Ankara'da Arabayla Gezilecek Yerler

14.05.2024
Paylaş:
Türkiye’nin başkenti olmasının yanı sıra Türkiye coğrafyasındaki konumu nedeniyle de ülkenin kalbi olarak nitelendirilen Ankara, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Ankara’nın doğal güzellikleri ile birlikte Ankara’da gezilecek tarihi yerler yılın her dönemi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Siz de rotanızı Ankara’ya çevirmeye karar verdiyseniz ve bu özel şehri keşfetmek istiyorsanız doğru adrestesiniz: Ankara’da gezilecek yerler listesi oluştururken yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Ankara Kalesi


Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Ankara Kalesi, Ankara'da gezilmesi gereken tarihi mekanlar listesinin baş sıralarında yer alır. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte geçmişinin M.Ö. 5. yüzyıla dayandığı düşünülen Ankara Kalesi’nin zemin alanı 4,3 km²’lik bir alana yayılmıştır. İlin sembolik değerleri arasında gösterilen yapıda yirmiden fazla kule bulunmaktadır. Ankara taşı ve toplama taşlardan inşa edilen kale iç ve dış kısım olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Ankara Kalesi, şehrin merkezine oldukça yakındır. Arabayla konforlu bir şekilde ziyaret edilebilen lokasyon, Ankara’da gezilecek parklar arasında yer alan Gençlik Parkı’na son derece yakındır.



Kuğulu Park


Ankara’da gezilecek yerler söz konusu olduğunda akıllara ilk gelen yerlerden biri de Kuğulu Park’tır. Kuğulu Park; Tunalı Hilmi Caddesi, Polonya Caddesi ve Atatürk Bulvarı arasında, Kavaklıdere semtinde bulunmaktadır. 1958 yılından günümüze halkı ağırlayan Kuğulu Park 7.743 m²’lik alana yayılmıştır. Hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifli vakit geçirmesini mümkün kılan düzenlemesi ile Ankara’da 1 günde gezilecek yerler listelerinde de yer bulmaktadır. 

Tuz Gölü


Ankara’da gezilecek doğal yerler listelerinde olmazsa olmaz yerlerden biri de Tuz Gölü’dür. Türkiye’nin ikinci en büyük gölü olan Tuz Gölü emsalsiz doğası ile Ankara’ya yolu düşenlerin uğrak yerlerinden biridir. Ziyaretçilerini dört mevsim ağırlayan Tuz Gölü, tuz üretiminde de önemli bir role sahiptir.



Mogan Gölü


Ankara’nın merkezine yaklaşık 20 - 25 kilometre uzaklıkta bulunan Mogan Gölü, Ankara’ya yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken güzelliklerden biridir. Dikkat çekici bitki çeşitliliği ile öne çıkan Mogan Gölü’nün ortalama derinliği 4 metredir. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan göl, şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin favori dinlenme mekânlarından biridir. 

Anıtkabir 


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir, Ankara’da gezilecek yerler arasında ilk sırada gelir. İnşasına 1944 yılında görkemli bir törenle başlanan Anıtkabir, Barış Parkı içerisinde yer almaktadır. Her sene hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan Anıtkabir’de bulunan birbirinden eşsiz koleksiyonlar, kuleler, Aslanlı Yol ve Tören Meydanı ziyaretçilerin kalbini fethetmektedir. 

Aslanlı Yol’da Türk Oğuz boylarını simgeleyen yirmi dört aslan heykeli Türk milletinin barışa verdiği değeri yansıtmak üzere yolun her iki yanında oturur şekilde konumlandırılmıştır. Aslanlı Yol’da yürürken baş eğdiren taşların tasarımı her adımda hissedilen gurura ve minnete kaynaklık etmektedir. 

Aslanlı Yol’u geçince ziyaretçilerin görebileceği yerlerden biri de Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’dir. Dört farklı bölümden oluşan müzenin ilk bölümünde Atatürk’ün kişisel eşyalarını ve kendisine sunulan hediyeler ile manevi çocuklarının bağışladığı eşyaları görmek mümkündür. İkinci bölümde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında yaşanan savaşların ve çekilen zorlukların anlatıldığı panorama ile yağlı boya tablolar bulunur. Üçüncü bölümde Mustafa Kemal Atatürk’ün mezar odası ve Milli Mücadele süreçlerinin anlatıldığı galeriler vardır. Müzenin son bölümünde Atatürk Özel Kitaplığı sergilenmektedir. 

Hamamönü


Ankara Altındağ’da bulunan tarihî bir semttir Hamamönü. Ankara’da gezilecek yerler listelerinin değişmezlerinden olan semtte sivil mimarlık örneği tarihî binalar herkesin beğenisini kazanır. Tarihi Karacabey Hamamı’ndan adını alan bu semtte Mehmet Akif Ersoy Müze Evi ve Mehmet Akif Ersoy Parkı gibi gözde yerler bulunmaktadır. Yılın dört mevsimi farklı aktiviteler için ziyaret edilebilecek yerlerden biri olan Hamamönü, el yapımı ürünleri satın almak isteyenlerin de uğrak  yerlerinden biridir. 

Beypazarı


Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan, tarih boyunca Hitit, Galat, Frig, Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan Beypazarı, tarihî evleri ile meşhur semtlerden biridir. Bakır işlemeciliği ve ahşap oymacılığı ile tanınan Beypazarı Ankara’da gezilecek tarihî yerler listesi yapanların olmazsa olmazları arasındadır. Klasik Osmanlı mimarisinin dikkat çeken örnekleri arasında gösterilen Beypazarı evleri, açık hava müzesini andırmasıyla turistlerin kalbinde taht kurmaktadır. Beypazarı lezzet beklentisi yüksek olanların da odağındadır. Beypazarı kurusu, köfte, tarhana, keşkek, pekmez gibi lezzetleri denemek isteyenlerin yolu Beypazarı’nda kesişiyor.



Kızılcahamam


Sahip olduğu termal kaynaklarla ünü yalnızca Türkiye’ye değil dünyaya yayılan Kızılcahamam, şifalı suları ile nam salmış durumda. Yılın tüm mevsimlerinde ziyaretçi akınına uğrayan bu lokasyon yeşil alanları ile de dinlendirici bir deneyim sunuyor. Birçok farklı konaklama tesisine ev sahipliği yapan Kızılcahamam termal tatil yapmak isteyenlerin gözdesi olmayı başarıyor. 

Atatürk Orman Çiftliği


Atatürk Orman Çiftliği, hem zengin tarihi hikâyesiyle hem de bol yeşilliğiyle ziyaretçilere çeşitli güzellikler sunuyor. İç Anadolu'nun önemli oksijen depolarından biri olan bu yer, Türkiye'nin en değerli yeşil alanları arasında öne çıkmaktadır. Hayvanat bahçesinden piknik alanlarına, yürüyüş yollarından müzelere görülmeye değer alanlara ev sahipliği yapan Atatürk Orman Çiftliği, doğa ile baş başa zaman geçirmek isteyenlerin kalbini fethetmeyi başarıyor.

Tunalı Hilmi Caddesi


Son derece popüler bir o kadar da görülmeye değer. Tunalı Hilmi Caddesi birbirinden ünlü mağazaların dükkanlarına, leziz yemeklerin sunulduğu restoranlara ev sahipliği yapıyor. Tunalı Hilmi Caddesi aynı zamanda Ankara’da kültür faaliyetlerinin bir merkezi olarak da bilinir. Tunalı Hilmi Caddesi, sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapan galerileri ile de popülerliğini sürdürüyor. Caddede bulunan devlet ve özel tiyatro sahneleri Ankaralılar kadar Ankara’yı gezenlerin de ilgi odağıdır.

Nallıhan Kuş Cenneti


Türkiye’nin kalbinde doğa ile baş başa bir deneyim yaşamak ister misiniz? Birbirinden eşsiz kuş türlerinin özgürce dolaştığı Nallıhan, doğayı gözlemlemek isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Yeşil mesire alanları, doğa yürüyüşlerine teşvik eden yolları ile Nallıhan Kuş Cenneti, yolu Ankara’ya düşenlerin gitmeyi tercih ettiği yerlerden oluyor.