkinci el araç alım ve satım işlemlerinde güven inşa etmek bir hayli önemli. İkinci el araç satın almayı düşünen kişiler, satın alacakları araç için ödeyecekleri ücretin karşılığını en iyi şekilde almak için aracın performansı ve geçmişini dikkate almalılar. İkinci el bir aracın satın almak için güvenilir olup olmadığını belirleyen birtakım unsurlar vardır. Aracın yaşı, kilometresi, nasıl kullanıldığı ve kaza geçmişinin olup olmadığı gibi detaylar ikinci el bir aracın değerini belirler. Eğer araç kaza geçmişine sahip ise bu kazalar sonucunda ortaya çıkan hasarın durumu da aracın niteliğini belirler. Tramer kaydı sayesinde bir aracın kaza ve hasar geçmişine yönelik detayları öğrenmek bir hayli kolay. İkinci el araç sahibi olmak isteyen kişilerin tramer kaydı nedir, tramer kaydı ne işe yarar ve tramer kaydı nasıl sorgulanır gibi soruların yanıtlarını bilmesinde yarar var.


Tramer Kaydı Nedir?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltması olarak kullanılan Tramer kavramı, Türkiye’de trafik tescili olan araçların bütün sigorta kayıtlarının depolandığı bir veri tabanıdır. Tramer üzerinde satın almak istediğiniz her aracın sigorta geçmişini kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Aracın sigorta kayıtları üzerinden önceki yıllarda kaza geçmişi olup olmadığını ve hasar varsa boyutunu öğrenebilirsiniz. Bir araç hakkında pek çok veri elde etmeye yardımcı olan Tramer kayıtları, kusur oranı ve poliçe bitiş tarihi gibi detayları da kapsar. İkinci el araç alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı arasındaki güveni tesis etmek için büyük işleve sahip olan Tramer kayıtları, herkes için kolay bir şekilde ulaşılabilir niteliktedir.




Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer kaydı sorgulama işlemi için evinizden dahi çıkmadan farklı alternatiflerden yararlanabilirsiniz. Tramer sorgulamanın dijital ortamda iki farklı yolu, e-Devlet ile tramer sorgulama ya da SMS ile tramer sorgulama seçenekleridir. E-Devlet sistemi üzerinden yalnızca kendinize ait bir aracın Tramer kaydını görüntüleyebilirsiniz.


E-Devlet üzerinden ücretsiz olarak Tramer kaydı sorgulamak için sisteme giriş yapabilir ve e-Hizmetler butonu üzerinden Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümüne ulaşabilirsiniz. Buradan Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama seçeneğini kullanarak Tramer sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tramer sorgulama işlemi için araca ait plaka bilgilerini girmeniz yeterlidir.


SMS ile Tramer sorgulamak için ise size ya da başkasına ait herhangi bir aracın plaka numarasını boşluksuz bir şekilde 5664’e göndermeniz yeterli. Sorguladığınız araca dair Tramer bilgileri, kısa sürede size iletilir. SMS ile Tramer sorgulama ücreti ise her yıl değişiklik gösterir.


Tramer Kaydı Neden Önemlidir?

Tramer kaydı, bir aracın bütün sigorta süreçlerini depolayan bir veri tabanı olarak aracın geçmişine dair birçok önemli detayı size sunabilir. Tramer kaydını önemli kılan en temel husus, size sunduğu verilerin aracın alım ve satım işlemleri sırasındaki değerini belirleme konusunda belirleyici olmasıdır. Bu yüzden araç alıp satmadan önce muhakkak Tramer sorgulama yapmalı ve aracınızı değerinde bir fiyat üzerinden alıp satmalısınız.


Tramer ile Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Pek çok araç sahibi Tramer ile hasar kaydı kavramlarının aynı anlama geldiğini düşünür. Tramer ile hasar kaydı arasındaki fark hakkındaki bu yanılgıyı gidermek için ikisi arasındaki belirgin farklara değinmekte yarar var.


Tramer kaydı, hasar kaydını da kapsayan ama daha geniş ölçekli bilgi sunan bir veri tabanı niteliğindedir. Hasar kaydı ise yalnızca araçtaki kaza bağlantılı hasarları kapsar. Tramer kaydında hasar kaydından farklı olarak aracın kusur oranı ve sigorta üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin bilgileri de detaylı bir şekilde yer alır.