Arabada Motor Yağı Sızıntısı Neden Olur?

10.05.2023
Paylaş:
Otomobilinizin kaportasına ve fiziksel donanımlarına gösterdiğiniz özeni kaputun altındaki parçalara da gösteriyor musunuz? Cevabınız hayır ise, sizi bekleyen bazı önemli sorunlar olabilir. Yola çıkarken dikkat etmeniz gereken ilk konulardan birisi aracın yağı ve suyu olmalıdır. Motor yağı ve suyunun ne kadar dolu olduğu ve mevcut malzemenin size ne kadar süre yeteceği konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Aksi halde aniden motor yağının bitmesi, motorun hararet yapması gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Motor yağının nasıl bir ivmeyle eksildiğini de takip etmeniz şarttır. Aracınız normalden daha sık aralıklarla motor yağı uyarısı veriyorsa veya motor yağı normalden daha hızlı bir şekilde azalıyorsa, bunun nedeni motor yağ sızıntısı olabilir. Motor yağ sızıntısı nedir, nasıl olur ve nasıl önlenir sorularının cevaplarını sizin için derledik.

Motor Yağı Sızıntısı Nedir?

Motor yağı sızıntısı, birçok sebeple gelişebilen yağ kaçağıdır. Motor yağı sızdıran araçlar yağ yokken aktif bir şekilde kullanılırsa, aracın motorunda yer alan parçalar aşınıp zarar görebilir. Yağ sızıntısının farklı nedenleri olabilir. Bazı durumlarda sorun kolayca giderilebilirken bazı durumlarda aracın şanzımanında veya radyatöründe kapsamlı bir tadilat gerekebilir.



Motor Yağı Sızıntısı Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerde yağ sızıntısı belli bir düzeye kadar normal karşılanabilir. Bunu anlamak için yağ çubuğu kullanabilirsiniz. Yağ çubuklarında işaretli nokta ideal yağ seviyesini gösterir. Aracınızın yağ seviyesi bu hizanın altına düştüğünde motorun yağ eksilttiği anlaşılır. Uzmanlara göre her 1000 KM için maksimum 1 litre yağ eksilmesi normal olarak karşılanır. Ancak bu değerin üstündeki yağ kaybı, motorun yağ yaktığına veya yağ sızıntısı olduğuna işaret eder. Motor yağı sızıntısını anlamanın en kolay yollarından birisi de yağın rengini kontrol etmektir. Yağın rengine göre sızıntının sebebini de tespit edebilirsiniz.

Motor Yağı Sızıntısı Neden Olur?

Motor yağı sızıntısı aracın çeşitli aksamlarındaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Başlıca motor yağı sızıntısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
● Aracın türüne uygun olmayan yağ kullanılması
● Contanın gevşek olması veya hatalı takılması
● Külbütor kapağında bulunan cıvataların gevşek olması
● Yağ pompasında sorun olması
● Yağ segmanlarında kirlenme
● Motor keçelerinde oluşan problemler
● Karter borusunda ve havalandırma sisteminde görülen sorunlar
● Yüksek devirde araç kullanımı
● Silindir ve gömleklerin aşınması

Motor Yağı Kaçak Önleyici İşe Yarar mı?

Motor yağı sızıntısı önleyici ürünler yağın yapısını değiştirerek contalardan sızıntı olmasının önüne geçer. Araçtan atılan yağ miktarı bu ürünler sayesinde azaltılabilir. Ancak uzun vadeli bir çözüm sunmazlar. Motor yağı kaçağından tamamen kurtulmak için sızıntıya neden olan etmenleri ve sızıntının gerçekleştiği kısmı tespit etmeniz gerekir. Eğer sorun contalardaysa sıkılaştırılması, keçelerde ise keçelerin değiştirilmesi, diğer bölümlerde ise sorunun kaynağına uygun çözümlerin üretilmesi gerekir. Motor yağı kaçak önleyiciyi geçici bir çözüm olarak düşünebilir, bu tarz ürünleri kullansanız bile en kısa zamanda yağ kaçağının esas nedenini tespit edip sorunu çözmeye odaklanmanızda fayda vardır.



Motor Yağı Renklerinin Anlamları

Motor yağı motorda bulunan parçaların soğutulup temizlenmesinde görev alır. Motor kompresyonunu düşürür. Dolayısıyla aracın performansını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Motor yağı bu işlemler sırasında kir, toz ve karbon gibi etkenlere maruz kaldığından zamanla rengi değişebilir. Dizel araçlar için olması gereken motor yağı rengi, zeytinyağı rengidir. Kullanıma bağlı olarak hızlı bir şekilde bu renk koyulaşabilir. Siyahlaşan dizel motor yağı, her zaman yağ kaçağına işaret etmez. Aynı zamanda motor yağının, kirleri ve tozları etkili bir biçimde filtrelediği, yani görevini yerine getirdiği anlamına gelir.

Benzer durum benzinli araçlar için de geçerlidir. İlk etapta altın sarısı tonlarında olan yağ zamanla siyaha yaklaşabilir. Aracınız mavi duman atıyorsa veya yağ tüketimi arttıysa sızıntı için gerekli kontrolleri yapmanız şarttır. Bunun için ilk aşamada motor yağının rengini kontrol edebilirsiniz. Motor yağı rengi, araçta oluşan yağ sızıntısının nedeni hakkında size bilgi verir. Yağın rengini tespit ederek sızıntının kaynağını bulabilirsiniz. Böylece hızlı bir şekilde onarım sürecine geçebilir, aracınızın yağ yakımı nedeniyle düşen performansını yeniden yükseltebilirsiniz. Motor çevresinde biriken motor yağı rengine göre araçta sızıntının olduğu bölümler şu şekilde sınıflandırılır:

Yeşil - Turuncu: Motor yağı rengi yeşil veya turuncu tonlarında ise sızıntı sorununun radyatörlerde olduğunu anlayabilirsiniz. Su pompasında, radyatörün kendisinde, hortumunda veya başlığında sızıntı olması olasıdır.
Kırmızı - Pembe: Kırmızı, pembe ve açık kahverengi tonlarındaki motor yağı şanzımanda sızıntı olduğuna işaret eder. Aks contaları, şanzıman tavası linyesi ve contası, pinyon dişlisi, hidrolik direksiyon pompası, hortumu, soğutucusu ve kremayer dişlisi sızıntı kontrolü yapmanız gereken kısımlardır.
Kahverengi - Sarı: Motor çevresinde biriken yağ kahverengi - sarı tonlarındaysa sızıntının direkt olarak motor yağından olduğunu anlayabilirsiniz.
Şeffaf: Motor etrafında kalıntı oluşturan sıvı şeffaf renkte ise büyük olasılıkla klima suyudur. Hidrolik direksiyon sıvısı da şeffaf renkte olup, klima suyu ile kıyaslandığında daha yoğun bir kıvamdadır. Bu şekilde ikisini ayırt edebilirsiniz.

İkinci el araç almayı düşünüyorsanız, beğendiğiniz araçlarda motor yağı sızıntısının olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Yağ kaçağı olan araçlarda motor parçaları hasar görmüş olabilir. Bu nedenle ürün seçiminde dikkatli olmanız gerekir.