Hibrit (Hybrid) Araba Nedir?

22.03.2022
Paylaş:

Birden fazla enerji kaynağından faydalanarak çalışan bir sisteme sahip araçlar, hibrit araba nedir sorusunun yanıtını verir. Aracın hareket haline geçebilmesi için elektrik motoru eşliğinde çalışması gerekir. Bu araçlar daha az yakıt tüketimine fayda sağlayarak araç sahiplerine yakıt tasarrufu avantajı sağlar. Geleneksel motorlara kıyasla çok daha verimlidirler. Elektrik kaynağından alınan güç ile araç çok daha başarılı bir şekilde ilerler. Benzin sarfiyatı azaltıcı bir özelliğe sahiptirler. Çevre dostu özelliği ile ön plana çıkan bu araçlar büyük beğeni görür. Sıfır emülsiyon ile doğaya herhangi bir zararlı gaz salınımı yapmazlar. Akü yardımı ile hızlı bir şekilde şarj edilebilir bir özelliğe sahiptirler. O zaman hibrit ne demek, bu araçların avantajları ve dezavantajları neler, gelin detaylara göz gezdirelim. 



Hybrid (Hibrit) Araba Nedir?


Hibrit kelimesinin Türkçe karşılığı melez anlamına gelmektedir. 2 farklı sistemin karması olarak üretilmiş araçlar, hybrid ne demek sorusunun karşılığıdır. Bekleme halinde kendi kendine şarj olabilme özelliğine sahip hibrit arabalar, bu özelliklerinden dolayı trafiğin yoğun olduğu alanlarda kullanım için oldukça idealdir.

 

Motor performansı elektrik enerjisinden aldığı güç ile oldukça fazladır. Hibrit araç ile seyahat edilirken yüksek performansa ihtiyaç duyulması halinde sistem anında harekete geçer. Plug-in hibrit model dışında geriye kalan tüm modeller aracın kendi sistemi ile şarj edilen bataryalardan üretilir. Hibrit arabalar, geleneksel ve elektrikli araçların tam ortasında yer alan bir araç türüdür. Oldukça ilgi çekici tasarımlara sahip modelleri bulunur.


Hibrit Arabalar Nasıl Çalışır?


Hibrit araçlar; seri, paralel veya hem seri hem de paralel yapılı ve plug-in gibi farklı çeşitlere sahiptir. Bu hibrit araba seçeneklerinin sahip olduğu çalışma prensibi birbirinden farklılıklar gösterir. Her birinin kendine has özel bir sistemi bulunur.


Seri hibrit araçlarda içten yanmalı motor ve tekerlek arasında herhangi bir mekanik bağ bulunmaz. Elektrik motoru aracın hareket edebilmesine imkân sağlar. 


Paralel hibrit araçlarda ise benzinli motor ve elektrikli motor birlikte çalışır. Asıl yük benzinli motor üzerinde yer alır. 


Hem seri hem paralel yapılı hibrit araçlarda, araç isterse sadece yakıtla ya da sadece elektrikle çalışabilir. Bunun dışında ayrıca her iki sistemin birlikte çalıştığı araç seçenekleri de bulunur. 


Oldukça modern tasarımlara sahip olabilen Plug-In hibrit araçlar ise elektrik kaynağına takılarak şarj edilir ve oldukça büyük bataryalara sahiptirler. 


Hibrit Arabalar Nasıl Ortaya Çıktı?


Tarihte bilinen ilk hibrit araca Mixte-Wagen adı verilmiştir. Viyana şehrinde fayton üretimi ile uğraşan Ludwig Lohner ile birlikte tasarlanan bu araç, 4 silindirli bir motora akü ilave edilmesi ile tasarlanmıştır. Sisteme daha sonra jeneratör ve elektrik motoru eklenerek bugünkü halini almıştır. 


Hybrid arabalar ilk olarak 1902 yılında üretilmeye başlanmıştır. Ferdinand Porsche tarafından üretilen araç, hibrit arabaların ilk örneği olarak sayılır. 1997 yılında Toyota markası tarafından üretilen hibrit araç en gelişmiş ve beğeni gören model olarak otomobil sektöründe yerini almıştır. Bu araçtan sonra hibrit araç piyasası artarak birbirinden farklı markalar tarafından hibrit üretimine geçilmiştir. Günümüzde pek çok markanın hibrit araç seçeneği bulunur. Bu nedenle hibrit araba alırken araçlar hakkında detaylı inceleme yapmak ve sunduğu avantajlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Hibrit Araçların Avantajları 


Hibrit arabalar özellikle büyük şehirde yaşayan insanlar için oldukça avantajlıdır. Trafikte geçirilen süre ne kadar uzun olursa olsun tükettiği yakıt miktarı oldukça düşüktür. Bu durum araç sürücülerine maddi açıdan büyük avantaj sağlar. Trafikte üst düzey bir performans sergiliyor olması nedeni ile de sürücüye büyük kolaylık sağlamaktadır. Yapılacak seyahatler sırasında sürücü hiçbir şekilde zorluk yaşamaz. Hibrit model araçlar, özellikle şarj edilmeye gereksinim duymaz. Bu araçlar kendi kendine şarj olabilir bir özelliğe sahiptir. Araç sahibi her an şarj bitebilir korkusu yaşamaz. Ayrıca sürücüyü şarj istasyonu arama derdinden kurtarır. Kendine has bir destek motoruna sahip olması nedeni ile kullanım ömrü oldukça uzundur. Kullanıcısını sık sık tamir ve bakım masrafından kurtarır. Hibrit araba avantajları oldukça fazla olduğundan dolayı herkes tarafından büyük oranda beğeni ve ilgi görür.

Hibrit Araçların Dezavantajları 


Hibrit araçlar diğer araçlara kıyasla daha yüksek fiyatlarla satışa sunulur. Bu durum hibrit araba dezavantajları arasında önemli bir yere sahiptir. Hibrit modeller her ne kadar az bakım ve tamire gereksinim duysa da olası bakım halinde yüksek maliyetler ortaya çıkmasına neden olur. Yeni yayılan ve gelişen bir araç modeli olması nedeni ile servis ağı kısmen azdır. Bu durum araç sürücülerini olumsuz yönde etkiler. Oldukça rahat bir kullanıma sahip olsa da hız konusunda istenen performansı sergileyemez. Yol tutuşu diğer modellere kıyasla daha düşüktür. Hibrit araç mekanizması karmaşık bir yapıya sahiptir. İçerisinde yer alan parçalar oldukça küçük bir şekilde tasarlandığından dolayı süspansiyon miktarı düşüktür. Gövde yapısı oldukça hafiftir. Yüksek voltajlı bir elektrik aküsü ve bataryasına sahip olduğundan kaza anında elektrik çarpması ihtimali bulunur.


Sıkça Sorulan Sorular


Hibrit Araçlara Yakıt Nasıl Doldurulur?


Hibrit otomobil modelleri tıpkı diğer benzinli ve dizel araç modelleri gibi benzin istasyonlarında doldurulur. Araç yakıt dolumu için öncelikle aracı kapatmak ve yakıt doldurma kapağını açmak gerekir. Bu işlemden sonra yakıt doldurma cihazını kapağa dikkatli bir şekilde yerleştirmek ve beklemek gerekir. 

Depo gerekli olan yakıtı aldığında sürücüye sinyal verir. Sinyal alınır alınmaz yakıt bağlantı ucu ile yakıt deposunun bağlantısını kesmek gerekir. Hibrit araçlar ihtiyaç duydukları enerjiyi kendiliğinden üretebilir. Motor gücü ve fren sistemi ile doğrudan bağlantılı olan bu araçlar çalışırken kendini şarj edebilir şekilde tasarlanmıştır. Motor ve fren bölümünde oluşan güç bataryalara iletilerek araç için gerekli olan yakıtı meydana getirir. Geri dönüşlü bir sisteme sahip olması nedeni ile efektiftir. Bu araçlar yapılacak olan frenleme esnasında kendiliğinden şarj olur. Araba çalışır bir haldeyken ayak eğer gaz pedalından çekilirse de araç şarj olma işlemine geçebilir. Bu yönü ile oldukça avantaj sağlar. Hibrit arabaya şarj etme işlemi ürün modeline göre farklılık gösterir. Her hibrit modelinin kendine has bir yakıt dolum tekniği bulunur. Çevre dostu bir yapı ve tasarıma sahip olması nedeni ile dolum esnasında doğaya ya da insana herhangi bir zarar vermez.

Hybrid Araçların Ortalama Menzili Ne Kadar?


Her hibrit araç türünün gidebileceği maksimum mesafe birbirinden farklıdır. Çünkü hibrit araçlar sadece elektrik motoru ile birlikte hareket etmez. Bu nedenle herhangi bir menzil tanımlaması bulunmaz. 

Aracın üretimi esnasında kullanılan motorun cinsi, batarya kapasitesi ve pil türü menzili doğrudan etkiler. Yüksek kapasiteli bir pil ve bataryaya sahip olan hibrit modelleri yüksek menzillere rahatlıkla ulaşabilir. Düşük pil ömrü ve batarya ile donatılmış olan hibrit modeller ise daha düşük mesafede yol kat eder.  Bu sebeple araç satın almadan önce aracın iç mekanizması hakkında detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Ayrıca gidilecek olan yol koşulları, iklim özellikleri ve araç sürücüsünün kullanım şekli de menzil üzerinde değişkenlik oluşmasına neden olan diğer etkenler arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre soğuk hava koşulları hibrit araç sistemlerini olumsuz yönde etkileyerek performanslarında %40’a varan bir düşüşe neden olmaktadır. 

Hibrit Araçlar Hangi Yakıtlarla Çalışır?


Hibrit araç modelleri elektrik enerjisi yardımı ile çalışmasının yanı sıra benzin gibi fosil yakıtlardan da faydalanarak çalışır. Her iki sistemin birbirine entegre edilmesi ile ortaya çıkmış olması nedeni ile her iki tür yakıt da birlikte kullanılır. 

Benzinli motor ile etkileşimli bir şekilde çalışıyor olması nedeni ile yakıt durumunu ve batarya durumunu düzenli takip etmek gerekir. Bu sayede yolculuk esnasında yolda kalma gibi olumsuz bir durumla karşı karşıya kalınmaz.