Araba ile Kampa Giderken Neler Alınmalı?

18.01.2023
Paylaş:

Araba sahibi olmanın avantajlarından biri de tatillerin çok daha uygun fiyata yapılmasıdır. Kampa giderken alınması gerekenler arabanın içinde yorulmadan taşınabilir, konaklama ve ulaşım maliyetleri düşürülebilir. Rotasını sizin belirlediğiniz ve direksiyonu istediğiniz yola kırdığınız bir araba kampında birçok farklı şekilde konaklayabilirsiniz. Güvenli, rahat ve konforlu şekilde araba kampı yaparken neleri yanınızda götüreceğinizi bilmek işinizi kolaylaştırır.




Arabayla Kampa Giderken Alınması Gerekenler Nelerdir?

Kampa giderken alınması gerekenler neyse arabalı kamp için de benzer durumlar geçerlidir. Arabanın avantajını göz önünde bulundurarak yanınıza tüm gerekli eşyaları almanız tavsiye edilir. Araba kampı için yanınıza almanız gerekenlere geçmeden önce birkaç detaya dikkat çekmekte fayda vardır.


Motor çalışırken bir arabanın içinde uyumak tehlikeli olabileceği için iklimlendirme için farklı çözümleri tercih etmelisiniz. Güvenlik kurallarını ve sağduyuyu elden bırakmadan kamp alanınızı yaratmalısınız. Ulusal park alanları, kamp işletmeleri gibi elektrik ve sudan faydalanabileceğiniz bölgelerde konforunuzu artırabilirsiniz. Aracınızı park ederken başkalarının geçiş yolunun engellemediğinizden emin olmalısınız. Şimdi sırada araba ile kamp yaparken yanınıza almanız gerekenler var!


Konaklama İhtiyaçları

Kampa giderken alınacaklar listesinin başında normal şartlarda çadır gelir. Eğer işletmeden çadır temin etmeyecekseniz konaklama için çadırınız olmalıdır. Arabanız varsa çadırı yine de alabilir ya da farklı alternatifler deneyebilirsiniz.


Araba üstü çadır ve tenteler otomobil ile yola çıkanların sıklıkla tercih ettiği ürünlerdendir. Araba üzerine yerleştirilen çadırlar sizi yerden yüksekte tutarak emniyet sağlarken kurulması da kolaydır. Araba üstü çadır içinde mat ve uyku tulumu kullanarak konaklayabilirsiniz. Arabaya bağlanan tenteler gün içerisinde güneş ve yağmurdan korunaklı bir alan oluşturmak için idealdir.


Araba içerisinde konaklamayı düşünüyorsanız arka koltuklara yerleştirilen şişme araba yatağı alabilirsiniz. Farklı ölçülerdeki ürünler her çeşit arabaya uyum sağlar. Koltukların ön tarafındaki boşluğu kapatan bir bölüm ile yatak kısmını oluşturan bir “L” şeklinde dizayn edilirler.


Araba içinde yatak olmadan da konaklayabilirsiniz. Arabada uyumak için baş bölgesi direksiyon, ayak bölgesi bagaja gelecek şekilde bir uyku pozisyonu belirleyebilirsiniz. Arka ve ön koltukları yatırmak varsa bagajda ekstra yer açmak rahat uyumaya yardım eder. Araba içinde kamp yaparken battaniye, yorgan ve yastık almayı ihmal etmeyin.


Elektronik Cihazların Şarjı

Elektronik cihazlarınızın her daim şarja ihtiyacı olur. Bu nedenle elektrik olmayan bir doğa kampı planlıyorsanız kampa giderken alınacaklar listesinin başında powerbank gelir. Ayrıca araç içi şarj cihazları ve güneş panelli şarj cihazlarını da kullanabilirsiniz. Yola çıkmadan önce ses bombası, cep telefonu gibi farklı ürünlerin şarjını tamamen doldurmayı unutmayın.


Yiyecek ve İçecekler

Arabayla kamp yapmak keyifli olsa da gün içerisinde beslenmek için yemeği pişirmek gerekir. Eğer piknik tüpü veya kamp ocağı almayı planlıyorsanız bunu araba dışında bırakmanız güvenliğiniz için ilk dikkat etmeniz gereken kuraldır. Yiyecekleri için kampta kullanıma uygun tava, plastik veya metalden bardak, tabak, çatal almalısınız. Cam kırılabilir olduğu için kampta tercih edilmez. Araba ile gidiyor olsanız dahi sarsıntı nedeniyle kırılabilir. Katlanabilir masa ve tabureler, ağzı sıkı bir şekilde kapatılmış plastik kutu ve poşet içerisindeki yiyecekler, konserveler kamp alanı için uygundur.


Kamp yaparken özellikle yaban hayatın içindeyseniz yiyecekleri arabada saklamanız gerekir. Yiyecek kokusu vahşi hayvanları kamp alanının yakınına çeker. Araç içi soğutucu kullanmak bozulabilir besinler ve içecekler için iyi olur. Arabada saklamaya uygun olmayan kokulu yiyecekler için ağzı tamamen kapatılmış plastik kilitli poşetler kullanabilir, uzakta bir ağaç dalına yiyeceği asabilirsiniz.


Temizlik ve Hijyen

Kamp alanında arabayla kamp yapmak hijyen açısından avantajlı olsa da her zaman yanınızda ıslak mendil, sabun, su ve bulaşık deterjanı bulundurmanız tavsiye edilir. Doğa kampında ise temizlik ve hijyen açısından daha dikkatli olmanız gerekir. Tuvalet kâğıdı, sabun, ıslak mendil, dezenfektan, temizleyiciler ve kuru şampuan ile hijyen sağlayabilirsiniz.


Havalandırma ve Mevsime Uyum

Arabayla kamp yapmak sizi soğuktan ya da sıcaktan tamamen koruyamaz. Çadıra göre daha konforlu olsa da her daim mevsim şartlarına dikkat etmeniz gerekir. Yanınıza aldığınız kıyafetler ve uyku elemanları buna göre seçilmelidir. Ayrıca arabada kamp yaparken camları hiçbir zaman tamamen kapatmayın. Uyku sırasında oksijenin tükenmesi yorgun uyanmanıza neden olur. Ayrıca araba içi fazla buhar olursa koltuklar ve camlar nemlenir. Bu durum da soğuk havada üşütmeye sebep olur.


Araba içinde sağlıklı nefes alabilmek için camları mevsime göre farklı miktarlarda açık bırakabilirsiniz. Açık kalan kısmı yanınıza alacağınız sineklik parçası ile kapatabilirsiniz. Sinekliği tutturmak için kıskaçlardan faydalanabilirsiniz. Yaz aylarında arka bagajı tamamen açık bırakarak açık kısımları cibinlik ile kapatmanız mümkündür. Bu sayede arabanın içindeki havayı mevsim koşullarına göre ayarlamış olursunuz.


Doğada kamp yapıyorsanız ve emniyette hissetmiyorsanız camları hayvan ve insan giremeyecek kadar aralık bırakmanız güvenlik için önemlidir. Ayrıca araba içinde oluşacak buhara karşı her zaman yanınızda kuru bez bulundurmanız tavsiye edilir. Gece kıyafetleriniz nemlendiyse üzerinizi değiştirip, nemli kıyafetleri ağaç dalı ya da araba dışında kurutabilirsiniz.


Kış döneminde eksi derecede kamp yapıyorsanız yanınızda antifiriz ve su kaynatmak için bir su ısıtıcı bulundurmak iyi olur. Ayrıca düşük sıcaklıklara dayanıklı bir kamp tulumunu edinmelisiniz.


Atmosferi Renklendirme

Arabayla kamp yapmak konusunda insanlara en çok keyif veren şeylerden biri atmosferin çok kolay bir şekilde eğlenceli hale getirilebilmesi oluyor. Unutulmayacak bir kamp deneyimi için kamp alanını renklendirebilir, geceyi aydınlatabilirsiniz.


Renkli LED ışıklar, güneş enerjisi ve pille çalışan aydınlatmalar da geceleri şık ve loş bir ortam oluşturmanızı sağlar. Araba için renkli LED ışıkları tercih ederek tek ürünle birçok tonda ışıklandırma yapabilirsiniz. Bilgisayarınıza indirdiğiniz filmleri ekrandan izleyebilir ya da açık kaputa asacağınız beyaz perde ve projeksiyon ile sinema keyfi yapabilirsiniz.