Coupe Nedir? Coupe Araba Özellikleri

12.04.2022
Paylaş:

Motorlu araçlarda koltuk ve kapı sayısı model kategorilerinin belirlenmesinde ayırt edici kriterler olarak öne çıkar. Bu anlamda spor tasarımlı Coupe arabalar ise iki kapılı olarak bilinen, özellikle gençlerin tercih ettiği modellerdir. Geçmişten günümüze bazı farklılıklar taşısa da temelde maksimum dört oturma koltuğu ve iki kapıya sahip olması Coupe arabalar için tanımlayıcı özelliklerdir. 



Coupe Araba Nedir? 


Teknik olarak ya da donanım bakımından çeşitli farklılıklar gösterse de iki oturma koltuğu ve iki kapısı bulunan motorlu araçlar ‘Coupe araba nedir?’ sorusuna açıklık getirebilir. Orijinal çıkış noktası iki koltuklu olsa da günümüzde maksimum dört kişiye kadar oturma alanı bulunan modeller de mevcuttur. 


Coupe arabaların öncülleri aslında 1800’lü yıllarda geleneksel kullanımlı at arabalarının yeni tasarımlarına dayanır. O yıllarda yolcuların daha kolay araca binmesi için arabanın kısaltılması söz konusuydu. Bu düşüncenin hayata geçmesi sonucunda iki oturma yerine sahip modeller ortaya çıktı. Aslında bu tarz arabaları tanımlayan kelimenin kökeni Fransızcadır. Türkçeye çevrildiğinde ‘kesilmiş’ kelimesi ile karşılık bulur ve 'Coupe nedir?’ sorusuna ışık tutar. Farklı tasarımlarıyla öne çıkan özellikle 1960’lı yıllardan itibaren ilgi görmeye başlayan spor modeller en çok da gençlerin gözdesidir. 


Coupe Arabaların Özellikleri 


Sportif, havalı, genç ve cesur hepsi Coupe arabaların tasarım özelliklerini öne çıkarır. Yakıt tipi olarak bakıldığında ise benzinli, dizel ya da elektrikli çeşitleri ile farklı ihtiyaçlara yönelik seçimler sunarlar. Otomatik ya da manuel vitesli farklı markaların model seçeneklerini bulmak da mümkündür. Aslında kullanım bakımından diğer araçlardan herhangi bir farklılığı yoktur. Yüksek performanslı motor gücü sayesinde birçok modelde 250 km hıza ulaşılabilir.


Yıllar içerisinde popülaritesi giderek artan bu araçların farklı otomobil markaları tarafından tasarlanan yeni stilleri sportif görünümleriyle cezbedici özelliktedir. Küçük ve efektif kullanımlıdır. Birçok otomobil üreticisi tarafından tasarlanan özgün çizgileri ise farklı beğenilerin tercihidir. Coupe arabalar, kişisel sürüş deneyimi için tasarlanan modellerdir. Bunun nedeni ise iç hacimlerinin yeterince geniş bir alana sahip olmamasıdır. 


İç hacimleri 934 litre altında kaldığı için geniş aileler ve çocuklular için çok uygun tasarımlara sahip değildirler. Standart olarak bakıldığında bu araçlar iki kapılı, üstü kapalı ve aynı zamanda iki adet oturma koltuğu ile bilinir. Ancak çeşitli otomobil firmaları tarafından geliştirilen maksimum dört koltuğa sahip olanlarını da bulmak mümkün.


Üstü açılabilen tasarımları ise özellikle yaz mevsiminde havalı görünümüyle yollarda farklılığını hissettirir. Sportif bir sürüş deneyimi sunan Coupe arabalar iki kapıl olmalarına rağmen ‘tek kapılı’ olarak belirtilirler. Ön bölümde iki, arkada iki ya da bir oturma alanı olan modellerini de bulmak mümkündür. Tavanın komple ya da bir bölümü katlanarak bagaja girebilen arabaları da tanımlar. Tavan çizgisinin eğimli olması ile öne çıkan Coupe arabaların önde bulunan fonksiyonel koltukları keyifli bir seyahat deneyimi sunar.


Coupe ve Sedan Araç Arasındaki Farklar


Müşterilerin ihtiyaçları ve kullanım alışkanlıkları tercih edecekleri araç kategorisi seçiminde belirleyici unsurların başında gelir. Seçim aşamasında araç kategorisine ilişkin birçok model karşınıza çıkar. Bu noktada tasarımlarıyla farklılaşan iki araç kategorisinden söz etmek mümkün: Kasa ve gövde yapısı ile farklılaşan Coupe ve Sedan tipi araçlar. 


Temel farklılıkları ise Coupe kategorisinin iki kapılı, Sedan tipinin ise dört kapılı araçları tanımlamasıdır. Ancak fark sadece kapı sayısı ile sınırlı değil elbette. Bu noktada iki kategorideki araçların koltuk kapasitesiyle de farklılık gösterdiğini söylemek gerekiyor. Sedan tipi araçlar dört kişinin rahatlıkla seyahat edebileceği konfordadır. Coupe modelleri ise iki yetişkin için ideal arabalardır denebilir. 


Bagaj kapasiteleri ise uzun yolculuklarda farklı ihtiyaçlara hitap eder. Sık yolculuk yapanlar ve geniş aileler için depolama kapasitesiyle Sedan kategorisi ideal bir seçim olabilir. Coupe araçlar ise yeterli bagaj alanı sağlamaz. Uzun seyahatler sizin için yaşam tarzı ise Coupe arabalarda bagaj kapasitesi sıkıntılı bir durum olarak karşınıza çıkar. Bu özelliği ile de aile arabası olabilme niteliğinden uzaklaşır. Tasarım özellikleri bakımından önemli ölçüde ayrışan Coupe ve Sedan sınıfı araçların güç, hız, performans gibi teknik detaylarıyla da farklılık gösterdiğini söylemek mümkün. Sedan tipi araçlar daha ağır olduğu için yol tutuşu yüksektir. Bu da özellikle uzun yollarda daha güvenli bir sürüş deneyimi demek. 


Coupe araçlar ise düşük iç hacim ve düşük ağırlığı yanı sıra yüksek motor performansı ile hız tutkunları için ideal. Aslında Coupe ve Sedan araçlar farklı kategorileri tanımlasa da benzer yanları da az değil. Tasarımları bu iki araç tipini farklı kılsa da otomobil firmaları değişik biçimlerde özelleştirilen tasarımlarla müşterilerinin karşısına çıkabiliyor. Kişisel kullanıma yönelik estetik spor Coupe arabalar konfordan öte tasarımıyla pek çok şey vaat etmektedir. Ancak bu Sedan tipi araçların da şık ve spor görünümlü olmayacağı anlamına gelmemeli. İki araç sınıfını karşılaştırırken, bu özelliklerin sadece Coupe araçlara özel olmadığını da belirtmek gerekir. Sedan tipi araçların farklı otomobil üreticileri tarafından geliştirilen, fonksiyonellikle şıklığı buluşturan modelleri de yok değil!  


Popüler Coupe Araba Modelleri


‘Macera dolu bir ruhu besleyen, özgürlük duygusuna en iyi hitap eden araçlar hangileridir?’ sorusuna verilebilecek en isabetli cevap kuşkusuz Coupe arabalardır. Yüksek performansıyla tek kapılı Coupe araba modelleri popülerliğini hiçbir zaman kaybetmiyor. İmajını spor araba tasarımlarıyla buluşturmak isteyen sürücüler için geniş ürün seçenekleri seçim alternatifleri sunuyor. Fiyat-performans dengesi bakımından genç kitleyi tatmin eden özgün tasarımları ise kullanışlılığı ile öne çıkıyor. Peki gençlerin ve kendisini genç hissedenlerin tercihi, cesur çizgileri göz alıcı tasarımlarıyla iki ya da dört koltuklu popüler Coupe araba modelleri neler, gelin popüler birkaç modele göz atalım.


Hyundai Genesis Coupe konfor ve sürüş performansını birleştiren tasarımlardan birisi. Koreli otomotiv firması tarafından 2008 yılından bu yana üretim sürecine dahil edilen bir model. Farklı versiyonları ve ulaşılabilir fiyatlı seçenekleriyle kullanıcılar için değişik alternatifleri bulunuyor. Yüksek motor seviyesiyle sürüş konforu yaşatan versiyonları işlevsel özellikleriyle öne çıkan modeller arasında.


Tek kapılı araçlarda yüksek motor gücüyle farkını ortaya koyan Honda Accord LX-S ise en popüler modellerden birisi. Japon otomobil markası olarak Coupe serisinde en çok tercih edilen spor araçlar arasında.


Spor araba denildiğinde Coupe kategorisinin önde gelen göz alıcı tasarımları sıralamasında BMW 4 Serisi Gran Coupe serisinin ön sıralarda yer aldığını söylemek mümkün. Tasarımdaki estetik detaylarının yanı sıra teknik özellikleriyle de gözde olmaktadır. Arkadan itişli modellerinin yanı sıra dört çekerli seçeneklerini de bulmak mümkün. Manuel ya da otomatik vites seçenekleriyle tercih edebileceğiniz bu seri araçlar maksimum 250 km hıza kadar çıkabiliyor. 


Mükemmel sürüş kalitesiyle serisinde öne çıkan Mercedes-Benz C Serisi Coupe harika bir yolculuk deneyimi için gerekli tüm konforu sunuyor. Her sürüş deneyiminde kendini aşan performansıyla Coupe kategorisinin favorilerindendir. Mercedes-Benz CLA Serisi Coupe ise tasarımıyla göz kamaştıran bir model. Hayatınıza hız katan performans deneyimiyle sizleri mutlu etmeye hazır. Kaliteli bir sürüş deneyiminin yanı sıra ışıldayan tasarımıyla en keyifli yolculuklara eşlik ediyor. 


Coupe estetiğini SUV aracın işlevselliği ile buluşturan Audi Q3 Sportback kategorisinin gözde modellerinden birisi olarak öne çıkıyor. Gücü ve ayrıntılı donanım özelikleriyle direksiyonda keyifli bir sürüş için gerekli detaylara sahip. Yol koşullarına ilişkin bilgilendirme ve eğlendirme işlevleriyle seyahatlerinizi keyifli bir zaman dilimine dönüştürmek için ideal bir tasarım.