Jant Temizliği Nasıl Yapılır?

15.06.2022
Paylaş:

Motorlu araçlar iç ve dış aksamı oluşturan birçok parçanın uyumlu bir biçimde tasarlanmasıyla işlevsel bir kullanıma sahiptir. Araç sahibiyseniz bu parçaların düzenli ve temiz kullanımının ömrünü uzattığını iyi bilenlerdensiniz demektir. Aracınızın bakımlı görünmesi için iç temizlik kadar dış kısımları da aynı özeni hak eder. Jant temizliği de buna dâhildir. Lastiklerin orta bölümündeki çemberin iç kısmı olarak tanımlanan jantların temizliği aynı zamanda estetik bir görünüm de sağlar. Hem lastiklerin verimli bir sürüş deneyimi sağlaması, hem de bakımlı görünmesi için jant temizliği nasıl yapılır sorusunun cevabına birlikte göz atalım.



Jant Nasıl Temizlenir? 


Jant tipine uygun, çizilmelere neden olmayacak yumuşak bir oto fırçasıyla fırçalayarak kirlerden arındırabilirsiniz. Köşelere yuvarlak kenarlı küçük fırçalarla ulaşmayı deneyebilirsiniz. Fırçalama işlemi bittikten sonra kuru bir bezle parlak bir görünüm elde etmek mümkündür. Ancak bu adımları uygulamadan önce yapmanız gereken tüm tekerlekleri suyla kirden arındırmak olacaktır. 

Motorlu araçların jant bölümleri, kullanılan malzeme bakımından farklılıklar gösterebilir. Aracınızın jantları çelik, krom, plastik gibi malzemelerden üretilmiş olabilir. Hangi malzemeden olursa olsun zamanla yollardaki toz, çamur, toprak gibi kalıntılar jant kapaklarında birikmeye neden olur. Seyir sırasında oluşan balata tozu yanı sıra çevre koşullarından oluşan kimyasal atıkların da payı vardır. Biriken kirler zamanla jantların parlak görünümünü engelleyebilir. Aracınızı hangi yol koşullarında kullandığınıza bağlı olarak jant temizliği ihtiyacı farklılık gösterebilir. Yüksek oranda çamur, toz gibi dış koşullara maruz kalan jantlar daha sık aralıklarla temizlenmelidir. 
Jant tipine uygun temizlik malzemesi seçimi yapmalısınız. Uygun malzeme kullanılmadığı durumlarda jantların görünümüne zarar vermeniz de söz konusu olabilir. Uygun temizleyiciyi belirledikten sonra ürünü jantın yüzeyine bolca püskürterek bir süre bekletebilirsiniz. Böylece jantlar üzerinde biriken yağ ya da kimyasal atıkların daha kolay çözülmesini sağlayabilirsiniz.


Jant Temizliğinde Hangi Malzemeler Kullanılır? 


Araba jant temizleme işleminde kullanılan malzeme listesinde ilk sırada jant temizleme deterjanlarını sayabiliriz. Araba temizliği için özel üretilen şampuanlar, jant cilası ve parlatma spreyi de bakım ve temizlik amaçlı olarak uygun seçimlerdir. 

Bu noktada jant tipiyle uyumlu bir temizleyici seçiminin yapılmış olması önemlidir. Çünkü yanlış malzeme seçimi jantların yüzeyinde bozulmalara neden olabilir. Örneğin, bulaşık deterjanı, tuz ruhu gibi maddeler temizlik işlemi için uygun olmaz. Bu tür temizlik malzemeleri jantların parlaklığını kaybetmesine neden olabilir. Jantların çizilmemesi için temizlik işleminde kullanılan sünger, fırça gibi malzemelerin yumuşak olanlarını tercih edebilirsiniz. Sert fırçalar jant yüzeylerinde aşınma ve çizilmelere yol açabilir. 

Araba Jantı Nasıl Parlatılır? 


Jant parlatma işleminden önce tazyikli suyla jantınızı kir tabakasından arındırmalısınız. Sonra kuru bir bezle kurulayabilirsiniz. Araba jantı parlatma işlemi için kullanılan ciladan yeterli bir miktarda alarak yüzeyine sürün. Ardından cilanın kuruması için bekleyin. Kuruduktan sonra cilayı jant fırçası yardımıyla ovalayın. Son olarak parlatıcı spreyi cilalanmış jantın üzerine püskürterek keyifli bir sürüş deneyimine hazır olabilirsiniz. 

Çelik Jant Parlatma Nasıl Yapılır? 


Aracınızın bakımlı ve yepyeni bir görünüme kavuşmasına yardımcı bir çelik jant parlatma cilasından yararlanabilirsiniz. Ancak cilanın etki edebilmesi için öncelikle lastiklerle birlikte jantların toz ve kirden arındırılması doğru olur. Hem bakım yapan hem de parlak bir görünüme kavuşturan parlatma cilasını kullanmadan önce mikrofiber bir bezle nemin alınması tavsiye edilir.