Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar?

05.11.2022
Paylaş:
Araçlar görünmeyen fakat hayati öneme sahip olan küçük sistemlerden oluşur. Bu küçük sistemlerden birisi ise süspansiyon sistemi. Güvenli yolculuk deneyimleri ve sürüş konforundan performansa kadar birçok noktada kritik görevler üstlenir. Süspansiyon nedir nasıl çalışır sorularına cevap bularak aracınız hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.



Süspansiyon Nedir?


Süspansiyon sistemi nedir, sorusunun cevabı en temelde lastikler ile yol temasını sağlayan sistem şeklinde özetlenebilir. Yollardaki kusurlara, tümseklere, virajlara karşı aracı ve araç içerisindeki yolcuları koruyan süspansiyon sistemi hayati rol oynar. Sürücü ve yolcu konforunu sağlayan sistem, yollardaki olumsuz koşulları minimuma indirir. Savrulmaları ve sarsılmaları en aza indirmeyi amaçlayan süspansiyon sistemi lastikler ve yol arasındaki temasın en üst düzeyde olmasını sağlar. Şasiyi ve tekerlekleri birbirine bağlayan sistem süspansiyondur. Şasi, otomobillerin iskeletidir ve direksiyon, amortisör, tekerlekler gibi birçok parça ile koordineli çalışır. Süspansiyon sistemi tekerleri şasiye bağlar ve yol ile tekerlekler arasında boşluk olmamasına yardımcı olur.

Hiçbir yol kusursuz olmadığı için süspansiyon sistemi bir hayli önem arz eder. Süspansiyon ne işe yarar, sorusu yol üzerinde bulunan engebeleri minimize ederek sürüş deneyimini pürüzsüz kılar; şeklinde açıklanabilir.

Süspansiyon Sistemi Nasıl Çalışır?


Süspansiyon sisteminde tekerler yoldaki tümseklere veya çukurlara göre aşağıya ya da yukarıya doğru hareket eder. Süspansiyon sistemindeki yaylar gelen darbeyi yumuşatarak bu darbeyi tam ters yöne iletir. Böylece yoldan kaynaklanan sarsıntının hissedilmemesini sağlayan süspansiyon, fırlatma sistemi prensibi ile çalışır. Yolda ilerken engebelerle karşılaştığınız zaman araca gelen darbeler süspansiyon sistem vasıtasıyla emilir. Gelen darbenin ters yöne itilmesini sağlayan süspansiyon sistemi böylece sürüş konforunu sağlar. Ters yöne itilen darbenin arabayı fırlatmasını önlemek için ise süspansiyon sisteminde yer alan amortisörler görev yapar. Yoldaki engellerden kaynaklanan sarsıntılara karşı şasinin konumunu koruyan süspansiyon araba sistemi, yol tutuş seviyesini de artırır.

Süspansiyon Sistemi Hangi Parçalardan Oluşur?


Araba süspansiyon sisteminde 6 adet parça birbirleriyle koordineli biçimde çalışır. Araba süspansiyon sistemi içerisinde yer alan parçalar şunlardır:

Yaylar: Yaylar, en önemli süspansiyon sistemi parçasıdır. Araç türüne göre kullanım alanı değişkenlik gösteren yaylar, tekerleklerin yol ile temas halinde olmasını sağlar. Helisel yaylar binek otomobillerde ve yolcu otobüslerinde yer alırken yaprak yaylar kamyonlarda ve eski tip otobüslerde kullanılır. Aracın yol tutuşunu belirleyen yaylar, virajlarda ve frenlemelerde aracın ağırlığını amortisör ile birlikte dengeler.
Amortisör: Amortisörler yayların hareketi esnasında dengeyi sağlamakla görevli. Tekerlekleri yol ile temas halinde tutmak için var olan etkiye ters tepki gösterir. Engebeli yollarda gelen titreşimlere ters yönde tepki gösteren amortisör, bu tepkiyi sönümler. Amortisör yaylar ile birlikte görev yapar.
Denge Çubukları: Virajlarda aracın savrulmasını denge çubukları önler. Stabilizatör olarak da bilinir.
Kollar: Kollar, askı sistemi olarak da bilinir. Amortisörü ve yayları şasiye bağlan kollar, tekerleklerin yola düz basmasına aracı olur.
Rotiller ve Salıncak Kolları: Rotiller, aks kısmını salıncaklara bağlamakla görevlidir. Engebeli yollarda aksı yukarıya doğru iterek bağlantıyı koruyan rotiller de süspansiyon sisteminin önemli parçaları arasında yer alır.

Süspansiyon Aracın Neresinde Bulunur?


Süspansiyon sistemi birçok parçayı bir arada bulundurmasıyla araç içerisinde oldukça büyük yer kaplar. Gövde ile tekerlekler arasında konumlanan süspansiyon, aracın ön aksamında yer alır. Süspansiyon sistemi, yol yüzeyinden kaynaklanan engebelere karşı sarsılan aracı ve araç içerisindeki yolcuları koruyan önemli bir sistem. Virajlarda araçlara dönme kabiliyeti kazandırmaktan yol tutuş seviyesini artırmaya kadar kritik görevleri üstlenen süspansiyon sisteminin bakımına dikkat etmelisiniz.