Hız Tutkunları İçin En İyi Araba Filmleri

12.11.2021
Paylaş:

Otomobil ve sürüş tutkunları, sinemada da araba filmi izlemekten büyük keyif alır. Her yıl gösterime giren eserler arasında yer alan araba filmleri, geniş bir hayran kitlesine hitap etmeyi başarır. Klasikleşmiş olanlardan yakın zamanda gösterime girmiş olanlara kadar en iyi araba filmleri arama motorlarında en çok sorgulanan içerikler arasında yer edinir. Aksiyon filmlerinden Formula 1 pilotlarının gerçek hayat hikâyelerine kadar merkezinde arabaların ve sürüş tutkusunun olduğu birçok film otomobil tutkunları için vazgeçilmezler arasına girer. İşte asla unutulmayacak ve keyifle izlenecek en iyi araba filmleri listesi.



Klasikleşmiş En İyi Araba Filmleri


Taxi Driver – Taksi Şöförü


Araba filmleri denildiğinde ilk akla gelenlerden biri Martin Scorsese’ın kült eseri Taxi Driver olmaktadır. Usta aktör Robert De Niro’nun başrolünde olduğu ve taksi sürücüsü Travis Bickle’ı canlandırdığı Taxi Driver hem araba filmleri arasında özgün bir yere sahiptir hem de sinema tarihine geçmiş bir eserdir. Filmde De Niro’ya Jodie Foster eşlik etmektedir. Bu filmde De Niro’nun kullandığı araç ise 1967 model Checker Marathon’dur.


Taxi Driver, Vietnam savaş gazisi olan ve halen Vietnam savaşının etkilerinden kurtulamayan bir askerin hikayesini anlatıyor. Kronik uykusuzluk sorunuyla mücadele eden Travis Bickle, geceleri taksi şoförü olarak çalışmaya başlıyor. İşini icra ederken tanık olduğu kirli ve adaletsiz dünyanın bir parçası olmayı reddeden Travis, kendini sokakları pislikten ve kötülükten temizlemeye adıyor. Konusu ve işleyişi itibariyle heyecanı sürekli dorukta tutan bu kült filmi izlemediyseniz, daha fazla zaman kaybetmemelisiniz!


The Fast and The Furious – Hızlı ve Öfkeli


Araba filmlerinin modern klasikleri arasında Hızlı ve Öfkeli serisi özel bir yer edinir. Orijinal adı The Fast and The Furious olan seride sokak yarışı hikâyeleri asla bitmeyen bir tempoyla seyirciye sunulur. Otomobil ve sürüş sevdalıları için özel bir yeri olan modifiye araç kültürünü beyaz perdeye taşıyan bu seri, dünyanın dört bir yanından milyonlarca izleyici için vazgeçilmezler arasında yerini almıştır.


Le Mans – Büyük Yarış


1971 yapımı Le Mans ise yarış tutkunlarının özellikle ilgisini çeken bir yapımdır. Dünyanın en zorlu pistlerinden biri olan Le Mans’ta gerçekleştirilen bir yarışı konu edinen filmde, Ferrari ve Porsche markalarının rekabetine tanıklık etmek mümkün olur. Film, içerdiği az sayıda diyalog sebebiyle bazı ülkelerde büyük bir etki yaratamamış olsa da yarışseverler tarafından oldukça beğenilmiş ve takdir edilmiştir. Steve Mcqueen, efsanevi oyunculuğuyla az diyalog barındıran bir filmde dahi izleyicileri etkileyebilmiştir.


Özellikle eski yapımlara ilgi duyuyor ve izlediğiniz dönemin rüzgarına kapılmaya bayılıyorsanız, Le Mans sizlere muhteşem bir seyir keyfi sunacaktır. Az sayıda diyalog içermesine rağmen yapımın kalitesi ve oyuncuların performansı, kendinizi gerçekten o ortamdaymış gibi hissetmenizi sağlayacak!


Ford v Ferrari – Asfaltın Kralları


2019 yapımı Ford v Ferrari de 1996’da Le Mans’ta gerçekleştirilen 24 saatlik bir yarışın gerçek hikâyesini beyaz perdeye aktarır. Keyifli bir sinema deneyimi sunan filmin oldukça fazla hayranı vardır. Film, Le Mans’ta üst üste defalarca galip gelen Ferrari’yi yeni tasarlanan bir araba ile alt etmeye çalışan otomotiv tasarımcısı Caroll Shelby, yarış arabası şoförü Ken Miles ve Shelby’nin tasarım ve mühendis ekibinin hikayesini konu alıyor.


Gone in 60 Seconds – 60 Saniye


Soygun temalı araba filmleri denildiğinde ise akla ilk gelen eserlerden biri 60 Saniye olur. Dominic Sena tarafından çekilen film Nicolas Cage, Angelina Jolie ve James Duval gibi yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosuyla da dikkat çekicidir. Bu alanda büyük bir üne sahip olan eski bir araba hırsızının kardeşini kurtarmak için 50 aracı çalmasının hikâyesini anlatan film, aksiyon-gerilim türünün en iyi örnekleri arasında sayılır.


Kült Olmuş Araba Filmi Örnekleri


Mad Max: Furry Road


Merkezinde arabaların yer aldığı bir diğer kült yapım ise Mad Max: Furry Road’dur. 1980 yılların klasik eseri olan ve başrolünde Mel Gibson’un yer aldığı Mad Max serisinin güncel bir yorumu olan Furry Road’un başrolünde ise yeni nesil yıldızlar arasında yer alan Tom Hardy yer almaktadır. Apokaliptik bir evrende geçen filmde çeşitli savaş araçları ve takip sahneleriyle hiç azalmayan bir tempo sunulmaktadır.


Driven - Yarışçı


Formula 1 temalı filmler arasında yer alan Yarışçı, sezon sürerken formunu yitiren bir pilotun hikâyesini konu edinir. Başrolünde Sylvester Stallone’nin yer aldığı film 2001 tarihlidir.


Otomobil yarışlarında oldukça başarılı olan, heyecanlı, biraz çılgın ve kesinlikle gelecek vadeden Jimmy, sezon ortasında bir sebepten dolayı tüm hevesini kaybeder ve sahip olduğu disiplinden oldukça uzaklaşır. Bu durumdan elbette araç sahibi hoşnut değildir ve yarışçının kendini toparlaması, eski performansını yakalaması ve hatta daha da ileriye taşıması için eski bir şampiyon olan Joe Tanto’ya görev verilir. Tanto, yarışçı Jimmy’i toparlamaya çalışırken bir yandan da kendi geçmişiyle yüzleşir.


Rush – Zafere Hücum


1976 tarihli Almanya Grand Prix’te yaşanan kazayı ve sonrasında gelişen olayları ele alan Zafere Hücum da araba temalı filmler arasında özel bir yere sahiptir. Kaza sonrası katlanan rekabeti ve sezonun hikâyesini konu edinen film 2013 tarihlidir.


Senna (2010)


Kariyerini 3 sene boyunca Formula 1 yarışlarında şampiyonlukla taçlandıran efsanevi Brezilyalı F1 pilotu Ayrton Senna’nın hayat hikayesini konu eden belgesel türündeki film, ünlü yarışçıyı oldukça yakından tanımanızı sağlıyor. Kazandığı yarışlar sonrasında tüm dünyada tanınan bir yıldız haline gelen Ayrton Senna’nın yaşadığı mütevazi hayat ve ülkesine bağlılığı, filmde açıkça işleniyor. 1994 yılında ölümüyle sonuçlanan trajik kaza sonrasında adını spor tarihine altın harflerle yazdıran Ayrton Senna’nın yaşamını, mücadelesini ve başarılarını anlatan bu yapımı izlerken ekrana kitleneceksiniz!


Thelma and Louise


Usta yönetmen Ridley Scott’un imzasını taşıyan bu yapımda kanun kaçağı durumuna düşen Thelma ve Louise’in birlikte çıktıkları özgürlük dolu bir araba seyahati konu alınır. Yapım, her ne kadar arabalardan ziyade iki kadının başından geçen olaylar örgüsüne odaklanıyor olsa da yolda geçen sahneler ve yolda olma hissiyatı bu yapımın da listemizde yer almasını sağlamıştır. Susan Sarandon, Geena Davis ve Brad Pitt’in bulunduğu bu yapımı özellikle yolculuk temalı yapımları sevenler izleme listelerine mutlaka eklemeliler!


Vanishing Point – Ölüm Noktası


Araba filmi severlerin ilgisini çekebilecek filmler arasında Kowalski’nin hikâyesini anlatan Vanishing Point de özgün bir yerde durur. 1970 model Dodge Challenger’ı ile bir fenomene dönüşen Kowalski’nin hikâyesi bu alandaki kült filmler arasında kabul edilir.


Özellikle polis kovalamacısı gibi sahneleri sevenler için benzersiz bir yapım olan Vanishing Point, hem bir savaş gazisi hem eski bir polis aynı zamanda da eski bir yarışçı olan Kowalski’nin 1970 model Dodge Challenger’ı ile tamamlaması gereken zorlu görevi ve bu görev sırasında polislerle olan kovalamacasını konu alır. Kovalamaca sahneleriyle nefes kesen Vanishing Point, oldukça kült bir eserdir. 


Birbirinden başarılı araba filmleri hız tutkunlarının ilgisini çeker. Siz de kendinizi bir araba tutkunu olarak tanımlıyorsanız listede bulunan filmlere göz atabilir, heyecan ve macera dolu sinema keyfini deneyimleyebilirsiniz.