Otomobilin özellikle ön camları pek çok kire, toza ya da yabancı cisme maruz kalır. Bu nedenle zamanla yıpranır ve kirli bir görünüm oluşur. Bu görünümün asıl nedeni mikro çiziklerdir. Gözle görülen ve bir taş nedeniyle meydana gelen çizikler de olabilir. Aşınma ve yıpranma izleri belirli bir ölçüye kadar güvenliğinizi tehdit etmez. Çünkü çizikler daha çok kozmetik problemler arasında yer alır. Ancak yine de can sıkıcı olabilir. Bu çizikleri farklı şekillerde giderebilir ve arabanızın camlarını onararak eskisi gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Gelin, otomobillerdeki cam çiziklerinin nedenlerine ve onarım için uygulamanız gereken yöntemlere birlikte göz atalım.
Arabanızın camındaki çizikler genellikle sileceklerin yıpranması nedeniyle oluşur. Ancak cam yüzeyde çiziğe neden olan başka sebepler de vardır. Silecekler çalıştığında ilk hareket daha az suyla yapılır. Bu da camda biriken toz taneciklerinin camı çizmesine yol açar. Çünkü genellikle penceredeki kir, oldukça pürüzlü ve köşeli bir şekle sahip bir toz veya kumdur. Bu tozlar sileceklerle birlikte camın üzerinden çekildiğinde keskin kenarlar camda çok küçük çizikler meydana getirir. Bu etki büyük değildir, ancak yüzlerce hatta binlerce kum tanesini içerir. Bu da zamanla daha geniş alanda daha derin çiziklere neden olabilir.
Yan camlarda ise üzerlerinde silecekler yokken yukarıdan aşağıya doğru uzanan derin çizikler olabilir. Yan camlarda, silecekler camın üzerinde hareket etmez, bunun yerine cam sileceklerin üzerinde hareket eder. Kapı ile cam arasındaki dış taraftaki lastik, ön cam sileceği ile aynı etkiye sahiptir. Aslında (çok fazla) nemin pencereden geçerek kapıya girmesini önlemek için yerleştirilir, ancak pencereyi kapattığınızda camdaki nemi tıpkı ön cam sileceği gibi siler. Lastikler temizlenmezse çok miktarda kum ve diğer kirler cama temas eder. Pencerenizi her indirdiğinizde, camı kum ve diğer toz partikülleri ile dolu kauçukla silersiniz ve bu da aşınmaya neden olur.
Otomobilin camlarındaki çizikler çeşitli cilalarla giderilebilir. Çünkü cila, camı daha parlak hale getirir ve ışık kırılmaları nedeniyle net bir şekilde görünen çizikler daha az dikkat çeker. Ancak tamamen ortadan yok olmazlar. Bunun sebebi ise çiziklerin değişen derinlikleridir. Çiziğin derinliği, çatlağın genişliği farklı bakımlar gerektirebilir. Pencereniz ciddi bir şekilde çizildiğinde camın tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumda önlem almak çizik gidermekten daha uygun bir tercih olur.
Piyasada oldukça çeşitli araba camı çiziği giderici ürünler yer alır. Ancak öncelikle mikrofiber bez yardımı ile camın detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Reçine esaslı cam çiziği gidericiler pratik bir şekilde uygulanarak cam çatlağının içine nüfuz eder. Böylece pürüzsüz bir cam elde edebilirsiniz.
Araba camı çiziği gidermekten daha önemlisi, oluşmaması için önlem almaktır. Çünkü bu yöntemler daha kolay ve masrafsızdır. Camlarınızda çizik oluşmaması için alabileceğiniz önlemler şöyle sıralanabilir:
● Camınıza bir kaplama/sızdırmazlık maddesi uygulayın: Camınızdaki bir dolgu macunu veya kaplama, yalnızca kir ve nemin yapışmamasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda camın biraz daha pürüzsüz olmasını sağlar. Ayrıca silecekler daha kolay kayar. Yağmur sırasında, kirin bir kısmı yağmur damlalarıyla birlikte pencereden aşağı kayar ve temizlik çok daha kolay hale gelir.
● Aşındığında silecekleri ve lastikleri değiştirin: Cam lastikleriniz veya silecekleriniz aşınmışsa değiştirmek en iyisidir. Ön cam sileceklerini değiştirmek birkaç dakika süren basit bir iştir. Pencere lastiklerini değiştirmek biraz daha zordur, ancak ortalama bir servis veya bayi bunu yapabilir. Dilerseniz kendiniz de yapabilirsiniz.
● Başka bir pencere temizleyicisi kullanın: Camlarınızda çizikler varsa muhtemelen temizleyiciniz de işlevsiz olabilir. Özel cam ve lastik temizleyicileri tercih edebilirsiniz.