Azami Sürat Nedir?

02.01.2024
Paylaş:
Azami sürat sürücülerin dikkat etmesi gereken temel trafik kurallarından biridir. Belirli yollarda araç kullanırken güvenli sürüş için uyulması gereken hız limitlerini ifade eder. Sürücülerin otoban, şehir dışı, şehir içi ve bölünmüş yollarda uyması gereken hız sınırları vardır. Güvenli sürüş için bu tip farklı yol çeşitlerine göre yetkili kurumlar tarafından belirlenen hız limitlerine uyulması önemlidir. Peki farklı yol tiplerinde azami sürat ne demek? Sürücülerin uyması gereken hız limiti kaçtır? Siz de azami sürat hakkında merak ettikleriniz için detaylara göz atabilirsiniz.

Azami Hız Sınırı Ne Demek?

Azami sürat herhangi bir yolda sürücünün çıkabileceği en yüksek hız sınırı olarak ifade edilebilir. Genellikle yol çeşitlerine göre yol kenarlarında bulunan göstergelerde azami sürat limitleri belirtilir. Otoban gibi bir yolda ilerliyorsanız burada azami sürat 110 olarak belirtilmişse en fazla bu hızda araç kullanmanız gerekir. Azami hız farklı taşıtlar ve yollara göre kanunlarda tanımlanır. Türkiye’de sürücülerin tüm yollarda dikkat etmesi gereken azami sürat sınırı çeşitleri vardır. Trafik kazalarının önlenmesi amacıyla azami hız sınırına uymak oldukça önemlidir.
Bazı durumlarda sürücüler seyir halindeyken tabela, trafik işareti veya mobil uygulamalar aracılığıyla bildirilen azami sürat limitine dikkat etmez,  bu sebeple hem kendi hem de karşısındakinin can güvenliğini tehlikeye atmış olurlar. Bu tip durumlarda yasalar çerçevesinde belirlenen yaptırımlar sürücülere uygulanır. Genellikle radar, trafik polisi kontrolleri veya mobeseler aracılığıyla hız limiti ihlalleri tespit edilir. Farklı yol çeşitlerine göre uyulması gereken hız sınırlarını takip ederek hem trafikteki diğer bireylerin emniyetini hem de kendi güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Genellikle şehir içi yollarda azami sürat sınırı daha düşük hızda seyreder. Ancak, şehirlerarası yollarda azami hız sınırı yükselebilir. Farklı yol çeşitleri baz alınarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından azami sürat limiti sürücülere çeşitli tabela ve işaretler aracılığıyla bildirilir. Farklı yol çeşitlerine göre hız limitleri hakkında bilgi sahibi olarak seyir halindeyken daha güvenli bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.



Otobanda Azami Sürat Nedir?

Otoyol hızlı trafik akışı sağlamak adına kullanılan, birçok şeritten oluşan, çift yönlü geniş karayolu çeşidi olarak tanımlanabilir. Trafik seyri belirli kontrol noktaları içerisinde gerçekleşir. Genellikle otobanlar ücretli giriş çıkış yapılan yollardır.
Otoyolları diğer karayollarından ayıran temel özellik erişim kontrollü olması, yayalar ve hayvanların bu yollara girememesidir. Bu nedenle, çoğunlukla azami hız limiti diğer yol çeşitlerine göre daha yüksek olabilir. Otobanlarda hız limiti araç çeşitlerine göre de farklılık gösterir. Taşıt tiplerine göre otoban hız limitleri şu şekildedir:  

●      Otomobil: 130  km
Minibüs: 100 km
Otobüs: 100 km
Kamyonet: 95 km
Panelvan: 110 km
Kamyon: 90 km
Çekici: 90 km
Motosiklet (L3): 100 km
Motosiklet (L4, L5, L7): 80 km
Motorlu bisiklet: giremez
Motorsuz bisiklet: giremez
Tehlikeli madde taşıyan araçlar: 70 km

Bölünmüş Yolda Azami Sürat Nedir?

Bölünmüş yol, taşıt trafiğinin belirli yönde çeşitli bariyer veya çizgiler aracılığıyla diğer istikametten ayrıldığı karayolu çeşididir. Otobanlardaki azami sürat limitinden sonra bölünmüş yollar en yüksek hız sınırına sahip karayollarıdır. Genellikle bu tip yollarda yoğun trafik ve yaya bulunmadığından hız limiti de yüksek olur. Bölünmüş yollarda araç tiplerine göre limitler şu şekilde sıralanabilir:

Otomobil: 110 km
Minibüs: 90 km
Otobüs: 90 km
Kamyonet: 85 km
Panelvan: 100 km
Kamyon: 85 km
Çekici: 85 km
Motosiklet (L3): 90 km
Motosiklet (L4, L5, L7): 80 km
Motorlu bisiklet: 45 km
Motorsuz bisiklet: 45 km
Tehlikeli madde taşıyan araçlar: 60 km
Traktör: 40 km




Şehir İçi Hız Sınırı Nedir?

Kent içinde ulaşım ağını oluşturan yollar şehir içi karayoludur. Bu tip yollar yaya trafiğine açıktır. Trafik yoğunluğu fazla olduğundan, güvenli sürüş açısından azami sürat limitleri de yaya kullanımı dikkate alınarak belirlenir. Şehir içi azami sürat limitleri tüm karayolları çeşitlerinde en düşük seviyededir. Şehir içi hız limitleri farklı araç tiplerine göre şu şekildedir:

Otomobil: 50 km
Minibüs: 50 km
Otobüs: 50 km
Kamyonet: 50 km
Panelvan: 50 km
Kamyon: 50 km
Çekici: 50 km
Motosiklet (L3): 50 km
Motosiklet (L4, L5, L7): 50 km
Motorlu bisiklet: 30 km
Motorsuz bisiklet: 30 km
Tehlikeli madde taşıyan araçlar: 30 km
Traktör: 20 km

Şehir Dışı Azami Sürat Nedir?

Şehir dışı yollar yerleşim yerinin haricinde trafik ağını sağlayan karayollarıdır. Çoğunlukla çift yönlü, ücretli geçiş gerektirmeyen, uzun mesafelerden oluşan yolları ifade eder. Yerleşim dışında olduğundan yaya trafiği yoktur. Bu nedenle, hız limitleri şehir içi yollara göre nispeten daha yüksek olabilir. Şu şekilde sıralanabilir:

Otomobil: 90 km
Minibüs: 80 km
Otobüs: 80 km
Kamyonet: 80 km
Panelvan: 85 km
Kamyon: 80 km
Çekici: 80 km
Motosiklet (L3): 80 km
Motosiklet (L4, L5, L7): 70 km
Motorlu bisiklet: 45 km
Motorsuz bisiklet: 45 km
Tehlikeli madde taşıyan araçlar: 50 km
Traktör: 30 km

Azami sürat hız limitlerine uyarak siz de daha emniyetli sürüşler gerçekleştirebilir, böylece trafik güvenliğini riske atmadan yolculuklarınızı rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.