Yoğun şehir trafiğinde ilerlemek, dar sokaklardan geçmek ve yüzlerce aracın bulunduğu katlı otoparklara park etmek sürücülerin karşılaştığı stresli durumlara örnektir. Özellikle büyük şehirlerde araçların birbirine dokunması, sürtmesi veya ufak hasarlara neden olması sık görülen bir durumdur. Tampon ve kaporta üzerinde oluşan ufak zedelenmeler, çizikler, göçükler hızlı ve kolay bir şekilde onarılabilir. Onarım işleminin ardından son rötuşların yapılması ve gözle görülür hasarların giderilmesi için de lokal boya uygulamalarından yararlanmak mümkündür.
Lokal boya, aracın tamamı yerine sadece küçük bir alanını boyamak için kullanılan bir kaporta işlemidir. Lokal boya işlemi, parçalı ve tam boyama şeklinde farklı alt uygulamalara da sahiptir. Ufak çizikler ve derin olmayan hasarlar, parça sökmeye veya sac kesimi yapmaya gerek kalmadan özel tekniklerle onarılabilir.
Lokal boya veya diğer adıyla rötuş boyası yapabilmek için hasarlı alanın ufak boyutlarda olması, metal yüzeylerin bütünlüğünü ve bağlantı direklerini etkilememesi gerekir. Çamurluk, kapı sacı ya da tampon çevresinde onarılamayacak derecede büyük bir hasar oluştuğunda lokal boya uygulaması yetersiz kalabilir. Sorunlu parçaların sökülmesi, hazır plakalar eklenmesi veya parçanın yenisi ile değiştirilmesine ihtiyaç duyulabilir.
Araç lokal boya uygulamaları, hasarlı yüzeylerin onarılması, aracın kozmetik olarak eski görünümüne kavuşturulması ve en az dokunuşla en etkili sonuca ulaşmak için yapılır. Rötuş ve lokal boya, ufak hasarların onarımı için en çok tercih edilen kaporta tadilat yöntemleri arasında yer alır. Lokal boyama hem maliyet açısından uygundur hem de aracın üzerindeki çiziklerin, renk değişimlerinin ve ufak göçüklerin kolayca giderilmesine imkân sağlar.
Aracın ikinci el değerini ve orijinalliğini koruması için lokal boyanın özenli bir şekilde uygulanması oldukça önemlidir. Araç üzerinde yapılan boya veya diğer işlemler ekspertiz raporunda detaylı olarak görüntülenebilir. Bu nedenle kaportaya sadece uzman kişiler tarafından müdahale edilmesi, mini onarım prosedürlerine uygun olarak ilerlenmesi ve temiz bir işçilikle tamirat yapılması gerekir.
Kaporta ustaları ve yetkili servisler tarafından uygulanan lokal boyama işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:
● Kaporta içine doğru göçen alanlar sıcak uygulama ve vakum desteğiyle düzeltilir.
● Vakumla düzeltilemeyen derin çizikler ve boşluklar ise pastayla doldurulur.
● İnce zımpara veya parlatıcı ile yüzey eşitlemesi yapılır, kaportanın eski hatları yeniden oluşturulur.
● Aracın orijinal renk koduna uygun olarak karma veya sprey boyama yapılır.
● Hasarın boyutuna göre ekstra cila veya boya koruma uygulamaları da onarım sürecine dahil edilebilir.
Lokal boya fiyatları aracın markası, modeli, üretim yılı ve rengi gibi detaylara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca hasarın büyüklüğü, derinliği ve yoğunluğu benzeri durumlar da işçilik ve malzeme giderini artıracağı için lokal boya fiyatları üzerinde etkili olur. Lokal boya fiyatlarını etkileyen bir diğer husus da hasarın yeridir. Örneğin; tampon lokal boya işlemi daha düşük riskli ve kolay bir uygulamayken çamurluk ya da kaput lokal boyası daha teknik ve zahmetli bir uygulamadır. Buna göre seçim yaparak hangi yöntemi kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.
İkinci el araçlarda sıklıkla rastlanan lokal boya, genellikle kaportanın bütünlüğüne ve dayanıklılığına zarar veren bir etkiye sahip değildir. Lokal boya uygulamaları sınırlı bir alanda kaldığı sürece büyük önem arz etmez ve aracın fiyatını da çok fazla etkilemez. Araç üzerindeki hasarları ve boya durumunu öğrenmek için profesyonel bir ekspertiz hizmeti almak yeterlidir.