Sunroof Nedir? Ne İşe Yarar?

09.06.2022
Paylaş:

Sürüş keyfini maksimuma taşıyan motorlu araçlardaki açılır cam tavanlar, sunroof nedir sorusunun yanıtını oluşturur. Özellikle yaz döneminde açılır cam tavanlarla ferah bir ambiyans eşliğinde yolculuk yapmak mümkündür. Manuel olarak kullanılabilen tasarımlarının yanı sıra günümüzde birçok otomobil üreticisi tarafından otomatik açılabilen sunrooflu arabalar üretilir. Seyahatlerinizi keyif dolu bir zaman dilimine dönüştürebileceğiniz sunroof araba modellerinin tarzınıza hitap eden farklı tasarımları mevcuttur.



Sunroof Nedir? 


Tavan penceresi olarak da bilinen Sunroof, İngilizceden dilimize geçmiştir. Açılır tavan anlamına gelen Sunroof özellikle spor arabalarda bulunur. Kademeli olarak açılıp kapanabilen Sunroof, oldukça konforlu bir özelliktir.

Otomobillerde güvenli sürüşü sağlayan mekanizmaların yanı sıra farklı talepleri karşılayan donanım özellikleri sürücülere konfor sunar. Araç sürücü ve yolcularının konforunu taçlandıran o özelliklerden birisi de sunrooftur. Açılabilir cam tavana sahip modeller, Sunrooflu araba ne demek sorusunun karşılığıdır. 

Sunroof Ne İşe Yarar? 


Güneş ışığının ve temiz havanın aracınızın içerisine girmesini sağlamak için açılır tavan yani sunroof kullanılır. Saydam camdan üretilen modellerin gölgelikli tasarımları da mevcuttur. Geçmişte sunroof manuel şekilde kullanılırken, günümüzde ise araçlarda elektrikle çalışan otomatik araba sunroofu yer alır. Panoramik olarak açılabilen modellerin büyük boyutluları kış mevsiminde de güneşle buluşmanız için avantaj sunar.

Sunroof'lu Araba Modelleri Nelerdir? 


Hem işlevsel hem de tasarımlarıyla havalı bir görünüme sahip sunrooflu arabaların farklı markalara ait modellerini bulmak mümkün. Boyutlarıyla farklılaşan koyu ya da şeffaf cam tavanlı modeller de mevcuttur. İşte estetik duruşu ve ferahlığıyla keyifli bir sürüş için tercih edebileceğiniz sunroof'u bulunan modeller… 

Toyota Corolla modeli geniş iç hacmi ile ferah bir sürüş keyfi sunar. Üç ayrı donanım seviyesi bulunan paketlere sahip Corolla Hybrid’in en donanımlı paketi ise Passion’da bulunur. Paket içerisinde standart olarak bulunan özellikler arasında sunroof özelliği de yer alır. 

Honda’nın Civic modeli de donanım paketinde sunroof özelliği bulunan arabalardan biridir. Üç farklı seviyesi bulunan bu modelin Elegance paketi sunroof’un yanı sıra ısıtmalı ön koltuklar, arka havalandırma gibi özellikleriyle konforlu bir sürüş sunar. 

SUV araç kategorisinde sunroof özelliğini barındıran donanım paketiyle Peugeot 2008 modeli de yer alır. Modelin iç, dış tasarım, güvenlik, multimedya gibi eşsiz birçok donanımı barındıran Allure paketi açılır cam tavan ile konforu taçlandırır. 

BMW 530i xDrive modelinde ise standart pakete ek tercih edilebilen Plus paket içerisinde elektrikli cam tavan da bulunur. Geniş iç hacmi ve 7 kişilik koltuk kapasitesine sahip bulunan Mercedes-EQC sunroof ile ferah bir sürüş deneyimi sunar. Premium paketinde yer alan panoramik sunroof sayesinde etkileyici ambiyansın keyfini sürebilirsiniz.

Sunroof Bakımı Nasıl Yapılır? 


Temizlik için araba camında kullanılan deterjanlardan yararlanmak mümkün. Camı temizledikten sonra aralayarak conta kısmını da kirlerden arındırmak gerekiyor. Bunun için contayı fazla bastırmadan nemli bez yardımıyla silmeniz yeterli. Kızak kısmındaki toz benzeri birikintiler ise küçük bir araç fırçası ile alınabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Bir Arabaya Sonradan Sunroof Takılır Mı?


Arabanız orijinal sunrooflu değilse bu keyiften mahrum kalmak zorunda değilsiniz. Bu donanımda yer alan kızak, elektrik motoru, tahliye hortumu, sunroof halat ve fitillerinin bulunduğu mekanizmayı sonradan da aracınıza dahil ettirebilirsiniz. 

Böyle bir amacınız varsa öncelikle nasıl bir açılabilir bölme istediğinizle ilgili ayrıntılı bir araştırmayla işe başlayabilirsiniz. Bunun için yetkili bir ustayla görüşebilirsiniz. Bu noktada, açılır cam tavanın boyutları, tahliye hortumları olacak mı ya da yedek parçalar konusunda garanti olup olmadığı gibi detaylar önemlidir.

Sonradan Yaptırılan Sunroof Ruhsata İşlenir mi?


Sonradan araçta yapılan donanımla ilgili bazı değişikliklerin ruhsata işlenmesi gerekebilir. Aracın tavanında açılan sunroof da buna dahildir. 

Öncelikle hazırlanan tadilat projesi makine mühendisleri odasına daha sonra TSE’ye gönderilir. TÜVTÜRK muayenesinden sonra notere giderek yeni ruhsatı alabilirsiniz. Bütün bu projelendirme işlemi ise tadilata yetkili bir makine mühendisi tarafından gerçekleştirilir.

Sunroof Nasıl Kullanılır?


Sunroof kullanımı son derece basit bir işlemdir. Mekanizma otomatik araba camları gibi işler. Cam tavan penceresi rayların arasında hareket eden bir panelden oluşur. Otomatik olarak bu raylarda ileri ya da hareket ettirerek kolayca istediğiniz pozisyona getirebilirsiniz.