Kış Lastiği Uygulaması Nedir? Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

23.11.2022
Paylaş:

Gizli don adı verilen ince buzlanma, yoğun kar ve görünen buzlanma olan yollarda kontrollü araç kullanılmasına yardımcı olan lastikler, kış lastikleri olarak tanımlanır. Soğuk havalarda sertleşmediği için maksimum yol tutuşu sağlayan bu lastiklerin kış mevsiminde kullanılmasına yönelik esaslar Kış Lastiği Yönetmeliği’nde açıkça belirtilir. Aracınızın bu yönetmelik kapsamında olup olmadığı fark etmeksizin zamanı geldiğinde kış lastikleri kullanmanız hem daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşamanıza yardımcı olur hem de sürüş güvenliğini tehlikeye atmanızı engeller.




Kış Lastiği Uygulaması Nedir?

Kış Lastiği Yönetmeliği’nde açıkça belirtilen kış lastiği uygulaması, araçların belirli dönemlerde zorunlu olarak kış lastiğine geçmesini gerektirir. Söz konusu tarihler arasındaki süreçte bazı araç sahiplerinin kış lastiği taktırması zorunludur. Kamuoyu güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bu uygulama sayesinde çetin kış şartlarında araç kullanmak çok daha konforlu hale gelir.


Yerli ve yabancı markalar tarafından üretilen kış lastikleri, hava kanalları ve izleri sayesinde kış şartlarında dahi kontrolün sizde olmasını sağlar. Böylece kış lastiği kullanmayan araç sahiplerinin sık sık yaşadığı kayarak ilerleme, frenlerin etkisiz kalması ve kontrolsüz sürüş gibi sorunlarla karşılaşmadan karlı havalarda ve buzlu yollarda araç kullanabilirsiniz. 


Yönetmelik kapsamında belirtilen bir başka detay ise kış lastiklerinin 5 yılda bir yenilenmesi gerektiğidir. Bu sebeple ilk montajın üzerinden 5 yıl geçtiğinde yen kış lastikleri satın alınmalıdır. Bununla birlikte kullandığınız lastiklerin diş kalınlığı 3 mm seviyesine inmemiş ise bir süre daha kullanabilirsiniz.


Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlara Zorunlu?

Kış lastiği uygulaması, Türkiye'de tescil edilip edilmediğine bakılmaksızın ticari amaçla kullanılan başka bir ifadeyle ticari mal, yük veya yolcu taşıyan tüm araçları kapsar. Dolayısıyla ticari araçların türü ve kullanım alanı fark etmeksizin kış lastiği taktırması zorunludur.


Hususi binek araçlar ise kış lastiği uygulaması kapsamında değildir. Bu sebeple ticari amaçla kullanmadığınız kişisel aracınıza kış lastiği taktırmak zorunda değilsiniz. Ancak özellikle gizli don gibi buzlanma meydana gelen dönemlerde araç hâkimiyetini korumak ve olası kazaları engellemek için hususi binek araçların da kış lastiğine geçmesi önerilir.


Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

İlgili yönetmelik kapsamında her yıl 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği uygulaması dört ay boyunca devam eder. Bu süreç başladığı andan itibaren ticari araçların tüm lastiklerin kış lastiği ile değiştirmiş olması gerekir.


Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Bitiyor?

Kış lastiği uygulaması her yıl 1 Nisan tarihinde sona erer. Söz konusu süreçte kış lastiklerini taktırmamış olan araçların şehirlerarası karayollarında kullanılması halinde cezai yaptırım uygulanır.


Kış Lastiği Kullanılmamasının Cezası Nedir?

Kış lastiği taktırma zorunluluğu bulunan ve yasada açıkça belirtilen tarihler arasında kış lastiği taktırmadığı tespit edilen araçların sürücülerine belirli bir miktar para cezası kesilir. Halk arasında kışlık lastik cezası olarak da bilinen bu ceza 1 Ocak 2023 yılında güncellenmiştir ve 1.152 TL’dir.


Kış lastiği uygulamasında cezai yaptırımın yanı sıra 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında ticari araç muayenelerinde kış lastiği kontrolü yapılır. Dolayısıyla bu tarihler arasında ticari araçların muayenesinde ilk olarak kışlık lastik olup olmadığı kontrol edilir. Kışlık lastik bulunmayan ticari araçlar ise muayene kapsamına alınmaz.