HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

10.06.2024
Paylaş:

Türkiye’de 2012 yılından beri kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi ya da kısa adıyla HGS, otoyol ve köprü geçişlerini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. HGS, sürücülere zamandan tasarruf sağlama imkânı sunar ve trafik sıkışıklığının azaltılmasına katkı sağlar. Bu sistemi kullanabilmek için PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve/veya yetkili satış noktalarından HGS etiketi ve/veya HGS kartı alınabilir. HGS etiketi, aracın ön camına yapıştırılır ve araçlar gişelerden geçerken bu etiket okunarak ücret tahsilatı yapılır. 


HGS etiketi/kartı, ödemenin geçiş esnasında yapılmasını sağlayan ve özellikle trafiğin yoğun olduğu zamanlarda geçişi büyük ölçüde hızlandıran bir sistemdir. Bu sistem, sürücülere konforlu ve kesintisiz bir seyahat imkânı yaşatır. Ancak, HGS bakiyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi de son derece önemlidir. Etiketsiz geçiş yapan araçlar için geçiş ücreti plakaya yansıtılır ve bu ücretin 15 gün içerisinde ödenmemesi durumunda gecikme cezalı ödeme yapılması gerekir. 


HGS bakiye sorgulama işlemi cezalı ödemenin önüne geçmek için oldukça etkilidir. Bu işlem sayesinde sürücüler maddi cezalarla karşılaşma riskini minimize ederler. HGS bakiyenizi kontrol etmek ve yükleme yapmak için internet üzerinden ve mobil uygulamalar aracılığıyla işlem yapabilirsiniz.




PTT Üzerinden HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT HGS sorgulama yapmak için telefonla arama ve internet sitesi seçeneklerinden herhangi birisi kullanılabilir. Telefon ile sorgulama yapmak isteyenler, PTT müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilirler. İnternet sitesi üzerinden sorgulama yapmak isteyenler ise PTT'nin resmi web sitesine girerek HGS bölümüne erişebilirler. 


Her araç için özel olarak tahsis edilen HGS geçiş etiketine ve/veya kartına düzenli olarak yapılan bakiye yüklemesi de bu platformdan gerçekleştirilebilir. Kalan bakiyenin düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. Bu kontrol otoyol ve köprü geçişlerinde aksama yaşanmasının önüne geçmeye ve herhangi bir ceza alınmadan sorunsuz bir şekilde seyahat etmeye yardımcı olur.


E-Devlet Üzerinden HGS Sorgulama Nasıl Yapılır? 

E devlet HGS bakiye sorgulama işlemi “www.turkiye.gov.tr” adresi üzerinden Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama bölümüne giriş yapılarak gerçekleştirilir. Bu bölüme giriş yapmak için onaylı kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanılması gerekir. Bu yöntemler; elektronik imza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı sistemi olarak sıralanabilir. Sisteme giriş yaptıktan sonra HGS hesabının mevcut bakiyesini, son geçiş işlemlerini ve bakiye yükleme seçeneklerini görmek mümkün olur. Aynı modülden geçmişe dönük HGS geçiş hareketleri de detaylı bir şekilde incelenebilir ve gerektiğinde HGS ödemeleri için itiraz edilebilir. 


Telefondan HGS Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Telefondan HGS sorgulama yapmak için kullanılabilecek iki ana yöntem vardır. Bunlardan ilki HGS sorgulama için müşteri hizmetlerini aramaktır. Bu yöntemle sorgulama yapmak oldukça basit ve hızlıdır. Müşteri hizmetleri temsilcisi, gerekli bilgileri sağladıktan sonra HGS bakiyesi ve geçiş bilgileri hakkında bilgilendirme yapabilir. 


Akıllı cep telefonlarına mobil uygulama indirilerek de HGS sorgulama işlemi yapılabilir. HGS - Hızlı Geçiş Sistemi adıyla App Store ve Google Play mobil uygulama mağazalarında yer alan uygulamayı indirerek bu işlemi gerçekleştirilebilir. Uygulama indirildikten sonra varsa mevcut hesaba giriş yapılır, yoksa yeni bir kullanıcı hesabı oluşturulur. HGS sorgulama işlemleri kişilerin üzerine kayıtlı araçlar için yapılacağı zaman T.C. kimlik numarası ile sorgulama gerçekleştirilir. Tek bir araç için sorgulama gerektiği zaman plakadan HGS bakiye sorgulama yapılması yeterlidir. 


HGS - Hızlı Geçiş Sistemi mobil uygulamasında isim üzerine kayıtlı tüm plakaların HGS bilgilerine ulaşılabilir. Bakiye sorgulama, geçiş zamanı ve yeri sorgulama gibi işlemler yapılabilir. Geçmiş bakiye yükleme işlemleri kontrol edilebilir. Ek olarak bakiye yüklemesi yapılabilir ve otomatik bakiye yükleme talimatı verilebilir. Bu sayede, bakiyenin tükenmesi gibi bir durumdan endişe edilmez. Uygulamayı kullanarak aynı zamanda HGS geçiş ihlali olup olmadığı da kontrol edilebilir. Öğrenilen bu bilgilerle gerekli ödemeleri zamanında yapmak, ceza almamak ve hatalı bir geçiş söz konusu ise itirazda bulunmak mümkün olur. 


HGS Bakiye Yüklemesi Nasıl Yapılır? 

HGS bakiye yükleme işlemi PTT şubelerinden, PTT internet sitesinden, HGS - Hızlı Geçiş Sistemi mobil uygulamasından ve bankalardan yapılabilir. 




Bankadan HGS Bakiyesi Yükleme 

Müşterisi olunan ve HGS bakiye yükleme hizmeti veren bankaların internet veya mobil bankacılığı üzerinden HGS bakiye yükleme işlemi yapılabilir. Bankaların hizmetlerine göre otomatik ödeme talimatı ile HGS bakiyesinin her zaman yeterli olması sağlanabilir. 

HGS anlaşmalı bankalar listesi: 

Akbank 

Albaraka Türk Katılım Bankası 

Denizbank

Kuveyt Türk Katılım Bankası 

Türkiye Ekonomi Bankası 

Türkiye Finans Katılım Bankası 

Garanti BBVA 

Türkiye Halk Bankası 

Türkiye İş Bankası 

Türkiye Vakıfbank T.A.O.

Yapı Kredi Bankası 

T.C. Ziraat Bankası 

QNB Finansbank


PTT'den HGS Bakiyesi Yükleme 

PTT şubelerinden, bankamatiklerinden, internet sitesinden ve mobil uygulamasından HGS bakiye yükleme işlemi yapılabilir. Bu sistemi düzenli olarak kullananlar için otomatik bakiye yükleme opsiyonundan faydalanmak sürekli olarak bakiye yükleme işlemi yapmanın önüne geçer. Otomatik bakiye yükleme talimatında HGS bakiyesi belirlenen limitin altında düştüğü zaman otomatik olarak tanımlı banka ve/veya kredi kartından talimat oluşturulurken belirlenen tutar kadar yükleme yapılır. Otomatik ödeme talimatında kullanılan kartın yeterli limiti olduğu ve kart kapatılmadığı sürece işlemler gerçekleştirilir. Otomatik ödeme talimatı istenilen zaman iptal edilebilir.