Çekme Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

10.03.2023
Paylaş:

Aktif olarak kullanılan başka bir ifadeyle trafiğe çıkan araçların MTV, zorunlu trafik sigortası muayene masrafları, lastik değişim giderleri gibi birçok masraf kalemi bulunur. Bunlardan devlete ödenmesi zorunlu olan vergi ve sigortalar ödenmediğinde faiz işler. Yasal olarak zorunlu olan ve yaptırılmayan işlemlerde ise para cezası uygulaması mevcuttur. Aktif olarak kullanmadığınız aracınızın bu tür masraf kalemlerinden muaf olmasını sağlamak için çekme belgesi almanız gerekir. 




Çekme Belgesi Nedir?

Uzun süre trafiğe çıkmayacak olan araçların durumunu gösteren belgeye çekme belgesi denilir. İkinci el araç satış ilanlarında da sıkça görülen “araç çekme belgelidir” ifadesi, aynı zamanda aracın üzerinde herhangi bir borç olmadığını da gösterir. Çünkü çekme belgesi alınan araçlar sigorta ve vergi ödemelerinden bir süre muaf olur. Bununla birlikte çekme belgesi bulunan aracı, belgeyi iptal etmeden trafikte kullanamayacağınızı da unutmamanız gerekir.


Çekme Belgesi Nereden Alınır?

Aracınıza çekme belgesi almak istiyorsanız ilk olarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekir. Sürecin devamında ise ilk önce vergi dairesine daha sonra da Şoförler ve Otomobilciler Odası’na başvurmanız gerekecek. Bununla birlikte araç çekme belgesi almak için Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne başvurma zorunluluğu ise kısa bir süre önce kaldırıldığı için işleminizi noterde tamamlayarak aracınızın çekme belgesini alabilirsiniz.


Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çekme belgesi almak uzun ve zahmetli bir süreç olmadığı için aracınıza kısa sürede çekme belgesi çıkarabilirsiniz. Çekme belgesi almak için yapmanız gerekenler ise şunlardır:

Çekme belgesi almak için ilk etapta ruhsatınızın, ehliyet belgenizin ve nüfus cüzdanınızın yanınızda olduğundan emin olmalısınız.

Çekme belgesi almak için gitmeniz gereken ilk adres bağlı olduğunuz vergi dairesidir. Çünkü çekme belgesi alabilmeniz için aracınızın üzerinde herhangi bir vergi ve benzeri borç olmadığını ispatlamanız gerekir.

Vergi dairesine başvurduğunuzda aracınızın MTV, zorunlu trafik sigortası gibi borçları varsa bunları ödemeniz ve “vergi borcu yoktur” belgesini almalısınız.

Vergi dairesindeki işlemlerini tamamladığınızda ise Şoförler ve Otomobilciler Odası’ndan 2 adet trafik tescil ve müracaat işlem formu alıp doldurmanız ardından da çekme belgesi almak istediğinize dair bir dilekçe yazmanız gerekir.

Son olarak aldığınız tüm belgeleri ve evrakları notere götürerek belirli bir ücret karşılığında aracınızın çekme belgesini çıkartabilirsiniz.


Çekme Belgeli Satış Nasıl Yapılır?

Çekme belgeli araçların satış işlemleri noter aracılığı ile yapılır. Aracı satın alacak kişi, aracı trafiğe çıkarmak istiyor ise çekme belgesini kaldırması gerekir. Bu noktada araç muayeneye götürülür ve muayene ücreti alıcı tarafından karşılanır. Muayene işleminin ardından alıcının yeni plaka ve ruhsat çıkartmak için yeniden notere başvurması gerekir.


Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır?

Çekme belgesi olan aracınızı yeniden trafiğe çıkarmak için söz konusu belgenin iptal edilmesi gerekir. Çekme belgesini kaldırmak için yapmanız gerekenler ise şöyle sıralanabilir:

İlk etapta aracınızın trafiğe çıkabilecek durumda olduğunu belgelemek için aracınızın muayenesini yaptırmalısınız. Muayenede herhangi bir arıza veya eksik tespit edilirse bunları gidermeniz ve aracınızı yeniden muayeneye götürmeniz gerekir.

Araç muayeneden sorunsuz geçtikten sonra size bir onay belgesi verilir. Bu belge ile sigorta acentelerine veya bankalara başvurarak aracınızın zorunlu trafik sigortasını yaptırmalısınız.

Zorunlu sigorta yaptırdıktan sonra ise notere başvurmanız ve “çekme belgeli aracın yeniden trafiğe çıkış ücreti”ni ödemeniz gerekir.

Söz konusu bedeli ödedikten sonra plaka ve diğer evraklarla Şoförler Odası’na başvurarak plakanızı almalısınız. Tüm bu süreç sonunda çekme belgesi iptal olur ve aracınız ile yeniden trafiğe çıkabilirsiniz.

Araçlar için çekme belgesi almak veya çekme belgesini iptal ettirmek oldukça zahmetsiz ve kısa süren işlemlerdir. Siz de aracınızı uzun süre kullanmayı planlamıyorsanız çekme belgesi çıkartabilir, dilediğiniz zaman kolayca iptal ettirerek aracınızı yeniden kullanabilirsiniz.