Aracınızı Kış Soğuğundan Nasıl Koruyabilirsiniz?

06.02.2024
Paylaş:

Sonbaharın yerini kışa bırakmaya başladığı ilk günler, sürücülerin araçlarının durumunu kontrol etmeleri için bir uyarı işaretidir. Kış koşullarına uyum sağlayabilmek ve aracınızın performansını artırmak adına aracınızı kışa nasıl hazırlamanız gerektiğini merak ediyorsanız, gelin detayları inceleyin.


Araç Kış Bakımı Nedir? 

Araç kış bakımı, aracınızı zorlu kış koşullarına uygun bir şekilde hazırlamak ve güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için yapılan bakımlar ve alınan önlemlerdir. Araç kış bakımı için kış lastiği değişimi, antifriz kontrolü, fren, akü ve motor bakımı öncelikli olarak tamamlanması gerekenler arasındadır.




Otomobillerin Kış Bakımı Nasıl Yapılır? 

Otomobillerin kış bakımı için öncelikle mevcut lastiğin kış lastiği ile değiştirilmesi ve hava basıncının kontrol edilmesi gerekir. Soğuk havada sıkıntı yaşamamak için antifriz kontrolü yapılmalı, motor yağı kontrol edilmelidir. Akü, klima, frenler, farlar, cam suyu ve sileceklerin bakımları yapılmalıdır. Aracınızdaki acil durum malzemelerini de kontrol ederek ve eksikleri tamamlayarak aracınızı kışa hazırlayabilirsiniz.


Antifriz Kullanmayı İhmal Etmeyin 

Antifriz, motorun sıcaklığını düzenlemek için radyatöre su ile birlikte konulan bir sıvıdır. Motorun donmaya ve korozyona karşı dayanıklılığını artırır ve parçaların zarar görmesini engeller. Ayrıca motorun aşırı derecede ısınmasını önlemek için yaz aylarında da kullanılır.


Motorunuzu Kontrol Ettirin 

Kış aylarında motor bakımı yaptırmak aracınızın performansını artırmak ve güvenliği sağlamak için önemlidir. Motor, bujiler ve diğer tüm kablolar kontrol edilmeli, gevşek ve hasarlı olanlar değiştirilmelidir.


Motor Yağı Kontrolünü Yapın 

Düzenli motor yağı kontrolü ve bakımı, motorunuzun uzun süre güvenli bir şekilde çalışmasını mümkün kılar. Soğuk havalar motor yağının kalınlaşmasına sebep olabilir ve motor içindeki parçaların aşınmasını artırabilir. Bu nedenle doğru viskoziteye sahip olan motor yağını kullanmak önemlidir.


Akü Kontrolünü Unutmayın 

Akü elektrolit seviyeleri kontrol edilmeli ve gerekirse saf su eklenmelidir. Akü terminalleri temizlenmeli ve bağlantıları kontrol edilmelidir. Kirli veya gevşek terminaller şarj sorunlarına neden olabilir. Akü voltajını da kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Eğer akünüz zayıflamışsa kış aylarında sıkıntı yaşama ihtimaliniz daha yüksek olabilir. Eski aküler, soğuk hava koşullarında daha sık arızalanabilir.


Fren ve Debriyaj Kontrolü Önemli 

Fren balataları, diskleri, fren hidroliği, hortumları kontrol ettirilmelidir. Eğer aracınız ABS sistemine sahipse, sistemin doğru çalıştığından emin olmalısınız.


Klima Gazı Kontrolünü Atlamayın 

Araç kış bakımı adımlarında klima gazı kontrolü ihmal edilmemesi gerekenler arasındadır. Klima sadece ısıtma ve soğutma için değil, aynı zamanda camların buğulanmasını engelleyerek tam görüş sağlar ve sürüş güvenliğini artırır. Filtreler, diğer bileşenler kontrol edilmeli, temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Sistemdeki gaz zaman içerisinde azalabilir. Klima gazı ekleyerek sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.


Alınabilecek Diğer Önlemler 

Sileceklerinizi kontrol edin ve gerekliyse değiştirin. Silecekler için antifrizli cam suyu kullanabilirsiniz. Farları ve diğer aydınlatma sistemlerini, sinyalleri kontrol ettirin. Ek olarak mutlaka acil durum çantanızı ve gerekli olabilecek diğer eşyaları kontrol ederek eksiklerinizi tamamlayın.




Kış Şartlarında Araba Çalıştırırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

İklim değişikliği sebebiyle havadaki ani ısı değişimlerini tahmin etmek zor ancak yine de kışın araba çalıştırma yöntemlerine göz atabilirsiniz. Bunlar:

1. Bir önceki gün aracınızdan inerken her şeyin kapalı olduğundan emin olun. Klima, farlar, silecekler, araç içi ışıklar, farlar ve radyoyu kapatmadan aracınızdan inmeyin. Akünün tüm enerjisini aracınızın çalışmasına ayırması gerekiyor. Soğuk havada arabayı çalıştırdığınızda akünün aynı anda motoru çalıştırması ve açık olan diğer her şey için enerji ayırması sıkıntılı olabilir.

2. Aracınıza binmeden önce motoru, egzoz borusunu kontrol edin ve kaputa vurmayı ihmal etmeyin. Soğuk havada sokak hayvanları ısınmak için araç içlerine girebilirler.

3. Elektronik yakıt enjeksiyonlu modern otomobillerde yola çıkmadan önce ortamın ısınmasına gerek yoktur. Start tuşuna bastıktan sonra bir süre beklemeniz yeterlidir. Motor kontrol modülü, dış sıcaklık dahil olacak şekilde var olan koşulları tespit eder ve gerekli ayarlamaları yapar.

4. Klasik ateşleme sistemiyle çalışan bir otomobiliniz varsa soğuk havalarda yapmanız gerekenler farklıdır. Anahtarı çevirin ve yaklaşık olarak 10 saniye kadar tutun. Çok fazla tutmanız motorun boğulmasına sebep olabilir. Eğer çalışmazsa bir süre bekleyip yeniden deneyin.


Kış Lastiği Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli? 

Kış lastiği seçimi, aracınızın kış aylarında daha güvenli ve etkili bir şekilde yol alabilmesi için önemlidir. Kış lastiği seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar şu şekildedir:

Araba kış lastiği çeşitlerinin temel özelliği, buzlu ve karlı yollarda daha iyi performans göstermeleri ve güvenli sürüş sağlamalarıdır. Bu nedenle kış lastiğinin çekiş gücü dikkate alınmalıdır.

Araba kış lastiği çeşitlerinde M+S (Mud and Snow - Çamur ve Kar) işareti ve Alp Dağı ve kar simgesi bulunur. Bu semboller soğuk hava ve kış koşullarına uygunluğu ifade eder.

Aracınızın kullanım kılavuzunda bulunan lastik boyutlarına uygun kış lastiği seçmelisiniz. Farklı bir lastik boyutu ya da profili performansı etkileyebilir.

Ülkemizde bazı bölgelerdeki zorlu kış koşullarına uygun olarak çivili kış lastiklerini tercih edebilirsiniz. Çivili kış lastikleri, sürüş esnasında sert zeminlerde gürültü yapabilir.

Kış lastiği seçiminde yol tutuş ve sürüş konforu önemlidir. Farklı ürün yorumlarını inceleyerek güvenlik ve konfor açısından uygun lastiği seçebilirsiniz.

Lastik değişimini mutlaka otomobil servisinde yaptırmalısınız. Kullanmadığınız dönemlerde uygun ortamda muhafaza etmelisiniz. Bu durum lastiklerinizin ömrünü uzatacaktır.

Siz de tüm bu detaylara dikkat ederek aracınızı kışa hazırlayabilir, her hava koşulunda güvenle yolculuk yapabilirsiniz.