Türk Otomobil Tasarımcısı Murat Günak Kimdir?

12.12.2021
Paylaş:

Başarılı bir kariyer yolculuğuna sahip olan Murat Günak, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tasarım çalışmalarına verdiği destek ile adından daha fazla söz ettirmeyi başarmıştır. Türkiye’deki otomobil tasarımcıları arasında en büyük popülariteye sahip olan ünlü tasarımcı, otomobil tasarımı alanında kendini ispatlamış olan bir isimdir. Murat Günak Mercedes ve Peugeot gibi ünlü otomobil markalarının tasarımlarına imza atmıştır. Çarpıcı modeller ile öne çıkan tasarımcının işlevsellik ve estetiği bir araya getirerek tasarımlarına yansıttığı görülür. Otomobil sektöründe dünya devlerinin aradığı isim olan başarılı tasarımcı, TOGG bünyesinde “Tasarım Lideri” olarak görevine devam etmektedir. En başından beri yerli araba çalışmalarına destek veren tasarımcının tasarım lideri olması ile birlikte “Murat Günak kimdir?” sorusunun cevabı daha çok merak edilmeye başlanmıştır.



Merak Edilen Ünlü Tasarımcı Murat Günak Biyografisi


Murat Günak, 1957 yılının Ağustos ayında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 6-7 yaşlarındayken ailesi ile birlikte Almanya’ya giden Günak, ilköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlamak için geri dönmüştür. Ancak temel eğitimini tamamlamasının ardından Almanya’ya dönerek eğitim hayatını burada devam ettirmiştir. Almanya’daki eğitim hayatına endüstriyel tasarım eğitimi alarak adım atmıştır. Aldığı bu eğitim ile birlikte eğitim hayatındaki başarısını iş hayatına taşımayı başarmıştır. Babasının marangoz olarak görev aldığı Ford Motor Company bünyesinde çalışmaya başlayarak işin inceliklerini daha da pekiştirme fırsatı yakalamıştır. Uzun vadede mesleğine yön verecek olan tüm detayları burada keşfetmiş ve kendini geliştirmiştir. Ford tasarım ekibi içerisinde yer alan başka bir yöneticinin desteği ile de Royal College of Art’ta eğitim alma şansını yakalamıştır. Dünya çapında ün kazanmış olan bu tasarım okulunda eğitim alması adımlarını daha güçlü atmasını sağlamıştır. Başarılı tasarımcı Mercedes, Volkswagen gibi dev markalar için tasarımlar yapmış ve Mercedes’in tasarımcıları arasında önemli bir yere sahip olmuştur.


Başarılı Özellikleri ile Öne Çıkan Murat Günak Tasarımları


Mesleğinin ilk yıllarında Mercedes baş tasarımcısı olan Murat Günak, otomobil meraklılarının büyük beğenisini toplayan modellerden bazılarının da tasarımcısıdır. Günak’ın tasarladığı modellerden birisi Mercedes C Serisi W202'dir. Tasarımına Murat Günak ile birlikte Olivier Boulay'ın katkı sağladığı W202, 4 kapı Sedan ve Station Wagon tasarımı ile kullanıcı karşısına çıkarılmıştır. Çıktığı dönem ise Türkiye'de en beğenilen modellerden biri olmayı başarmıştır. Yaklaşık 7 yıl boyunca üretimi devam etmiş ve farklı motor türleri ile kullanıcının tercihine sunulmuştur. Murat Günak imzası taşıyan ve Türkiye'de yüksek satış oranlarına sahip olan bir diğer model ise Mercedes SLK R170 olmuştur. Bu araç motorundan hızına kadar çeşitli özellikleri ile hem kullanıcıdan hem de otomobil gurularından tam not almayı başarmıştır. Tasarımı tamamıyla Murat Günak'a ait olan Peugeot 307, 2004 yılında dünya çapında 583 bin ile en yüksek satış rakamına ulaşmıştır. Başarılı tasarımcının son projelerinden biri olan Mia Electric elektrikli olması ile öne çıkar. 2011 yılında Cenevre ve Frankfurt otomobil fuarında meraklılarının karşısına çıkarılan araç, göz alıcı tasarımının yanı sıra çalışma şekli ile de dikkatleri üzerine çekmiştir. Bunların dışında Murat Günak Peugeot 607, Volkswagen CC, Volkswagen Passat Lingyu ve TOGG tasarımlarına da katkıda bulunmuştur.


Murat Günak TOGG Tasarım Lideri


TOGG projesine en başından beri yüksek deneyimleriyle danışmanlık yapan Murat Günak, 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle “TOGG Tasarım Lideri” olarak ekipte yer almaya başlamıştır. Türkiye’nin yerli arabası TOGG, üstün tasarımı ve konforu bir arada sunarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Otonom sürüş teknolojisi ile donatılacak olan yerli otomobilin tamamen elektrikli bir araç olarak kullanıcının önüne çıkarılması beklenmektedir. Murat Günak liderliğinde çalışmalarına hala devam edilen TOGG otomobil meraklıları tarafından heyecanla beklenmektedir.