Keyifli bir yolculuk için aracınızın performansı kadar konforu da bir o kadar önemlidir. Çünkü aracınızın tüm parçaları güvenli ve keyifli yolculuk yapmanız için birlikte çalışır. Bu parçalardan biri de klimadır. Klima, sadece sıcak yaz günlerinde değil, yılın her mevsiminde konforlu iç mekan sağlar, aynı zamanda camların buğulanmasını önleyerek görüş mesafesini artırır. Peki, aracınızın klima gazı nedir, sistem nasıl çalışır ve en önemlisi klima gazı nasıl doldurulur? Gelin otomobil klima gazı dolumu ve bakımı hakkında bilmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.
Otomobil klima gazı, aracınızın iç mekanındaki sıcaklık ve nem seviyelerini düzenlemek için kullanılan özel bir karışımdır. Bu karışımın temel bileşenleri genellikle soğutucu gazlar, yağlar ve bazen renklendiricilerden oluşur. Otomobil klima sistemleri, bu gazları sıkıştırarak ve genişleterek çalışır. Klima gazı, iç mekan sıcaklığını kontrol etmek, sürücü ile yolculara konforlu bir atmosfer sunmak için kimyasal dengeye dayanır. Karışım, aracın içindeki havayı soğutmak ve gerekirse ısıtmak için optimize edilmiştir. Kısaca sürüşünüzü daha keyifli hale getiren, aracınızın içindeki atmosferi sizin istediğiniz gibi ayarlayan bir bileşendir.
Sıcak yaz günlerinde serinletmekten daha fazlasını yapan klima gazı, aracınızın iç mekanındaki sıcaklık ve nem seviyelerini kontrol ederek, sürüş deneyiminizi önemli ölçüde iyileştirir. Sistemin ana görevi, iç mekan sıcaklığını düşürmek ya da yükseltmek ve havayı temizlemektir. Klima gazı, camların buğulanmasını önleyerek görüş mesafesini artırırken aynı zamanda içerideki hava kalitesini optimize eder. Yazın kavurucu sıcaklarında aracınızın içinde keyifli bir serinlik sağlarken kışın soğuk günlerinde de iç mekanı ısıtarak konforlu yolculuk sunar. Klima gazı, sadece konfor değil, aynı zamanda sürüş güvenliği için de vazgeçilmez bir unsurdur, çünkü rahat bir iç mekan, sürücünün dikkatini yolda tutmasına yardımcı olur. Bu özel karışım, sürüş keyfini, güvenliğinizi artırarak her mevsimde sizi rahat ettirme görevini başarıyla yerine getirir.
Klima gazının azalması veya tükenmesi, aracınızın iç klima sisteminin etkili çalışmasını engelleyebilir. Ancak, tükendiğini anlamak bazen gözle görülür belirtileri izlemekle mümkündür. Eğer aşağıdaki belirtileri fark ederseniz uzman servis tarafından klima gazı kontrolü yaptırmanız faydalı olabilir:
● Klima sisteminin yeterli gazı olmadığında serin hava üfleme performansı azalır. İlk zamanlarda fark edilmese de zamanla iç mekan sıcaklığının istenilen seviyenin altına düşmesine neden olabilir. Kış aylarında ise uzun süre klima kullanılmadığı için klima yağı dolaşmaz, sızdırmazlık azalır ve bu sebeple bahar aylarına gelindiğinde klima gazı azalır.
● Açtığınızda normalden daha uzun süre soğuma yaşanıyorsa gaz eksikliği olabilir. Klima sistemi, yeterli gaz olmadığında zorlanır ve soğuma süresi uzar.
● Klima gazı eksik olduğunda nem kontrolü zayıflar. Camlarda ani buğulanma veya su damlacıklarının oluşması şeklinde kendini gösterebilir.
● Sistemin daha fazla çalışmasına, bu nedenle normalden daha fazla gürültüye neden olabilir. Örneğin, ani ses değişiklikleri dikkat çekici bir belirtidir.
● Klima sisteminin içinde oluşan buharlaşma değişikliklerine yol açabilir. Farklı koku ile kendini gösterebilir.
Zamanla kullandıkça veya bakım gerektirdikçe klima gazı seviyesi azalabilir. Ancak, klima gazı dolumu, özel ekipman / deneyim gerektireceğinden genellikle uzman servis tarafından yapılmalıdır. Klima sisteminin düzenli bakımı, gazın seviyesini kontrol etmek ve gerekirse dolum yapmak, aracınızın iç mekanını her zaman konforlu tutmanın önemli bir parçasıdır. Klima gazı dolum aşamaları ise şöyledir:
● Öncelikle uzmanlar tarafından özel ekipmanlar kullanılarak klima sistemindeki gaz seviyesinin kontrol edilmesi gerekir.
● Uzmanlar, özel ölçümlerle eksik olan gaz miktarını belirler. Böylece, klima sisteminin etkili çalışması için gerekli olan doğru miktarda gaz belirlenir.
● Eksik olan gaz, özel ekipmanlar kullanılarak dolum işlemiyle tamamlanır. Bu sırada, klima gazının doğru türde, miktarlarda eklenmesi önemlidir.
● Klima gazının doldurulmasının ardından sistemde herhangi bir sızıntı olup olmadığı kontrol edilir. Sızıntılar, klima sisteminin verimini düşürebilir, tekrar gaz eksilmesine neden olabilir.
● Son olarak, yapılan işlemin kontrolü sağlanmalıdır. Klima sistemi performans testine tabi tutulur. Test, klimanın uygun şekilde soğutma veya ısıtma yapıp yapmadığını kontrol eder ve sistemin çalışma şeklini izler.
Klima sistemlerinin bakımında diğer önemli adım ise gazın toplanmasıdır. Genellikle klima sistemi bakımı veya onarımı sırasında yapılan bir işlemdir. Eski veya kullanılmış klima gazını sistemden çıkarmak olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla öncelikle sistemdeki eskimiş gazın toplanması ve boşaltılması gerekir. İşlem, özel ekipmanlar kullanılarak yapılır. Teknisyen, klima gazını kontrollü şekilde sistemden tahliye eder. Boşaltılan gaz, özel ekipmanlar aracılığıyla toplanır. Bu aşamada, klima gazı geri dönüştürülerek çevreye zarar vermeden yeniden kullanılabilecek hale getirilir.
İşlem sırasında sistemdeki sıvı haldeki gaz ve yağlar da boşaltılır. Böylece yeni gazın daha etkili şekilde doldurulmasını sağlanır. Daha sonra toplanan gazın, uygun standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Kontrol, klima gazının tekrar kullanılabilir hale getirilip getirilemeyeceğini belirlemede önemlidir. Eğer gerekliyse klima gazı toplandıktan sonra klima sistemi yeniden dolum için hazırlanır. Böylece yeni ve uygun klima gazının eklenerek işlem tamamlanır.
Klima gazının toplanması veya dolumu ikinci el araç alımı sürecinde önemli bir rol oynayabilir. İkinci el araç satın alırken veya satarken klima sisteminin durumu, genel sürüş deneyimini etkileyen önemli bir faktördür. Dolayısıyla almayı düşündüğünüz ikinci el aracın klima sisteminin geçmiş bakımlarına ilişkin belgeleri kontrol ederek klima sisteminin sağlığını ve verimliliğini değerlendirebilirsiniz.