AdBlue Nedir? Ne İşe Yarar?

25.11.2022
Paylaş:

Emisyon standartlarını karşılamak için geliştirilen AdBlue, pek çok dizel araçta kullanılır. Sadece otomobillerde değil kamyon, traktör ve gemi gibi ağır araçlarda da aktif olarak kullanılan bir sistemdir. Dizel araçları daha çevre dostu hale getirmek için sistematik olarak AdBlue ile donatılırlar. AdBlue, aktif emisyon kontrolünün düzgün çalışması için vazgeçilmez bir sıvıdır ve en önemlisi yanmadan salınan nitrojen oksit miktarını azaltır. Periyodik olarak takviye yapmak gereklidir, çünkü arabanızın AdBlue sıvısı biterse çalışmaz. Gelin AdBlue hakkında bilinmesi gerekenlere birlikte göz atalım.




AdBlue Nedir?

AdBlue, NOx emisyonlarının (nitrojen oksitler) yüzde 85'e kadarını su ve nitrojene dönüştürmek için kullanılan sıvı bir solüsyondur. Uluslararası alanda Dizel Egzoz Sıvısı veya AUS 32 olarak da bilinir. Dizel araçlardan kaynaklanan, insanlara ve çevreye zararlı nitrojen oksit (NOx) emisyonlarını dönüştürmek için geliştirilmiştir. Daha katı emisyon standartlarını karşılamak için CO2 gibi salınan zararlı gazları tehlikesiz hale getirir. Sıvı, motor ile SCR katalitik konvertörü arasına, egzoz sistemine enjekte edilir. AdBlue’nun içeriği ise demineralize su ve çok saf üreden oluşur. Üre CO(NH2)2, amonyak ve karbon gazı (CO2) ile yapılır ve 80 santigrat derece sıcaklıkta gazlı amonyak üretir. Bunun sonucunda meydana gelen kimyasal reaksiyon sayesinde NOx ve NH3, azot ve su olarak parçalanır. Ayrıca AdBlue biyolojik olarak parçalanabilir olduğundan çevre dostudur. En büyük avantajı ise -11 santigrat dereceye kadar formunu korumasıdır.


AdBlue Ne İşe Yarar?

AdBlue, 'katalitik indirgeme' işlevini yerine getirmeye yardımcı olan bir sıvıdır. Özellikle dizellerde egzozdaki nitrojen oksit üretimini önemli ölçüde azaltır. 2014'ten beri dizel araçlar nitrojen oksit filtreleri ile donatılır. Direkt enjeksiyonun kullanılmaya başlanmasından bu yana yakıt tasarrufu için motordaki dizel yanması daha az eksiksiz ve homojendir. Bu eksik yanma, hava kirliliğine katkıda bulunan zehirli bir gaz olan nitrojen oksitleri üretir. NOx filtreleri bu zararlı gazın konsantrasyonunu önemli ölçüde azaltır. Ancak AdBlue kullandığınız takdirde bu zararlı gazın konsantrasyonunun azalmasını sağlayabilirsiniz.


AdBlue Nasıl Kullanılır?

AdBlue kullanılan bir aracınız varsa ve dolum zamanı geldiğinde gösterge panelinde bir mesaj alırsınız. Bu AdBlue uyarısı, takviye yapmanız anlamına gelir. Uyarı ışığı kısa sürede dikkate alınmalıdır, çünkü AdBlue yeterli seviyeyi karşılayamadığında aracınızın çalışmasını engelleyebilir. Bildirim dışında ise olağan bakım sırasında deponun seviyesi kontrol edilir ve gerekirse serviste ya da benzin istasyonunda tamamlanır. Ancak sürüş koşullarına bağlı olarak (şehir içi sürüş, hava durumu), AdBlue deposu bir sonraki servise kadar boşalabilir.


AdBlue depolarının yeri aracın modeline göre değişir. Binek otomobillerde depo, genellikle mavi kapaktan tanınabilen dizel doldurma ağzının yanında bulunur. Ancak bazen AdBlue deposu da farklı bir yerde olabilir. Gerekirse aracınızın kullanım kılavuzuna başvurabilirsiniz. Kamyonlar için genellikle daha büyük benzin istasyonlarında AdBlue doldurulması mümkündür, binek araçlar ve teslimat kamyonetleri için benzin istasyonları uygundur. AdBlue'nun yalnızca bildirim aldığınızda doldurulması önemlidir. Hazne gereğinden fazla doldurulursa sıvı, doldurma ağzında kristalleşerek deforme olabilir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde takviye yapılmalıdır.


AdBlue Kullanılmazsa Ne Olur?

AdBlue kullanılmadığında motor çalışmayı durdurur. Normalde AdBlue deposunun seviyesi bayide bakım sırasında kontrol edilir. Ancak bakım aralığı uzadığında AdBlue deposu boşalabilir. Ortalama olarak 1 litre AdBlue ile yaklaşık 1000 km yol kat edebilirsiniz. AdBlue ikaz lambası genellikle dikkate alınmaz ve depodaki miktar çalışma seviyesinin altına iner ve motor çalışmayacak duruma gelir. Arabayı tekrar çalıştırmak için genellikle 5 litreden fazla doldurmanız gerekir ve bazı modellerde, sarı uyarı ışığının kaybolması için araç bilgisayarının sıfırlanması gerekir.


AdBlue arızası da sıvı kullanılmadığında ya da sık sık tükendiğinde meydana gelebilir. Genellikle araç daha sonra acil çalıştırma programına girer veya araç ön panelde yalnızca sınırlı bir mesafe kat edilebileceğini belirtir. Çoğunlukla araç 1000 kilometreden sonra çalışamaz. Bunun nedeni bozuk bir AdBlue deposu, NOX sensörü veya arızalı bir AdBlue pompası olabilir. Bazen hata kodu okunduktan sonra araç bilgisayarı sıfırlanarak düzeltilebilir. Ancak tekrar edebilir.