Sedan Arabalar ve Özellikleri Nelerdir?

20.11.2021
Paylaş:


Araç satın almak isteyenlerin aklına en çok tercih edilen kasa tiplerinden olan Sedan kasalar gelir. Sedan araba nedir, neden tercih etmeliyiz, Sedan kasa arabanın avantajları, dezavantajları ve en çok tercih edilen modeller gibi soruların cevaplarını araştırmaya başlarlar. Sedan araba nedir ve sedan arabalar hangi özellikleriyle öne çıkar merak ediyorsanız, aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz. 


Sedan Araba Nedir? Sedan Ne Demek?


Sedan ismi geçmişten gelmekte olup, zengin ve önemli kişilerin taşındığı tahtırevan olarak adlandırılan araçların Türkçe karşılığıdır. 2 veya 4 kapılı, 4 veya 4’ten fazla oturma yeri ve pencereye sahip, şasesi sabit, 933 litrelik iç hacmi olan binek otomobillere verilen addır.


Sedan araçlar çoğunlukla dört kapılı olurken, iki kapılı sedan araba modellerine ise Coach adı verilir. Sedan otomobil kasalarının çeşitleri vardır. Sedan araba modelleri Notchback ve Hatchback olmak üzere ikiye ayrılır: 


Notchback Kasa Tipi: Notchback, Sedan ve Hatchback görünümünü birleştiren bir kasa tipidir. Notchback kasa otomobiller daha küçük bir bagaj hacmine, dolayısıyla daha kısa ancak daha belirgin bir bagaj çıkıntısına sahiptir. Bu tip araçların arka camları ise diğer kasa tiplerine oranla çok daha dik bir görünüme sahiptir. Notchback kasa araçlar sportif görünümleri ve keskin tasarımlarıyla öne çıkarlar.


Hatchback Kasa Tipi: Hatchback, bagaj bölümü kabine dahil olan otomobillere denir. Hatchback kasa otomobiller genellikle diğer kasalara kıyasla daha küçük ve daha kompakt bir tasarıma sahiptir. Bagaj bölümü kabine dahil olduğundan, bu araçlarda bagaj uzantısı bulunmaz ve bagaj kapağı tamamıyla açılabilir. 


Sedan kasa spor arabalara ise üretici firması tarafından Coupe adı verilir. Sedan kasa arabalar birbirinden tamamen bağımsız 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bunlar motor bölümü, yolcu bölümü ve bagaj bölümüdür. Bu araç kasalarında yukarı doğru açılan bagaj kapağı mevcuttur.

Sedan Kasa Arabalar Kimlere Uygun?


Sedan araçlar hem arka koltuk yolcuları için hem de ön koltuk yolcuları için baş diz mesafesi fazla olduğundan rahat ve ferah bir yolculuk deneyimi sağlar. Hatchback araçların arka koltuklarına neredeyse iki kişi sığarken, Sedan otomobillerde 3 kişi rahatça oturabilir. 


Sedan kasa arabalar görüntü olarak da çok prestijlidir. Ülkemizde Sedan araç oldukça geniş bir kitle tarafından kullanıldığından, Sedan kasa arabaları ikinci el olarak satmak kolaydır. 


Sedan Araba Avantajları 


Sedan araçların özelliklerinden en iyisi tamamen yolcu kısmından ayrı geniş bir bagaja sahip olmasıdır. Sedan otomobillerin bagajları Hatchback otomobillerden çok daha büyüktür. 

Sedan kasa arabalar aerodinamik özellikleri sayesinde rüzgara karşı dirençlidir. Bu her ne kadar yakıt tüketimini arttırsa da güvenlik açısından önemli bir özelliktir.

Donanımsal olarak avantaj grubuna dahil edilen bir başka özelliği ise Sedan araba modellerinin arka kısmında bulunan ilave parçanın çarpma esnasında şiddeti emmesi ve bu esnada yolcuların ve sürücünün sarsılmasının daha az yaşanmasıdır.

Sedan kasa arabalar yedek parça açısından da avantajlıdır. Türkiye’de fazlaca geniş satış hacmine sahip olan bu araçlarda yedek parça sıkıntısı yaşanmamaktadır.

Sedan kasa otomobiller, kendilerine has tasarım özelliklerine sahiptir. Özellikle bu tip araç severler için prestijli bir imaj sunar.

Sedan kasa otomobillerin iç hacmi oldukça geniştir. Böylelikle hem yolcular hem de şoför her yolculuğunu konforlu bir şekilde geçirebilir. 


Sedan Araba Dezavantajları


Sedan kasa arabaların uzun şaseye sahip olmaları çoğu zaman tercih sebebi olurken, bazı kullanıcılar tarafından da dezavantaj olarak değerlendirilir. Sedan araç dezavantajları arasında arka camdaki silecek eksikliği sayılabilir.

Sedan araçların arka ve ön tekerlekler arasındaki mesafesi şasi uzunlukları diğer Hatchback araçlara göre oldukça uzundur. Bu virajlarda daha az savrulma olacağı anlamında gelirken yol tutuşunun da sağlamlığını vurgulamaktadır. Fakat şasi uzunluğunun fazla olması demek ağırlığının da artmasına sebep olduğu için daha fazla yakıt tüketimi anlamına gelmektedir.


Popüler Sedan Araba Modelleri Nelerdir?


Sedan araba otomobil tasarımlarının en klasiğidir fakat en popüler olan kasa tipidir. Üst ve orta sedan modelleri birçok segmentte kendine yer bulmuştur. İş dünyasında en çok tercih edilen kasa tiplerinden biri de Sedan kasadır.

Yüksek bütçeli araçlar arasında en çok tercih edilen Mercedes Benz S 400, Mercedes Benz S 350, Mercedes Benz E 200 modelleridir.

Fiat Albea Sole 1.3 ve 1.4, Proton Gen-2, Tata İndigo 1.4, Hyundai Accent Era 1.5, Fiat Linea 1.3, Renault Symbol 1.5 modelleri düşük bütçeye sahip kişiler için popüler olan modellerdir.

Eğer orta bütçeli sedan araç arayışında iseniz Opel Astra 1.4, Chevrolet Aveo 1.3, Renault Fluence 1.5, Citroen C-Elysee 1.6 modellerine göz atabilirsiniz.

Sizler de hayalinizdeki Sedan araba modeline OtoSOR avantajlarıyla sahip olmak istiyorsanız, taksitle araba satın almak için şimdi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak OtoSOR’da listelenen tüm Sedan araç modellerini görüntüleyebilirsiniz.