Bir aracın ne kadar yakıt tükettiği, kullandığınız arabanın türüne ve sürüş tarzınıza bağlıdır. Ancak her araç için farklı ekonomik sürüş ipuçları vardır ve bu ipuçlarından yararlanarak daha az yakıt tüketmeniz mümkündür. Daha az yakıt tüketimi aynı zamanda daha az karbondioksit (CO2) emisyonu, nitrojen (NOx), kurum ve partikül madde anlamına gelir. Bu nedenle yakıt tasarrufu sizin maliyetinizi azaltırken çevre için sürdürülebilirliği destekler. Ekonomik sürüşlerde elde edebileceğiniz yakıt tasarrufu ise %10 ve daha fazlası olabilir.
Sürüş şekliniz, arabanızın modeli-durumu, kat ettiğiniz yol ve daha pek çok detay yakıt tüketiminizi belirler. Bu nedenle benzinli ya da dizel araçlarda yakıt tasarrufu etmek için hem benzer hem de farklı uygulamalara dikkat etmeniz gerekir. Ancak genel olarak ekonomik bir sürüş gerçekleştirmek isterseniz şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:
● Ne tür bir sürücü olduğunuzu ve aracınızı daha dikkatli kullanarak tasarruf edip edemeyeceğinizi bilmek için sürüş tarzınızı test ederek başlayabilirsiniz.
● Sürüş sırasında mümkün olduğunca yol durumuna bağlı olarak erken vites değiştirin ve mümkün olduğunca sabit bir hızda sürün.
● Yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olan yol bilgisayarı, yakıt göstergesi, takometre ve hız sabitleyicilerden yardım alabilirsiniz.
● Saatte 130 km hız yerine 100 km hızda yolculuk yapın. Saatte 100 km hızla gittiğinizde 130 km'ye göre yaklaşık %15 - 25 daha az yakıt kullanırsınız.
● Dışarısı soğuk olduğunda aracı hızlı bir şekilde ısıtmak için kalkıştan önce motoru rölantide bırakmamalısınız. Bu davranış hem motor hem de çevre için zararlıdır.
● Lastiklerinizi her 2 ayda bir şişirin. Çünkü doğru şekilde şişirilmiş lastikler daha az yakıt harcamanızı sağlar.
Lastik basıncı, yoğun klima kullanımı, aşırı elektrik kullanımı, cam açık araç kullanmak yakıtın daha kısa sürede bitmesine neden olsa da dizel ve benzinli araçların yakıt tüketiminde bazı farklılıklar vardır. Örneğin bakımlı bir araba aynı zamanda yakıt tüketimini azaltmaya da yardımcı olacağı için doğru motor yağı kullanmak önemlidir. Dizel araçlarınız için motorunuza özel yağları tercih etmeniz, motorun aşınmasını önler. Çünkü yüksek kaliteli ve uygun yağ, motordaki iç sürtünmeyi azaltır. Bu sayede motora aşırı yüklenilmez ve yakıt daha az harcanır.
Vites değiştirme şekliniz de yakıtın tükenmesinde büyük rol oynar. Yakıt koruması için tavsiye edilen ise saatte 50 km'de 4. ve 80 km'de 5. vitese geçmenizdir. Dizel araçlarda devir aralığı ise 1800 ve 2200 rpm olmalıdır. Dizel araçlarda yakıt tasarrufu sağlayacak başka bir ipucu ise motorun ısınmasını beklemenizdir. Motorun ısınmasını bekleyip tüm göstergeler söndükten sonra yola çıkabilirsiniz. Benzinli araçlar kadar seri olmayan dizel araçlarda ani hareketlerden kaçınmanız gerekir. Çünkü ani gaz, fren kullanımı yakıt tüketimini artırır.
Yakıt tasarrufu ipuçları benzinli araçlar için de geçerlidir. Özellikle yoğun klima kullanımı, motor yağını aksatmak ve lastiklerin basıncının azalması benzinli araçlarda yakıt tüketimini artıran başlıca nedenlerdir. Benzinli araçlarda yakıt tasarrufu yapmak istediğinizde ise öncelikle vites alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Dizel araçlarda olduğu gibi saatte 50 km hızda 4. vites, saatte 80 km hızda ise 5. vites tercih edilmelidir. Bununla birlikte benzinli araçlarda 2000 ve 2500 rpm arasında geçiş yapmanız tavsiye edilir.
Motorun soğuk olarak çalıştırılması ve ısınmadan yola çıkılması da yakıtın hızla tükenmesine neden olur. Bu nedenle motor çalıştırıldıktan sonra düşük hızda kalkış yapabilir ve yavaşça hızınızı artırabilirsiniz. Aracınızda hız sabitleyici kurmanız da yakıt tasarrufu sağlamanız için ideal yöntemler arasındadır. Bu sayede hızınız konusunda da endişelenmenize gerek kalmaz.
Aracınız, kilometre başına ne kadar az yakıt tüketirse o kadar ekonomiktir. Örneğin, 20 kilometrede 1 litre yakıt ekonomik, 3 kilometrede 1 litre yakıt tüketimi ise oldukça verimsizdir. Ortalama bir benzinli araba yaklaşık 15 kilometrede 1 litre yakıt harcar. Ortalama bir dizel araba ise yaklaşık 21 kilometrede 1 litre yakıt tüketir. Ancak belirtilenlere göre sürüş şeklinden arabanın kondisyonuna kadar pek çok faktörün yakıt tüketimine katkısı vardır. Yakıt tüketimini hesaplamak için yapmanız gereken ise oldukça pratiktir. Bunun için öncelikle deponuzda ne kadar yakıt olduğunu ve km sayacında yazan son değeri bilmeniz gerekir. 10 litre yakıt aldığınızı varsaydığımızda bu yakıt ile ortalama 16 km yol kat etmeniz gerekir. Ancak 10 litre benzininiz bittiğinde km sayacınıza bakabilir ve ne kadar km gittiğinizi görebilirsiniz. Daha sonra ise km/litre hesabı ile yakıt tüketimini km başına harcanan yakıt olarak hesaplayabilirsiniz.
Yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla bazı kullanıcılar özellikle yokuş aşağı inişlerde aracı boşa alır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken vitestir. Boş vitesle ilerlemek oldukça zararlıdır. Aracınızı vitese aldığınızda yakıt alımı durur, fakat vites boştayken yakıt alımı devam eder ve normal sürüş esnasında harcanan yakıttan daha fazlasını tüketebilir. Kısaca bu vitesle alakalıdır ve aracı boşa almanız yeterli olmayabilir.
Hız sabitleyici aracınızın istenilen hızı otomatik olarak korumasını sağlayan elektronik bir hız kontrol cihazıdır. Hız sabitleyici ile gaz basmak zorunda kalmazsınız. Hız sabitleyici, özellikle otoyolda sık sık uzun mesafeler kat ettiğinizde kullanışlıdır. Çünkü CO2 emisyonlarını azaltır ve yakıttan tasarruf etmenizi sağlar.
Start-stop sistemi araçlara eklenen yeni teknolojilerden biridir. Basitçe söylemek gerekirse, start-stop sistemi, örneğin trafik sıkışıklığında veya trafik ışıklarında durduğunuzda aracınızın motorunun kapatılmasını sağlar. Böylece çalışan motorun harcadığı yakıt kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu tasarruf ise yaklaşık %15 daha az yakıt kullanmanız anlamına gelir.
Araçlarınızın mevcut özelliklerine ek olarak sürüş tekniklerinizi iyileştirdiğinizde ve bu tür ipuçlarından yararlandığınızda yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Siz de şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarda önlemler alarak masraflarınızı azaltabilir, sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz.