Arabayla Akdeniz Turu Rehberi

19.06.2023
Paylaş:

Deniz, kum ve güneş üçlüsünün muhteşem yaz tatili fırsatları sunduğu Akdeniz, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan tarihi mekanların yanı sıra yeşille iç içe alanlarıyla da büyüleyici bir rota sunuyor. Arabayla Akdeniz turu rotası planlıyorsanız Türkiye'nin en güneyinde unutulmaz günler geçireceğiniz Akdeniz keşfi için ihtiyacınız olan bu rehberde bulabilirsiniz.


Arabayla Akdeniz Turu Rotası

Aracınızla Akdeniz turu rotasına Ege Bölgesi'ne komşu Fethiye'den sonra Antalya bölgesinin ilk sahil kasabası olan Kaş'a bağlı bir belde olan Kalkan'dan başlayabilirsiniz. Antalya'nın il sınırının ilk kilometreleri olarak nitelendirebileceğimiz küçük bir koy olan Kalkan'dan sahil şeridi boyunca keyifli bir sürüş ile birçok doğal güzelliği keşfedebilirsiniz.

Sahil boyunca devam ederek Antalya şehir merkezi ve Alanya rotasında eşsiz Akdeniz manzarasıyla rotanıza devam edebilirsiniz. Güzergah üzerinde Türkiye'nin en güney noktalarından biri olan Anamur bağlantısı ile Mersin'e doğru keyifli bir yolculuk sizleri bekliyor. Mersin'de keşfedilmesi gereken sayısız tarihi ve doğal mekanları keşfettikten sonra mutfağı ile dillere destan olan iki şehrimize ulaşırsınız; Adana ve Hatay.

Adana'da türlü türlü kebapları ve sadece bu yöreye özgü lezzetleri tadarak, keşif yolculuğunuza Hatay'da devam edebilirsiniz. Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adana ve Hatay'da görmeniz gereken sayısız adres bulunur.


Arabayla Akdeniz Turu Yaparken Nerelere Uğramalısınız?

Akdeniz’in eşsiz deniz manzarası ile başlayan ve rotanız boyunca sağ yanınızda Akdeniz’i arkadaş edindiğiniz yolculuğunuzda Mersin, Adana, Hatay gibi sadece Türkiye’nin değil dünyanın en özel mutfaklarında tadım yapma fırsatına sahip olabilirsiniz. İşte Akdeniz rotası önerimizde unutulmaz anlar yaşayabileceğiniz duraklardan birkaçı şöyle:


Kalkan - Kaputaş - Kaş

Muğla sınırından Antalya’ya giriş noktası olan Kalkan rotanızın başlangıcında size bir koyda aradığınız tüm doğal güzellikleri sunuyor. Küçük bir tatil beldesi olan Kalkan’da deniz keyfini yaşarken rota üzerindeki başta Patara olmak üzere antik kentleri ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Kalkan - Kaş yolu üzerindeki Türkiye’nin kanyon ağzı plajlarından Kaputaş Plajı’nı mutlaka görmelisiniz.


Demre - Finike - Adrasan

Kalkan'dan sahil şeridini takip ederek uğrayacağınız adresler Demre ve Finike üzerinde Kekova Batık Kent, Myra Antik Kent ve Myra Kaya Mezarları ile Noel Baba'nın piskoposluğunu yaptığı St. Nicholas Kilisesi, Noel Baba Müzesi görmeniz gereken tarihi mekanlar olarak sıralanabilir. Yine Türkiye’nin en güzel plajları ve kamp alanlarından Adrasan ve Akvaryum Koyu da bu bölgededir.




Tekirova - Kemer

Antalya merkeze varmadan önce rotanız üzerinde bulunan Tekirova ve Kemer plajları ile sizleri denizin keyfini çıkarmaya davet ediyor. Zorlu yollardan geçtikten sonra bu bölgede konaklayabileceğiniz birçok otel ve pansiyon bulunur.


Antalya Merkez

Antalya'nın merkezi de tüm ilçe ve beldelerinde olduğu gibi birçok güzelliği sınırları içerisinde barındırıyor. Burada görebileceğiniz yerleri Antalya Kaleiçi, Düden, Kurşunlu Şelaleri, Termesos, Perge ve Silyon antik kentleri olarak sıralamak mümkün.


Belek - Side

Antalya merkezden yola çıktığınızda sahil şeridinde sizi karşılayan ilçelerden olan Belek ve Side’nin pilajlarında denizin tadını çıkarabilir bölgedeki antik kentler ve doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Sahil şeridinden bir süreliğine ayrılarak, Manavgat ilçesindeki Manavgat Şelalesi’ni görmelisiniz.




Alanya - Anamur

Antalya’nın en popüler ilçelerinden Alanya ve sahil şeridini ulaşarak izleyeceğiniz Anamur beldeleri rotanın en keyifli adresleri arasında yer alıyor. Bu bölgede kumuyla dillere destan olan Kleopatra Plajı ve Alanya Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.


Mersin

Rotamızda sahil şeridinin son duraklarından Mersin’de turunçgil bahçelerinin içerisinden geçerek keşfedilecek birçok mekan bulunuyor. Aynalıgöl mağarası, Mut Şelalesi, Atatürk Evi, Muğdat Camii, Alahan Manastırı gibi mekanlarda kültürel, tarihi ve doğa ziyaretleri yapabilirsiniz.




Adana - Hatay

Akdeniz sahil şeridinden bir süreliğine ayrıldığınız rotanızda Adana ve Mersin’de lezzet şöleni sizleri bekliyor. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli mutfaklarından birine sahip olan bölgede özgün yemeklerin tadına bakabileceğiniz fırsatlar mevcut. Öte yandan tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Hatay’da gezilmesi gereken birçok tarihi ve kültürel mekan bulunuyor. Adana'da Şahmeran Kalesi, Anavarza Kalesi ve Antik Kenti ile Hatay'da St. Pierre Kilisesi, İssos Antik Kenti, Beşikli Mağara bu bölgede keşfedebileceğiniz tarihi ve doğal güzellikler olarak sayılabilir.


Arabayla Akdeniz Turu için Yanınızda Neler Bulunmalı?

Rota için ayırabileceğiniz zamana ve tercih ettiğiniz etkinliklere göre birçok eşyayı, araç gereci yanınıza almanız gerekiyor. Rota boyunca aracınızda bulunması gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:


Mevsime uygun kıyafetler

Rotayı planladığınız mevsime ve iklim koşullarına uygun kıyafetler olmazsa olmazlar arasında başı çekiyor.


Deniz ve plaj malzemeleri

Neredeyse tamamına yakını sahil şeridinde geçen rota üzerinde yılın büyük bir bölümünde deniz keyfi yaşayabilirsiniz. O nedenle mayolarınız, havlu, terlik, şemsiye, plaj çantası, deniz gözlüğü, dalış malzemeleri gibi eşyalar keyfinizi katlamanıza yardımcı olabilir.


Kamp ve yürüyüş ekipmanları

Rota üzerinde kamp yapmak isterseniz çadır ve uyku tulumları başta olmak üzere kamp ekipmanlarınızı yanınıza alabilirsiniz. Ayrıca tarihi Likya Yolu üzerinde bir yürüyüş planlamak isterseniz yürüyüş etkinliğiniz için uygun ekipmanların da yanınızda olması büyük önem taşıyor.


Gece için kıyafetler

Türkiye'nin ve dünyanın sayılı tatil beldeleri üzerinde bulunan rotada gece dışarıya çıkmak ve eğlence katsayısını artırmak isteyenler gece için uygun birkaç özel kıyafeti de bavulunuza eklemelisiniz.


Arabayla Akdeniz Turu Yaparken Konaklayabileceğiniz Kamp Alanları

Arabayla Akdeniz turu yaparken konaklama ihtiyaçları için kamp cazip seçenekler arasında karşımıza çıkıyor. Rotanız üzerinde kamp yapabileceğiniz birkaç adresi şöyle sıralayabiliriz:


Beydağları Sahil Milli Parkı

Kemer ilçesindeki giriş ücreti bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı içerisindeki Adrasan ve Çıralı plajları eşsiz bir kamp deneyimi sunuyor.


Güllük Dağı Termessos Milli Parkı

Antalya'nın merkez ilçesindeki Güllük Dağı Termessos Milli Parkı, Mecene Kanyonu ve Termessos Antik Kenti’nin büyüsüyle kamp yaparak konaklayabileceğiniz adresler arasında yer alıyor.


Köprülü Kanyon Milli Parkı

Manavgat ilçesi sınırları içerisindeki Köprülü Kanyon, 14 km uzunluğundaki çevresi ile kamp yapabileceğiniz adreslerden biri.


Arabayla Akdeniz Turunda Ne Yenir?

Türkiye'nin en lezzetli yemeklerine sahip olan Adana ve Hatay bölgesi, rotanın lezzet duraklarını oluşturuyor. Adana ve Hatay bölgesine özgü tadına bakabileceğiniz yemekleri şöyle sıralayabiliriz:


Adana Kebabı

Tüm Türkiye'de Adana kebabı olarak bilinen dana ve koyun etinin karışımından oluşan lezzeti, anavatanı Adana olan birçok farklı işletmede deneyimleyebilirsiniz.


Şırdan ve Mumbar Dolması

Bölgenin en popüler yemeklerinden ve yapımı oldukça zor olan Mumbar ve Şırdan için Adana, Mersin ve Hatay yöresi en doğru adres olarak karşınıza çıkıyor.


Fellah Köfte

Hem Adana hem de Hatay yörelerinin özgün yemeklerinden Fellah Köftesi, ince bulgur ile yoğrularak ve haşlanarak hazırlanıyor. Üzerindeki sos da bölgenin özel lezzetlerinden.


Adana Böreği

Son yıllarda Türkiye’nin birçok noktasına yayılan Adana usulü böreği, 3 farklı peynirin karışımından oluşan iç harcı ile bölgede deneyimlemeniz gereken lezzetlerin başını çekiyor.