Hatchback Nedir?

10.04.2022
Paylaş:

Tasarımları ile farklılaşan araba modelleri arasında yer alan bagajın kabine dahil olduğu 3 ya da 5 kapılı arka kısmı düz araç tasarımları, Hatchback araba nedir sorusu için en net yanıttır. Tercihini bu kategorideki bir araçtan yana kullanmak isteyenlere yönelik birçok markanın yuvarlak hatlarıyla donatılmış estetik tasarımları mevcuttur. 


 

Hatchback Araba Nedir? 


Kelime anlamı olarak arka kısmı küt aynı zamanda ‘kısa araba’ şeklindeki bir yanıt da Hatchback ne demek konusuna açıklık getirebilir. Araba modeli olarak arka kısımlarının düz şekilde yere indiği ve bagaj bölümü kabinle birleşik 3 ya da 5 kapılı olabilen binek taşıtlar Hatchback araçlar olarak bilinir. 


Arka koltuklarının gerektiğinde yatırılabilmesi ve 4 ya da daha fazla oturma yerine sahip olması gibi Hatchback araba özellikleri kullanıcıların tercih neden olabilir. Sportif ve yuvarlak hatlara sahip tasarımlarıyla HB şeklinde kısaltılarak da kullanılan bu modeller en çok tercih edilenlerin başında gelir. 


Hatchback Arabaların Özellikleri 


Bagaj kapağının arabanın arka cam kısmı ile birleşik olması bu arabaların en belirleyici özelliklerinden biridir. Sedan tipi araçlarda bagajın kapağı arka camın alt kısmındadır. Ancak Hatchback araçlarda arka cam ile bagajın kapağı birleşik olduğundan fazladan bir kapı bulunabilir. Farklı markalara ait Hatchback araba modellerini araştırırken genellikle 3 ya da 5 kapılı gibi özellikler göze çarpabilir. 


Hatchback kelime olarak aynı zamanda araçların kategorisini de belirler. Motorlu araç ilanlarına baktığınızda özellikler kısmında bu kelimenin yer aldığını görebilirsiniz. Araçlarda gövde tipini tanımlayan bir özellik olarak bakıldığında bagaj kısımlarının hacim olarak dar olduğunu söylemek mümkün. Farklı hacim yapılarıyla değişik ihtiyaçlara yönelik modeller arasından seçim yapılabilir. 


Pek çok kişi için Hatchback arabalar bagajlarının dar olması bakımından düşündürücü olsa da aslında farklı alternatifleri ihtiyacınıza uygun seçimler sunabilir. Bu çerçeveden bakıldığında düşük bagaj hacimlileri olduğu gibi modeller arasında bagaj kapasitesi 414 lt’ye varan seçeneklerin bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var. Hatchback araba kategorisinde aracın bagaj kapasitesine göre farklılaşan mikro ebatlı, küçük, orta ya da büyük ebatlı modelleri bulabilirsiniz. Hatchback kategorisinde bir araç arayışındaysanız özellikle bagaj hacmi sizin için de belirleyici bir unsur olabilir.


Hatchback Araba Kimlere Uygun?


Hatchback araba modellerinin kime hitap ettiği sorusu, aslında tasarım özellikleriyle bağlantılıdır. Özellikle sportif tasarım özellikleri, genç sürücüleri listenin başına ekler. Bagaj genişliği, koltuk kapasitesi gibi kriterler de seçimde öne çıkar. Markaların ürün seçenekleri, bu açıdan farklı beğenilere geniş bir yelpaze sunar. 


Modern, trendleri yansıtan çizgileriyle dinamik bir imajı bütünleştiren Hatchback modeller, metalik farklı renk seçenekleri ile kullanıcı karşısına çıkar. Arka kısmının düz olması kolay park edilebilmesi gibi özellikleri ise şehir yaşantısında farklı yaş grubundan sürücüler için avantajlı bir kullanım sağlar. Kompakt tasarımlarıyla park etmede kolaylık tanır. Arka kısmının düz olması özellikle büyükşehirlerde otopark sorunu yaşayanlara yönelik avantajlarıyla tercih sebebi olabilir. Aynı zamanda yakıt açısından tasarruf sağlamasıyla farklı gelir düzeyleri için tercih sebebi modellerdir. Kadın sürücülerin de en çok tercih ettiği araç tasarımları listesinde ilk sırada yer alır. Farklı kategorideki geniş bir sürücü profiline hitap ettiği için ikinci el piyasasında da avantajlıdır. Bu nedenle lüks ya da ekonomi sınıfı farklı markaların küçük ya da daha büyük ebatlı Hatchback modellerinin her sürücüye hitap edebildiğini söylemek mümkündür.


Hatchback Araba Avantajları


Bagaj tasarımıyla Sedan tipi araçlarla farklılaşan Hatchback araçların arka koltukları tercihe bağlı olarak tamamen yatırılabilir. Farklı kullanım amaçlarına yönelik fonksiyonel özellikleriyle avantajlar sunar. Araçta değişik ebatlı malzemeleri taşırken genişletilmiş arka koltuklarla işinizi kolaylaşır. Arka koltuğun oluşturduğu ideal genişlik eşyalarınızı taşırken, seyahatlerinizde konfor yaratır. Sedan tipi araçlara oranla küçük ve küt arka kısımları ise özellikle yoğun trafikte şehir yaşamında kolay yol almanızı sağlayabilir. Bunun yanı sıra park etmede dar sokaklarda Sedan modellere göre avantajlıdır. Hatchback araçların avantajları sadece kullanımla sınırlı değil elbette. Ekonomik yönden de avantajlıdır. Uzun yolculuklarda yakıt cimrisi araçlar olarak sürücülerin tercihidir. Yakıt konusunda tasarruflu olması günümüzde Hatchback araçlar için cazip bir özellik. Seyir sırasında virajlı yollarda yüksek tutuş ve performansı da göz ardı edilmemesi gereken avantajlarından birisi olabilir. 


Hatchback Araba Dezavantajları


Bagaj kısımlarının küçük olması bu araç sınıfının önde gelen dezavantajlı noktalarından birisidir. Şehir dışına uzun yolculuklara sık sık çıkıyorsanız bu durum sizin için de düşündürücü olabilir. Geniş aileler için de aynı durum söz konusu. Özellikle uzun seyahatlerde aile fertlerinin valiz ya da çantaları için yeterli alan bulunmaması sıkıntı yaratabilir. Bagaj kapağıyla arka cam bitişiktir. Minimal tasarımı yüzünden bagaj hacmi diğer kasa tiplerine kıyasla daha dardır. Bu sebeple eşya depolama ya da taşıma kapasitesinin düşüklüğü sorun olabilir. Sık sık uzun yolculuklara çıkıyorsanız ya da çocuklu bir aile iseniz arka koltuk bölümünün darlığı aradığınız rahatlığa engel olabilir. Konforlu bir seyahat deneyimi sizin için öncelikli ise o zaman bagaj kapasitesi büyük ebatlı modellerle bu dezavantajlı durumu ortadan kaldırabilirsiniz. 


Popüler Hatchback Araba Modelleri


Sıfır ya da ikinci el araç tercihini Hatchback model arabalardan yana kullanmak istiyorsanız donanımları ve gövde tasarımlarıyla beğenilerinize sunulan birçok farklı modele göz atabilirsiniz. Ancak geniş ürün seçenekleri arasında kaybolmamanız için öncelikle ihtiyaçlarınızı iyi belirlemelisiniz. Bu noktada taleplerinize uygun Hatchback araba modellerinin farklı markalara ait tasarımlarını inceleyebilirsiniz. Tasarım ve donanım özellikleri ile farklılaşan araçların estetik görünümlerinin yanı sıra performans fiyat dengesini de göz önünde bulundurmalısınız. Hatchback araba tercihlerinde Renault Clio, Honda Civic, Audi A3, Seat Leon, Hyundai i20, Volkswagen Polo gibi modeller rahatlığı ve performansıyla keyifli bir sürüş deneyimi sunan seçenekler arasında yer alır. 


Yokuş kalkış desteği ile en zorlu yol koşullarında bile sürücüleri zorlamayan Renault Clio bu özelliğiyle sürücüleri memnun eder. Yolcu ve sürücüler için hava yastığı donanımıyla uzun yolculuklarda da güvenle seyahat edebilmelerini sağlar. 


Küçük araba sınıfında şehir içinde yakıt tasarrufu ve kolay park özelliğiyle Hyundai i20 Hatchback araba tercihlerinde ideal bir seçim olabilir. Etkili şekilde fren yapabilmenizi sağlayan üç değişik fren özelliğiyle konfor sunar. Bu kategoride hem yolcu hem de sürücülerin güvenliği için hava yastığı bulunduran modellerden biridir.


Önden çekişli Hatchback araba kategorisinde yer alan en popüler modellerden biri de yüksek donanım özelliklerine sahip Volkswagen Polo'dur. Elektrikli direksiyon sistemiyle kullanıcılara konfor sunan model, geniş bagaj kapasitesiyle farklı ihtiyaçlara cevap verir. Küçük araç kategorisindeki model, 280 lt bagaj kapasitesi ile uzun yolculuklarınızda da tercih edilebilir. Otomatik klima sistemi ve anti-lock fren sunan model, kategorisinde avantajlı özellikleriyle öne çıkar.


Farklı bütçelere hitap eden Hatchback modellerinden, farklı sürüş modları ile sürücülere konfor sunan Seat Leon'dur. Kişiselleştirilmiş bir sürüş deneyimine davet eden bu modeli kullanırken farklı sürüş alternatifleriyle ekonomik bir yolculuk mümkün. Farklı iklim koşullarıyla uyumlu donanım özellikleri sunar. Seat Leon Hatchback yağmur sensörü sayesinde yağışlı havalarda da konforlu bir sürüş için ideal bir seçenek olabilir. 


Sizler de hayalinizdeki Hatchback araba modeline sahip olmak isterseniz, şimdi ikinci el araba ilanlarımızı inceleyebilir ve dilediğiniz modeli avantajlı ödeme seçenekleriyle satın alabilirsiniz.